Плевнелиев: Българите започват да се връщат

Никога не сме били по-свободни да пътуваме, живеем и работим!
8 юни 2016 18:00,
297
Плевнелиев: Българите започват да се връщат
Росен Плевнелиев и Марти Шулц. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев омаловажи твърденията, че български имигранти заливат Великобритания. Темата за миграцията е в центъра на дебатите преди насрочения за 23 юни референдум за европейското членство на Великобритания.

Запитан в Европейския парламент в Страсбург дали може да даде гаранции, че българите няма да продължат да се стичат към Острова, Плевнелиев каза, че в момента в Обединеното кралство има 45 000 българи, което е много по-малко от общностите ни в Испания (300 хил.), Гърция и Германия (по 200 хил.) и САЩ -450 хил.

Плевнелиев припомни напразно чакащите на летището в Лондон български и румънски имигранти след падането на ограниченията за работа в началото на 2014 г.
„В Германия безработните българи са по-малко от безработните германци и в определен смисъл са по-добре интегрирани в Германия от германците“, заяви президент.

Според него в последните години има тенденция на връщане на българите в родината заради откриването на високоплатени работни места от големи чужди компании, модернизацията на страната и растежа на икономиката.

Президентът смята, че големият брой на българи, работещи и живеещи в чужбина, е „временно положение“, което ще се промени. „Ние не спим, а се модернизираме и подобряваме и хората започват да се връщат, защото държавата отваря нови хоризонти пред тях“, убеден е президентът.

„Горд съм, че като член на ЕС моята нация никога не е била по-свободна. Българите са свободни и могат да пътуват по света, да живеят, да работят и да учат“, каза Плевнелиев, добавяйки, че работи за връщането на емигрантите.

Европейската миграция е ключов аргумент на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Според тях от 2000 г. насам 5 млн. европейци, основно от Централна и Източна Европа са се преселили във Великобритания. Само през миналата година около 150 000 европейци са се установили на Острова – предимно българи и румънци. В същото време само 1,3 млн. британски граждани живеят в Европа. Противниците на членството смятат, че ако Лондон излезе от ЕС, той ще може да си върне контрола на границите и така ще запази повече работни места за британците и ще намали разходите на социалната си система.

Росен Плевнелиев изрази увереност, че британските граждани ще гласуват за оставането на Великобритания в ЕС. Той обясни, че обратното би било в противоречие с историческите традиции на страната, която чрез интеграция и свободна търговия е създала най-голямата империя в човешката история.

„Великобритания не може да бъде замък на остров, който се изолира. Единственият начин да води е да използва Европейския съюз като платформа“, като платформа.

Шефът на Европейския парламент Мартин Шулц, заяви че ако британците гласуват за излизане, лидерите им трябва незабавно да започнат преговори за напускането на Съюза. Британските евродепутати обаче щели да са свободни да изберат дали да останат до края на мандата през 2019 г., тъй като макар да са избрани от Великобритания, представляват в Европейския парламент всички европейски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kъде ли са сега ниско интелигентните негови подръжнаци, които го обичат и му лапат??? Даже и тях затапи тоя път, Роска!!! И ето идва най-щастливия ден, когато ти ще си....;.лалалалаал
38
1
 
27
 
! Отговори
значи преди 7 години
специалисти признати на запад започват да се връщат в България ??? Дори и да получат същата заплата както навънка само идеята , че внасят в българската пенсионна система която е фалирала би трябвало да спре кандидатите за връщане.да не говорим ежедневието в България и това на запад.като се отчете и лихвите по кредитите които са 2-3 пъти по-високи от тези на запад, лошото здравеопазване ,калпавата полиция ,корупцията...а бе май правилно му скъсана то тоя снимк..
37
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя плевнелиев е по-смешен и от комедията М-р Бийн.
36
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПИКАЙТЕ ГАЗ ДРУГАРИ, ... сега ви се е паднало ...ако обаче разчитате, че следващия президент ще обича русия - жестоко се лъжете.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В Германия безработните българи са по-малко от безработните германци"В Германия да има повече безработни германци? Да бе..."...и в определен смисъл са по-добре интегрирани в Германия от германците."И в определен смисъл имаш нужда от мозъчна присадка.
34
1
 
17
 
! Отговори
Гешев преди 7 години
Къде са сега ония двамата тутманици Шопа и Одисей да ни обяснят, че това недоразумение Ирландската пастирка е нормална бе?ПЛЕВНЬО, скоро тук ще си гукате само с *** шведи и брадясалите "бежанци"Народа се евакуира от тази територия!!!!!група кан Телериггрупа кан Телериг
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бьлгарите започвали да се врьщат!Даааа ама Нееее... Напротиввв...
32
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официално съм потресен от поредната върховна изцепка на "президента".
31
1
 
26
 
! Отговори
PD преди 7 години
Звездния миг на еснафската интелигенция, пред европейски прожектор, да ръси красиви и празни фрази, за да се почуства поне за миг оценена в слугинажа си.Апогей в житейския път на безродника, отрекъл се да води род и родина към достойно бъдеще, храни аудиторията с илюзии. "Пази боже сляпо да прогледне" е казал мъдрия Български народ, ала слепец, зрящи да води, си е направо трагедията на съвременното ни битие.Дай Боже сили на народа ти, да отхвърли оковите на "наши и чужди гости".
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GGАз си търся ИТ работа в чужбина, само да не е ЮК и съм готов от днес за утре да се преместя в нормална държава.- - - А на кавал с една дупка можеш ли да свириш 2 Ако можеш идвай веднага, имам работа за теб !
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този тотално е откачил, по-големи глупости не бях чел.
28
2
 
23
 
! Отговори
3 преди 7 години
Еми ще се връщат, щото ти си отиваш !
27
1
 
19
 
! Отговори
se преди 7 години
Президента е преял от власт и сега се е уа...лНарода мизерства, пенсионерите едвам оцеляват.Има 2 милиона работещи бедни и 20 процента безработица и милия говори за просперитет.Да той просперира за тези 5 години но какво ще остави на хората.Добре е за всички ,че ще си ходи.Добре е за всички, че ЕС няма да го използва да бръщолеви небивалици срещу Русия.Отново лицемерна Европа ни използва срещу Руснаците и затова ще плаща народа ни.За Русия или само хубаво или нищо. Всеки да си избере!
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цял ден в новините, цял ден неадекватни изцепки и липса на каквато и да е връзка с главния мозък. Много е зле, егати пародията на президент.
25
2
 
17
 
! Отговори
Гешев преди 7 години
Ако сте мъже, дайте да го махаме тоя бе!?група кан Телериг
24
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТози клоун си живее в паралелната реалност на един измислен свят.---------Не съм сигурен дали това не си ти :)
23
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямо заработване на копейки ще пада днес. Иначе е прав.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама чакайте малко бе , вие какво искате да каже на англичаните - ааа ще идват още бе, ще идват ??? Ей селяни бе !!!
21
2
 
20
 
! Отговори
GG преди 7 години
Аз си търся ИТ работа в чужбина, само да не е ЮК и съм готов от днес за утре да се преместя в нормална държава. 80% от приятелите ми дори и на почивка не идват вече.
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е вие какво искате? Никой държавен глава няма да си признае, че държавата му умира. Напротив, ще твърди точно като нашият, че всичко е наред и бъдещето е блестящо. Друг е въпросът, че май само нашият се хили непрекъснато като разпран крачол.