Съветът на Дянков: Българи, спестявайте в левове!

Само тежести очакват България след Brexit-а, прогнозира финансистът
3 юли 2016 14:37,
69
Съветът на Дянков: Българи, спестявайте в левове!
Снимка: Булфото, архив
 

Българите да спестяват в левове след Brexit-а. Еврото и свързаният с еврото лев ще стоят по-стабилно. Този съвет дава от Чикаго Симеон Дянков – финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов, пред bTV.

Той разказа, че резултатите от референдума са хвърлили в недоумение политици и икономисти в САЩ. Притеснението е двойно заради непредвидимите президентски избори и в САЩ.

"Тръмп, точно като британските политици, които искаха излизане от ЕС, говори против емиграцията и иска издигането на стени срещу огромната част на света", казва Дянков. Той очаква същата несигурност в САЩ като във Великобритания сега, ако Тръмп стане президент.

"Виновници за Brexit и за несигурността в ЕС са ръководителите на Еврокомисията, които не успяха да обяснят плюсовете от големия европейски пазар. Сега резултатът е лавина от мисли дали и други страни искат да са в Европейския съюз", убеден е бившият финансов министър.

Като експерт той посочи три основни групи проблеми за България след референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

"Първата група загуби е свързана с това, че в следващите 2-3 години България и региона няма да са основни теми за евросъюза, може дори да не са в дневния ред", каза Дянков.

Противно на много експерти, които в последните дни твърдят, че след Brexit интеграцията в ЕС – политическа и икономическа, ще се засили и ускори, бившият министър е на противоположното мнение. Именно по-бавната интеграция ще е втората група проблеми. Третата е, че идеята общ енергиен съюз в ЕС е безвъзвратно загубена за следващите 4-5 години.

"Само тежести очакват България след референдума, няма нито една положителна", каза Дянков.

На въпрос дали бързо да приемем еврото, каквито намерения има в Еврокомисия, бившият финансов министър каза, че мястото на България наистина е в еврозоната.

"Минали сме част от пътя към приемането на еврото, но не вярвам да го приемем в следващите 3-4 години", убеден е Дянков. Причините са, че в страната има известни тежести в публичните финанси, повече дългове, икономиката върви, на не с много бързи темпове. Интергацията ще е по-трудна, защото през 2014 г. се отдалечихме от еврозоната с поне 3-4 години. "Ще трябва доста по-висок годишен растеж, от 4-5%, за да покриваме устойчиво във времето формалните критерии за дълга и дефицита", каза Дянков.

Той коментира и решението на арбитража за АЕЦ "Белене", според който трябва да бъдат платени 550 млн евро на Русия.

"Това е добра новина, сумата е значително по-малка сума от очакваната. Енергийните проекти, големият шлем костваха милиарди на страната. "Белене" е неефективен и ярко корупционен проект, който не е нужен на България", каза Дянков. Той е убеден, че ще има пазар за готовите реактори в Азия и Близкия изток.

"Българското правителство е стабилно", каза още бившият вицепремиер на Борисов.

"Единственият недостатък е липсата на икономическа политика и политика за Северна България, която значително изостава от Южна именно заради липсата на големи инфраструктурни европроекти. Трябва задължително да се направи така, че всички българи да се чувстват победители от това, че България е член на ЕС. Затова е необходима сериозна икономическа политика, обясни Дянков. На въпрос дали ако беше премиер би поискал оставката на икономическия министър Божидар Лукарски", той каза: Да. Дянков обясни, че има много български експерти, които биха се справил по-добре с тези задачи.

Дянков даде и съвет на финансовия министър Владислав Горанов да намери 120 млн. лв., които иска Меглена Кунева за увеличение на учителските заплати. "Всичко обаче да е в рамките на общата бюджетна процедура", каза експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Про руският шарлатанин и московски слуга пак плаши хората,сега десет години ще си мият ръцете и кражбите със брксида.Четери години плаши хората с постни пици и им затяга коланите само и само да угоди на руските бандити които трябва да си раздават капиталите като кредити
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересна снимка.
13
2
 
29
 
! Отговори
ПАЛАЧ преди 7 години
ТОЗИ ГО ВЗЕМЕТЕ И ПРЕД ЗДРАВНАТА КАСА ГО РАЗПНЕТЕ, А НЕ МИ ГО ДАЖАЙТЕ ЗА ПРИМЕР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега винаги е бил прав. Винаги познава.
11
4
 
24
 
! Отговори
Мега некадърник преди 7 години
ЕЙ,ЗАРАДИ ТОЯ МЕГА НЕКАДЪРНИКККККК МИЛИОНИ ХОРА ОСТАНАХА БЕЗ ЗАПЛАТИ МЕСЕЦИ.
10
9
 
11
 
! Отговори
Странно преди 7 години
Волен спестява.... в еврогейско евро,краварски долари,но не и в славянски, правослявни рубли.
9
1
 
6
 
! Отговори
Ben tonit преди 7 години
Bulgaria ste e po-svetla i po-topla s sobstvena elenergia....ogromnoto bg energoproizvodstvo ste se realizira samo na bg pazar i savsem eftino....:-):-):-):-):-) nezakonniat iznos na bg elektroenergia ste spre....:-):-):-):-) orangeriite ste se uvelichat, kompira ste porasne, grozdeto i jitoto sasto...danaci za religiozni imoti i deinosti ste ima....vhodni vizi i mita ste ima, tol taksi ste ima na kg i na km baza...prirodnite bg resursi ste prodavame na baza miligram i mililiter...:-)
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя комедиант вместо да е в затвора се разхожда по телевизии и вестници да шляпа небивалици.Но бълга*рака е КЪСОПАМЕТЕН май*мун.Както Лостов така и НевдянкУФ като се ос*раха се покриха за годинка-две и после се върнаха на бял кон "Ни лук яли ни лук мирисали".А пле*бса блее ли блее.
7
1
 
21
 
! Отговори
gtf преди 7 години
на правителството липсва водене на каквато и да било политика, сбирщина от некадърни и послушни калинки - дребни и алчни душици. Тази циркаджийска трупа едва ли може да направи нещо полезно за страната
6
33
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
В момента в БГ цените са ниски, а заплатите спрямо тези цени са високи. В момента живеете в Златен век, макар че някои не го осъзнавате. Поне имайте малко акъл да откажете цигарите, да не *** и тровите околните.
5
7
 
9
 
! Отговори
ист преди 7 години
Никой не трябва да дава прогнози за съдбата на която и да е валута, ако управляват левите другари.Видяхте какво стана с лева преди 20 години а сега и рублата.
4
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо руското *** Дянков ни съветва?
3
6
 
31
 
! Отговори
минаващ преди 7 години
Как да спестявам ,бе Дянков???Цените високи,заплатите ниски.Нали ти се погрижи като беше финансов министър.До като няма производство, а се вземат заеми,така наречените европроекти-То богати ще са шепа тарикати,а масово народа обеднява.България трябва да излезе от Европейския съюз и тогава нещата ще потръгнат.Но това няма как да се случи,защото ни управляват мутри и комунисти.
2
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и този е слуга на Кремъл
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе акъл нещеме дай ни по една постна пица и нещата ще се оправят.