Решено: От 2018-а личните ни карти – с чип

Смяната на документите няма да е задължителна
25
Решено: От 2018-а личните ни карти – с чип
Снимка: Булфото, архив

Личните карти на българите ще могат да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Това решиха депутатите като приеха на първо четете промени в Закона за българските лични документи, предложени от правителството.

Поправките, с които на личните ни карти ще има чип, трябва да влязат в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител. Според промените смяната на личните карти няма да е задължителна от тази дата, а ще става поетапно, при изтичане на настоящите.

Още по темата

По данни на МВР всяка година, поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 000 лични карти, като в някои години се очаква този брой да нарасне до 1,6 милиона.

Предвидена е възможност на електронния носител на информация в личната карта да се записват и биометрични данни в отделен защитен сегмент на носителя, съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване лицето е заявило желание за това.

Ако някой не иска да има чип на личната си карта, трябва да заяви това изрично. За международния паспорт пък ще е обратното – чип ще има само при поискване.

Промените в закона, предложени от кабинета, минаха без критики, но пък поправките, внесени от ДПС, доведоха до спор и в крайна сметка не бяха одобрени от парламента. Те предвиждаха по изключение българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес.

Често постройките на ромите се разрушават от местните власти, защото са незаконни и хората  стават фантоми – без личен лекар, без социални помощи, обясни Илия Илиев от ДПС, който е основен автор на предложенията. Стигало се и до парадокса в една къща от две стаи да се регистрират 200 – 300 души, а естествено да не живеят там, което пък означава, че полицията не може да ги открие, ако извършат престъпление.

Според Илиев промените в закона не се отнасят само до "циганите, а до цялото общество" и не ставало въпрос за гласове по време на избори.

"Има ли някой тук да каже, че проблемът с циганското малцинство е реален и не е само на ДПС", обърна се към депутатите от останалите политически сили Рамадан Аталай.

Според него е факт, че "има и цигани, и турци, и българи без документи за самоличност" и това е въпрос дори на националната сигурност.

"Иначе мъката е голяма, виждам, но ако подадете заявление може и да ви приемем в ДПС, колеги", заключи Аталай.

Според Петър Славов от РБ предложението на депутатите от движението ще създаде привилегия за едно малцинство, в ущърб на добросъвестните.

Магдалена Ташева от "Атака" и Димитър Байрактаров от ПФ обясниха, че никой не спира ромите да живеят на свободен наем и да имат адресна регистрация като всички.

Според съпредседателя на ПФ Красимир Каракаченов проблемът с ромите е в това, че "това малцинство трябва да се научи да ходи на училище, да работи, а не да краде и да пребива за три сливи, както се случи вчера в Русе, да се научи, че освен права, има и задължения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Некро преди 7 години
Да на ПАРАД НА НЕКРОФИЛИТЕ - ние се грижим за вашите деди с любов.
20
0
 
1
 
! Отговори
Некро преди 7 години
Добре де,трябва да сме толерантни, а защо се забранява "парад на некрофилите "? НИМА некрофилите правят нещо по-лошо от гей обществото?Некрофилите правят ли нещо лошо?Те си купуват легално труп, термично го обработват и изчистват. После се грижат с любов към костите.Някога да сте чули НЕКРОФИЛ ДА ЗАРАЗЯВА ИЛИ ДА СЕ ЗАРАЗИ ОТ СПИН? ВИЖ ПРИ ГЕЙОВЕТЕ СПИН ДА ИСКАШ.Някога да сте виждали недоволен човек или труп от любовната връзка помежду им. ГЕЙОВЕТЕ се карат,бият,обиждат. При НЕКРОФИЛИТЕ ня
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак пари на вятъра .За икономии 3 в едно шоферска паспорт здравна на чип и имплант в .ъза
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закрепостяването към някакъв адрес идва от преди векове, макар че през повечето време се е наричало по друг начин. Сега губи смисъла си, но май не могат да измислят как да го заменят с нещо друго.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белегът на звяра
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хазната се е изпразнила и 6000000 като ги задължат да дадат някой лев ...
15
0
 
