Ненчев се прехласна по парите за изтребителите

Преговорите с компаниите започват веднага, обеща министърът
Обновена: 2 юни 2016 19:04 | 2 юни 2016 18:52, Анисия Иванова
55
Ненчев се прехласна по парите за изтребителите
Архив: Булфото

Министърът на отбраната Николай Ненчев определи пред журналисти като голям успех за въоръжените сили днешното решение на парламента, който одобри проектите за инвестиционен разход за придобиване на нов тип бойни самолети и на два многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС.

Това е един голям успех за българските въоръжени сили, изключително съм обнадежден след днешното решение на парламента, каза Ненчев, който дойде, за да отговори на въпроси на редовния блицконтрол в ресорната парламентарна комисия.

Още по темата

Попитан след днешното одобрение от парламента кога смята, че ще се получат отговори на запитванията до възможни изпълнители и кога ще започне процесът на преговори с компаниите, Николай Ненчев отговори, че започват незабавно.

Той каза, че тези контакти са осъществени. Има и разговори в конкретика с определени фирми по отношение на авиацията. Надявам се да ускорим максимално и проекта за двата многофункционални патрулни кораба, за да успеем да използваме предвидения финансов ресурс още в рамките на тази година, посочи министърът, цитиран от БТА.

Попитан откъде ще дойдат толкова средства, за да тръгнат всички проекти, министърът посочи, че одобрените днес проекти са съгласувани с Министерството на финансите и за тях има финансова рамка.

На въпрос как ще се противодейства на кадровия дефицит в армията Николай Ненчев посочи, че по темата вчера е заседавал Съветът по отбрана.

Излязохме с конкретни предложения, настоях още веднъж да свикаме Съвета в рамките на този месец, където да се вземат конкретни решения, каза министърът. Попитан какви са вариантите за справяне с проблема, министърът посочи, че това, което зависи от ведомството, е по-гъвкав подход по отношение на конкурсите за набиране на военнослужещи.

Той визира проектопромени в закона за отбраната, които по думите му ще дадат възможност да се разреши кадровият въпрос. Ще позволим, ако промените минат, в което силно вярвам, тези военнослужещи - офицери, сержанти, които са напуснали по една или друга причина въоръжените сили, да могат да се върнат, ако не е минал период по-дълъг от 10 години, обясни министърът. Предвижда се и младежи, завършили висше образование, да могат в рамките на година да придобият специалност, която да съответства на нуждите на армията.

С аргумента, че не е редно, министърът не коментира незаетите щатове, като посочи единствено, че в някои случаи т. нар. некомплект достига 20 процента, което определи като обезпокоително.

За възможно увеличаване на заплащането Ненчев коментира, че въпросът стои на дневен ред и е бил сред обсъдените на Съвета по отбрана теми, а ще бъде дискутиран и в предстоящото заседание на съвещателния орган.

Председателят на парламентарната Комисия по отбрана ген. о. р. Михо Михов посочи след заседанието, че най-общо армията е некомплектована с една бригада. А една бригада е съединение, което означава 3-4 хиляди души. Като сложим толкова командири, войници, е видимо, че проблемът с набирането на войнишкия състав е и географски, и образователен, посочи Михов. Най-много желаят да служат от Северна и в Северозападна България. Проблеми с набирането на войници има по Черноморието, в Южна България.

