Страх в НС: Шефовете на БНТ и БНР – с мандат без край

Депутатите приеха промени в Закона за радио и телевизия
2 юни 2016 11:14,
13
Страх в НС: Шефовете на БНТ и БНР – с мандат без край
Архив: Булфото

Мандатът на генералните директори на БНТ и БНР ще се удължи, ако до изтичането му няма избран техен наследник и до приключване на конкурса за нов. Това решиха депутатите, които приеха на бързи обороти на първо и второ четене промени в Закона за радио и телевизия.

Още по темата

Те бяха внесени от по един депутат от всички парламентарни групи. Мотивът им за поправката е, че с нея се дава законова възможност на СЕМ да изпълни стриктно задълженията си по избор на нов директор, без да се явява празнина в ръководството на двете медии. 

Процедурата по избор на нов шеф на БНР приключи преди седмици, но мандатът на директора на БНТ Вяра Анкова изтича през юли. 

Предложението предизвика спор в пленарната зала, а депутати от различни цветове изразиха опасение, че с поправката мандатът на шефовете на БНР и БНТ става безкраен, а има опасност постовете да се превърнат в пожизнени. 

"С подобно удължаване е много по-лесно да въздействаш на хора, които знаят, че мандатът им е приключил", каза соцдепутатът Янаки Стоилов. Той допълни, че въздействането може да е по важни събития като президентските избори например. Според Стоилов този парламент е превърнал подобни изключения в практика. Той даде пример с приключилите мандати на шефовете на Комисията по финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията. 

Патриотът Димитър Байрактаров поиска удължаването на мандата да има срок. Той предложи да се запише, че ако няма избран нов шеф на БНТ или БНР, удължаването на мандата не може да е с повече от три месеца.

"Иначе трябва се запитаме необходим ли е изобщо мандат, след като се приема такава поправка, която може да го направи безсрочен", каза той. 

Патриотът бе подкрепен от зам.-шефа на парламента от РБ Иван Иванов:"Действително правим мандатите им безсрочни. Тримесечният срок също ще даде възможност СЕМ да проведе конкурса професионално".   

Подкрепа дойде и от Атанас Атанасов от ДСБ, който също предупреди, че ако не се сложи срок на удължаването, то може да се окаже безкрайно. 

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан обаче репликира с въпроса какво ще стане, ако и през тези три месеца не бъде избран нов директор.

"А нима е по-добре да превърнеш мандата в пожизнен?", попита Байрактаров и допълни: "Някой е решил да прави това предложение неподготвен и в угода на някой". 

Според Настимир Ананиев от РБ, ако СЕМ реши да не избере директор, няма да го избере. Затова той предложи да се помисли шефовете на БНР и БНТ да се избират от парламента. 

Ирена Соколова от ГЕРБ призна, че законът за радиото и телевизията има несъвършенства. "Но това, което правим днес, е да предотвратим настъпването на криза, както се е случвало. Нека да не даваме възможност при избор на нов директор на БНТ да се стигне до хаос", призова тя. 

В крайна сметка поправката бе приета във вида, в който бе внесена, а искането за слагане на ограничение удължаването на мандата да е с не повече от три месеца бе отхвърлено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
ноно преди 7 години
стига бе.няmа да останат паmперси за децата ни.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да повярвам, че скапаните БНТ и БНР живеят от нашите данъци... време е да преминат в частни ръце и да си се издържат от реклами!!!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дупетатите си осигуриха единодушно медиен комфорт.
7
0
 
9
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Така се гарантира политическа коректност в модерния световен тоталитаризъм.Как се казваше..?СССР ли беше, ЕС ли беше....
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Папионката сам си подаде оставка от СЕМ.човек със съвест:)
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а кой лапна милионите от цифровизацията
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха ха аааа ГЬОБЕЛС ряпа да пасеш за това не си се сетил.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ
2
0
 
26
 
! Отговори
Дядо Любен преди 7 години
Така се овладяват национални медии.
1
0
 
36
 
! Отговори
я хочу знать преди 7 години
Защо му викат Народно събрание,като вътре няма представители на народа?