4
 
! Отговори
покййьь преди 7 години
Вече над 10 години не мога да се отърва от "постоянния" си адрес в България. Имотът не е мой, аз не живея там. Имотът, на който съм собственик, се дава под наем и никога не съм живял там. Живея в чужбина, но не съм собственик на имот в тази държава, т.е. постоянният адрес отново остава нечий чужд дом. И заради това, както някой по-долу спомена, имам нещо като тукашен паспорт, но не и лична карта. А институциите много обичат да пращат важни документи на постоянния адрес. Голяма мъка е.
14
1
 
1
 
! Отговори
До 15 DDR преди 7 години
Там е работата, че не трябва да се регистрират, само и само да изпълнят недомислените изисквания на закона. Ако се регистрират формално, мисля че извършват закононарушение.
13
2
 
8
 
! Отговори
DDR преди 7 години
Въпросът е много наболял особено за хора живеещи в чужбина и не притежаващи имот в БГ. Поради демографията на БГ семейството за много нямат вече и роднини при които биха могли да се ре г истрират формално. В някои европейски държави се решава така, че ако нямаш адрес и живееш в чужбина имаш право само на паспорт но не и на лична карта (по този начин се елиминира и изборният туризъм)
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАК СЕ ЧУДЯТ КАК ОЩЕ ДА ДЕРАТ КОЖАТА НА БЕДНИЯ НАРОДЕЦ!ВСЯКА ГОДИНА ИЗМИСЛЯТ НОВА ГИМНАСТИКА КАК ДА НИ ПРЕКАРАТ!ЗАГУБЕНА ДЪРЖАВА!А СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ БЕЗ НИКАКВИ ДОКУМЕНТИ ЗАЩО НЕ ГИ ЗАКАЧАТ ЧЕ И НЯКОЛКО МИЛИОНА РОМОВЕ СА БЕЗ ДОКУМЕНТИ ИЛИ СА С ФАЛШИВИ!
11
4
 
1
 
! Отговори
ей 10 преди 7 години
голям философ се извъди тай както го обясняваш значи живееш на пу888ка сима888ни
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се опрости процедурата по смяна на адреса за хората, които са в България. Смяната на адреса трябва да става в пъти по-бързо и лесно в сравнение със сега. За тези извън България, не знам дали изобщо трябва да се иска постоянен и настоящ адрес.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постоянният адрес е отживелица от преди 200 години.Ако аз работя всеки месец на ново място, трябва ли да си сменям и адреса? Примерно нямам свой имот, винаги живея под наем и не мога да посоча някакъв постоянен адрес, който да важи за дълго време. Та един месец в София, един месец в Боливия, после Чили, Еквадор, Гватемала, Парагвай, ... хайде да не изброявам. Има свобода на придвижването, а да се иска постоянен адрес е нарушение на тази свобода на придвижване.Там е трудно да си вадиш нови лични
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оруел,новия Нострадамус!
7
1
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
И сега има общински жилища, както и други, така че свободния наем като термин си е напълно приложим и при демокрацията и пазарната икономика.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се прие " българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес ". Хубаво, не го приели, ама да оправят законите и да ги приведат в съответствие с реалността - милиони български граждани са извън България, но нормативната база е сякаш всички български граждани са в България и не си сменят адреса. На един български гражданин, който живее някъде из Америка и си сменя често мястото на живеене, какъв му е постоянния адрес?
5
7
 
8
 
! Отговори
дано преди 7 години
Ако остане в картите да има и електронен подпис ще е много добре,с развитието на Интернет услугите ще е много полезно.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нужни са трудови визи за роми и турци само ако работят и без право на бг паспорт и адрес.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъкмо сумарната интелигентност на някои индивиди сега ще се удвои.
2
4
 
14
 
! Отговори
??? преди 7 години
Какъв е постоянният адрес на българите в чужбина, които днес работят на едно място, утре на друго, вдругиден на трето място и това често са и различни държави? Така и не разбрах какво трябва да се прави в такъв случай!