Според Михов мотивацията на потенциалния войник не може да бъде само липсата на алтернатива за работа или по фамилен признак.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 33Като за твоето нечетящо поколение: самолети 5-то поколение имат само САЩ - Ф-22 и...Ф-35, който само по "невидимост" го докарва, но е пълен бок... по летателни качества, Русия - Т-50, но много малко бройки засега, КНР - опитни образци на два типа самолети и от месец - пръв полет на Мицубиши. Толкоз! Нещата ще се променят, когато в Комсомолск на Амур и в Ченду заработят конвейрите. И когато Индия плати за своето участие в руско-индийския проект и започне да бълва продукция.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лютви местан президент.
28
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
мащини втора употреба като се убият бьлг летци няма да сьм жива да слушамкакви ще ги говорят тогава и кои нше носи отговорност
27
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 8 години
До Анонимен 45 - ти очевидно не "схващаш" визията за "развитие" на българските ВВС. Значи, Задокеанските Господари на Банановата ни Родина имат няколко кошници за бракуване. Пред разпад, разбирай. Сега, защо да ходят на скрап, след като могат да им вземат "цена в злато" от Балканките простаци? Стига само да им заповядат. Освен това, ще са нужни при следващите "миротворчески" мисии на Задокеания, като нашето "участие" на страната на "Свободния свят" ще стои добре в ПР клишетата. Разбра ли?
26
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 8 години
До Щирлиц - Кърпите изпратени. Точка. Лъснете стоката и закърпете опашките. Точка. Нови китайски ксенончета - задължителни. Точка. Махнете "излишните" бомби и ракети. Точка. Комисионната увеличете. Точка. Този дето вчера даде фира пред Обама, може да смените с такъв с перка. Точка. Ще мине за "рекламен подарък" към "ескадрилата". Точка. От ГЩ питат имат ли каско и гражданска? Точка.
25
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Текат ни лигите.Точка.Доставете и кърпи.Точка.
24
1
 
5
 
! Отговори
Krom преди 8 години
Готови сме да купим онези ръждясали бангии. Точка. Гответе доставката. Точка. Комисионната - очакваме преди бангиите. Точка. Резюме от преговорите, които "започват веднага".
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-важното баце е да не пропуснеш комисионните !
22
3
 
6
 
! Отговори
РККА преди 8 години
И КОЛКО ЩЕ СТРУВА БИЛЕТЧЕТО С НОВИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ ОТ ЛЮЛИН ДО МЛАДОСТ.....А ГОДИШЕН АБОНАМЕНТ....ТЕЗИ ПУШАТ ОТ ЕДНА ЛУЛА И ИЗПАДАТ В НЕКЪВ ДЕЛИРИУМ,БОЙЧО СЕ СДУХА КАТО ТОШКАТА САМО ЧЕ В ДОСТА ПО РАННА ВЪЗРАСТ...
21
5
 
8
 
! Отговори
оо преди 8 години
Този *** ще надмине и майка си по продажност.А тя беше наистина *** от класа.
20
5
 
8
 
! Отговори
Шефа преди 8 години
Ненчев, да ни не закопаш с изгнили американски ковчези трета ръка, че Цеко ще те копа с багера. Казах!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сзглежда е шега , 4 млрд. за оборудване втора употреба , приказен сюжет . Златна кака под корито , Черна кака на кон язди .
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да проверят как Хърватия купи стари пребоядисане самолети от украйна всичко е далавера.
17
2
 
8
 
! Отговори
ТОНИ преди 8 години
***
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кавали.да направят за тия пари нещо полезно различно от пътища,дувари и парапети.да ги разпределят на хората да си оправят някой зъб,да осигурят жилище за нуждаещи се.хвърчила дето ще летят на 6 Май само за какъв мамул са ни?
15
2
 
2
 
! Отговори
ТОНИ преди 8 години
РЕДАКТОР КОГА ЗАПОЧВА ВОЙНАТА ДАЙ МИ ЗНАК
14
2
 
17
 
! Отговори
комисионер преди 8 години
Ненчев се прехласна от комисионните по парите за изтребителите
13
7
 
8
 
! Отговори
наш преди 8 години
Абе купете трактори бе плашипутьовци... Войната ще е ядрена!!! За чий са ви самолети???? Нови трактори и сеяне на култури да храниме ромиту че неам ко да ям г..мо ту ли да си ям
12
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СИДЕРОВ Е НАЩА ГОРДОСТСИДЕРОВ Е НАЩА ЧЕСТСИДЕРОВ Е НАЩА ПРАВДАНАШЕ ЗНАМЕ, ПРЪВ БОРЕЦПОГЛЕД КАТО ОТ СТОМАНАТВЪРДИ РЕЧИ, УМ-БРЪСНАЧТОЙ Е НАЩО ГОРДО ЗНАМЕЧУK КОВАШКИ, ПРЪВ ВОДАЧ!
11
9
 
5
 
! Отговори
Do 15 преди 8 години
Проблемите си ги посочил! *** от време оно ни Мразят! Те всъщност и Сащ мразят щото ,САЩ спаси Ссср през 2 световна!. Къде е русия ,къде са Щатите и Европа!? А,другари ***!? Да му лапате ,на питин пилето нали за това ви,плаща!