До 2 г. единен дигитален кадастър в България

По създаването му ще работят 650 души, отделени са 12 млн.
17
До 2 г. единен дигитален кадастър в България
Снимка: БТА

До 2 години България ще има единен дигитален кадастър. Това обявиха при посещението си днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи информационна агенция "Черно море".

"След сериозни усилия на екипите на двете министерства, на Агенцията по кадастъра и всички работещи в тази сфера успяхме да постигнем за изминалата година и съответно бяха приети на Министерски съвет, вече са и в парламента, предстои окончателното им приемане, промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, с който България най-накрая ще предприеме дългоотлаганата реформа - да има своя единен дигитален многопластов кадастър", каза министър Павлова.

Тя поясни, че е многопластов, защото включва подземната и надземната инфраструктура, т.нар. 2D кадастър с бъдеща перспектива да стане 3D (с пространствени данни) и 4D (с включено време).

За да бъде реализирана идеята, е защитен и одобрен проект по Оперативна програма "Добро управление" в размер на 12 млн. лева. По този проект ще се направят замерванията, развитието на картата и най-важното - изчистването на грешките, за да бъдат верни и коректни данните в общия кадастър, заяви Лиляна Павлова. Срокът по проекта е до 2 г. Екипът, който ще работи, е 650 души - от общинските служби по земеделието и от Агенцията по кадастъра. Те ще работят съвместно, за да бъдат дигитализирани данните.

"Процесът няма да е лесен. Много е амбициозна задачата, но с тези 12 млн. лв. и този екип от 650 души вярваме, че ще се справим", каза министърът на регионалното развитие и добави: "създаването на кадастъра е важно, защото е част от стратегията на правителството за електронно управление".

Какви ще са ползите за гражданите и бизнеса от изграждането на единния дигитален многопластов кадастър: първо, всеки един гражданин, всяка една фирма, ще може да получава информация на едно гише, независимо дали в общинските служби по земеделие, или в общинските служби, или в службите на кадастъра.

Второ, оттук нататък нито една общинска, държавна структура или институция няма да има право да изисква на гражданите и бизнеса скици. От деня на влизане в сила на дигиталния многопластов кадастър, всяка една служба в държавата ще ги изисква по служебен път, а не да кара гражданите да ги получават.

Трето, няма да има нужда, ако живеете във Варна, а имате имот във Видин, да ходите до Видин, за да получите своята извадка от кадастъра. Можете с електронен подпис да я заявите онлайн или да я получите в общинската служба по земеделие във Варна, или в Агенцията по кадастъра.

Ще има онлайн достъп и електронен обмен на данни. Това е важна част от стратегията за електронно управление на страната, поясни министър Лиляна Павлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Kop преди 7 години
Dosega kvo sa praili, valna li chepkaha?!:-):-):-):-)
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"с който България най-накрая ще предприеме ДЪЛГООТЛАГАНАТА реформа - да има своя единен дигитален многопластов кадастър"Министър Павлова - такава в периода 2011-2013, като преди това е заместник. От края на 2014 отново министър.Министър Танева - председател на комисията по земеделие в НС от 2009 до 2013. От края на 2014 министър.И кой е виновен за дългоотлаганата реформа?
11
0
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Хвалбите на ГЕРБ са все ЩЕ има, ЩЕ стане, ЩЕ тръгне, а после - нищо. Или половината работа - след два пъти повече време. До две години ще има електронен кадастър, колкото до 2016 щеше да има ел. правителство, до 2008 завод за ***, до 1-ви юни разширение на метрото до мол парадайс и т.н. Важното е дебелото Талпа да се пъчи по телевизора.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадастърът е бъкан с грешки. Скоро ми се наложи да си вадя удостоверение от кадастъра и да не ви казвам какви чудеса от грешно данни са натворили.
9
0
 
5
 
! Отговори
Доставчик преди 7 години
Първата ми сделка с Кадастър-а беше през 1998 година - > 5 броя компютри с 21 инчови Hitachi монитори. Тогава започваха "цифровизация"-та на архива. Доколкото знам още не са я довършили, а в годишните отчети за този период (17 години) за това нещо са похарчени над 68 млн. лева, като това е сумата без възнагражденията. А се водим малка държавица ...
8
0
 
4
 
! Отговори
пепи преди 7 години
Нещо не сте разбрали. Тия хора няма да взимат нито лев от 12-те милки. Те са си на друга заплата.
7
0
 
2
 
! Отговори
на баба ти фърчилото преди 7 години
пари има! нали праскат такса 300 кинта за лист със скица нарисувана с химикал!
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Павлова не требваше ли да я уволнят заради Зимната остановка
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има един малък район в София, чиито кадастър се прави от 10 години, все отлагат и скоро няма да стане. За единен кадастрален регистър на държавата ни може да се говори след около десет години
4
2
 
2
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ajde ... ahahaha..... za dve godini katastar .. abe vie Bolgarite vo EU ste ili vo Afrikanska unija abe platete 3 mil e i privatni germanska kompanii ke vi napravat katastar za 5 meseci.E. ati komsiite za. bani..
3
0
 
6
 
! Отговори
поръчков преди 7 години
Предпочитам да броя делфини в морето,ама за 12 милки ще и правим кадастър
2
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 7 години
И аз това сметнах, по около 770лв на месец, ама кой знае може и на по 4ч работни дни да се бачка. Важното е държавна пара да се хвърля
1
3
 
4
 
! Отговори
G преди 7 години
12000000/(2години*12месеца)/650души-769,23лв на месец на човек ако е само за заплата.Браво.