Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!

Дългът ни се трупа по-бързо от растежа на икономиката ни
11 юни 2016 11:11, Петя Славова
152
Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!
Снимка: архив, Булфото

„Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо отколкото расте икономиката. И ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимист от кредиторите. Това заяви бивишият премиер Пламен Орешарски пред Нова тв.

"Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, заяви още той.

Орешарски коментира и поста си от 10 юни във Facebook, където написа, че кабинетът Борисов е подготвил фалита на КТБ. Според него той се е позовал на доклада на „Алекс партнърс” .

По думите му банката се е разраснала в периода 2009 и всички важни спорни транзакции са се вършили в този период.  "Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ”, заяви Орешарски и припомни, че първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал”. Една банка без здрав портфейл, е обречена”, категоричен бе той и допълни „Една банка без здрав портфейл, е обречена”.

Орешарски обясни, че през 2009 г. банката е била с 2 милиарда, а през 2013 г. сумата е нараснала до 7 милиарда.  "Това е необясним растеж по време на криза", каза той и попита:„Защо тази банка се разрасна толкова бързо?”, Бившият премиер на страната допълни, че за доклада на одиторите сме дали много пари, а сега не харесваме анализа им.

Той коментира и случващото се след фалита на КТБ „Фондът, след като изплати парите на граждането остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи”, заяви още Орешарски.

Относно предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски заяви: „Аз бях експертен министър-председател. А това беше политическо решение. Съжалявам, че мандатът беше кратък, за да се развият стъпките, които положихме за реформи. По време на моя мандат започна изграждането на ограда на ключови места по границата”.

 Той намери и решение на настоящата ситуация: спиране на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се КОЙ от двамата е откраднал повече, ОРЕШАРСКИ или ПЕЕВСКИ
34
1
 
21
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Точно така! Не вярвайте на Орешарски! Нито дума! Вярвайте на "Господари на ефира" и Слави! Слушайте чалга и гледайте реалити формати преди лягане! Политиката я оставете ня яките момчета с големи гърбове,къси вратове и издути бузи и джобове! Плащайте си билетчето,картичките,винетките и въобще квото там ви кажат че имате да плащате! Все пак ви водят сигурни и безалтернативни хора! Това е пътя!!!
33
5
 
12
 
! Отговори
Пеевски????? преди 7 години
Ай стига с тоя Пеевски бре ! От Данс не идва хляба и икономиката! Щеше да вкара Боко и Цветанов в затвора , затова реват гербавите!Дали ще е Пеевски или Меевски все тая!Боко използва това за да направи преврат!
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този като каже нещо, смятайте че ви е излъгалкакто лъжеше за Пеевски че не знае КОЙ и лъжеше за КТБ че няма да фалира, а тя на следващия ден фалира
31
3
 
3
 
! Отговори
ЯНАКИС ВАСИЛЛУ преди 7 години
ГЪРЦИЯ И 1000 ХРОНИАС ДА ВАРВЕТЕ...НИКОГА НЯМА ДА НИ ВИДИТЕ И ДА СТИГНЕТЕ.
30
1
 
20
 
! Отговори
Мнооого е прав преди 7 години
Бочко е с двата крака в мафията , някои още не могат да прогледнат! КТБ е източи два пъти , един път я фалира и втори път тегли заем за да "уж покрие загубите"!И ние плащаме цялата врътка , незабравяйте!
29
12
 
6
 
! Отговори
шоп преди 7 години
ОЛИГАРСКИ , ВЗЕХА ТИ ДУМАТА ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ... СТОЙ СИ НА СЕЛО И НЕ КОМЕНТИРАЙ ...
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орех, я кажи колко милиончета гушна за да предложиш крадеца Пеевски?
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски и Костов са безспорни експерти в държавните финанси, така че е хубаво да ги слушате какво говрят, независимо дали Ви харесват
26
9
 
1
 
! Отговори
spasov преди 7 години
Това,че куклата на конци Орешко го казва ,е като след дъжд качулка.Всеки нормално мислещ българин ще стигне до този извод бези такива да се обаждат.Истината е ,че ние от много време вървим по гръцкият сценарий,но не постигнахме и наполовина тения стандярт на живот.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешници!! Вървял по пътя на Гърция? Кога ще имате умствения потенциал да вървите по собствен път.Това говори,че политиците нямат ясна визия за развитието на България.Те нямат ясна структура как да преустроят обществото.Те не знаят какво ще бъде в България даже след 5г.Смееха се на Т.Живков но той имаше план за 5г.напред и следваше плана и петилетката беше винаги изпълнена.Великите сили също работят с 100г.напред .Те знаят и променят съзнанието ни ,мисленето ни,манталитета ни според новите усло
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По скоро ББ върви по пътя на Бай Тошо и резултата ще е същия
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира ли ти синя от кладенчева вода,та кратуна-от икономика.
22
0
 
3
 
! Отговори
Sf преди 7 години
Po pravilniq pyt si vryvim...sled malko i gashtite shte ni gi vzemat pone da znaem koga shte e da gi iscapame malko
21
1
 
25
 
! Отговори
30 000 000 000 преди 7 години
Вече почти 30 милиарда са Факт ! Извинявайте ама да се замислим кой ще ги плаща?!И нищо не усеща народа , нито заплати нито пенсии! Напротив , още увеличения на такси и данъци!
20
2
 
22
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
По пътя на България си вървим! В пропадналата Г-я доходите са 3-4 пъти по-големи от тези в стабилната Бг! Гърците ще си върнат дълга! НЯКАК! Но на *** ще дерът от кожата му!
19
2
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Лечението на Митьо ще надхвърли всички заеми до сега взети от България .Фонда за лечение на Деца вече е празен .
18
24
 
6
 
! Отговори
Генади преди 7 години
Орешарски ще остане в историята, като най-корумпирания премиер, предложил олигарха Пеевски за шеф на ДАНС, фалирал банката КТБ и окрадил 4 милиардаЩе го помним още, като премиера който се криеше по задните входове и се пазеше с огради и жандармерия от народната любов
17
1
 
26
 
! Отговори
Оффффффф преди 7 години
Орешарски е най-добрият финансист в момента в България , дори да не искат да чуват това някои!Незнам глухи ли са някои или слепи , затова че Борисов ни води към фалит и сценарий - 1996 !Просто ми е смешно и едновременно тъжно да слушам и гледам манипулациите на платени предавания и новини по телевизиите за светло бъдеще и бъднини от Боко!
16
2
 
13
 
! Отговори
, преди 7 години
От твоята *** устичка в Божиите уши , нека тръгнем по пътя на Гърция , да си оправим пътищата , да си построим къщи и вили по островите с чужди пари , да си изучим , облечем и уредим децата , да си купим по 2,3 коли , да взимаме пенсии от 700 евро , да съчетаваме балканска със средиземноморска кухня , да пътуваме където си искаме , чужденците да ни работят мръсната работа , а ЕС да ни снася траншове , ние да ги плюеме и да негодуваме , да искаме опрощаване на милярдите , дано Орех !