Кой сега е №1 за "Дондуков"2? Премиерът Бойко Борисов е!

Под 50% от българите ще гласуват на предстоящите избори
Обновена: 29 юли 2016 17:01 | 29 юли 2016 17:00,
120
Кой сега е №1 за "Дондуков"2? Премиерът Бойко Борисов е!
Снимка: Архив Reuters

Премиерът Бойко Борисов води класацията с 35,1%, ако се яви на президентските избори наесен, сочи национално представително проучване на "Сова Харис", проведено сред 1000 души в периода 21-25 юли 2016 г.

След него се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова, която би получила одобрението на 30,3 на сто от гласовете на тези, които биха отишли до урните на 6 ноември.

Трети по одобрение сред гласоподавателите е омбудсманът Мая Манолова – 20,7% биха пуснали бюлетина за нея, за да наследи Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2.

Веднага след почетната стълбичка се нарежда вицепремиерът Томислав Дончев с твърда подкрепа от точно 20%.

Пети в класацията на "Сова Харис" е лидерката на БСП Корнелия Нинова с 18,3 на сто одобрение от интервюираните.

На шесто място влиза шоуменът Слави Трифонов, макар с орязан референдум, но с мерак за политиката, той привлича към персоната си 16,4% от изявилите желание да гласуват.

Следват Ивайло Калфин, бургаският кмет Димитър Николов, Цецка Цачева, чиито проценти се въртят около 15-те.

Прави впечатление обаче, че някои от спряганите за кандидат-президенти като Мая Манолова, Цецка Цачева, Корнелия Нинова или Йорданка Фандъкова имат по над 60% неодобрение от гражданите, коментира социологът Васил Тончев.

По думите му близо 3 месеца преди вота ситуацията е повече от странна.

"Водещите политически партии още не са обявили своите кандидати, което вероятно обуславя дефицита на социологически данни в публичното пространство. Оказа се, че избирателите нямат намерение масово да се втурнат към урните наесен. По-малко от половината са абсолютно сигурни, че ще гласуват. Като се има предвид и че в избирателните списъци фигурират доста имена на хора, които не пребивават в страната, се очертава развръзката на изборите да се получи на балотаж", прогнозира той.

Тончев допълва, че на обществото е даден отговора на въпроса какво би станало, ако лидерите на основните партии се явят като кандидат-президенти.

"Виждаме, че интригата вероятно ще се сведе до двубой между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Превъзходството на лидера на управляващата партия е очевидно, но все пак не би било достатъчно, за да приключи изборите още на първи тур. Това пък предполага усложняване на ситуацията и ново прегрупиране на силите за евентуалния втори тур на надпреварата", допълва социологът.

Според него утвърдени формации като ДПС, РБ и АБВ могат да окажат съществено влияние на резултатите от изборите, но не като издигнат свой кандидат, а като подкрепят номинациите на някоя от водещите партии.

Васил Тончев прогнозира, че под 50% от българите ще гласуват на предстоящите президентски избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
71Иво Христов нищо не казва като решение за нас...само еквилибриране с думите...това не помага...на народа му писна от ЛАЛАДЖИИ като тоя.
59
4
 
19
 
! Отговори
Българина преди 7 години
*** да обясни за дост днес???? Всички които се каните да гласувате за герб ви пожелавам светли еничарски дни на Децата Ви! Проклети да сте!
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМожеш ли да мисли, или просто пишеш, колкото да си убиваш времето ! Обмисли ли , вникна ли , разбра ли, смисъла на думите които Иво Христо му каза на Слави в предаването е което той му беше гост ? Гледай и други интервюта с него в youtube и се опитай да разсъждаваш.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
62Иван Кръстев е уникален мозък наистина, но е пресилено да казваш, че е с класа над Кеворк в най-силните му години- на 40-50 гогато беше.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за Макс, Самият факт, че Слави Трифонов се отнасяше подигравателно с Иво Христов при гостуването му в предаването, много трябва да ти говори колко насериозно го е взел Слави тоя пал.ячо. Дългия когато е рвспектиран от някой голям експерт се отнася наистина с уважение към него в предаването си. Това съм го забелязал през тези 16 години в неговото предаване.С тоя си правеше майтап!
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,той главният Мутър,обеща че нема да се кандидатира!!! А аз му вервам !!!
54
7
 
10
 
! Отговори
Постол войвода преди 7 години
На първи тур за Явор Нотев, на втори - за Каракачанов! Въпроса е затворен!
53
4
 
18
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Роската да не е болен? Още не се е изказал по въпроса!
52
2
 
29
 
! Отговори
президент на НъРъБъ преди 7 години
Всяко едно магаре, вързано за оградата на президентството в София, може да стане президент на НъРъБъ България.
51
3
 
32
 
! Отговори
за какво? преди 7 години
Някой може ли да обясни, за какво ни е президент?
50
8
 
6
 
! Отговори
ист преди 7 години
Аз ще гласувам за Слави.И ще започне една чалга, голи мацки,пей живот. Голямо шо. А Слави ще ни гледа от високо с присвити очи и назидателен челга поглед.
49
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най- големият мозък в България е Иван Кръстев- политолога! Тоя пич къде се изгуби не знам, но когато анализираше преди години политическата обстановка в България винаги ми е пълнил душата- Уникален...С класа над Кеворк!
48
4
 
4
 
! Отговори
пепи преди 7 години
До Анонимен сълза е само дето се сърди на ББ, че не му подари парцела до Японския...
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може Обединител да има само 35 %! Те там усетиха това, особено след като взе да се коментира Царя и вчера Цецоооу вече казва, че е нужен човек, който да разбира от сигурност.Демек той или Буко. Може и Бъчичката. Щото имало тероризъм.
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че ако Слави Трифонов влезе в политиката ще отвее всички "като куцо пиле домат", ама той не е глупав няма да влезе или поне не в следващите 5-6 години, но затова пък ше инициира нов референдум веднага след президентските избори, и аз отсега се досещам за въпросите :))) и от тази инициатива на всички и ГЕРБ и на БСП и на ДПС ще им се завие свет
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
55, че Волен да е казал нещо против другите религии?
44
3
 
9
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Каракачанов има най-голям шанс да спечели. Крайно време е да изберем някой който да е навътре с нещата по македонския въпрос. И не само. Той е толерантен. Критикува ДПС но никога не е казал нищо за хората изповядващи други религии.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО ДВЕ ГОДИНИ ЦЯЛАТА БРИТАНСКА АГЕНТУРА СЪЗДАВАЩА КОНФЛИКТИ В ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ ЕКСТРАДИРАНА НА РОДНИЯ СИ ОСТРОВ ЗА ДА НЕ СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do Maks Иво Христо говори точно толкова убедително колкото оня Москов, а двамата са такива популисти и демагози че даже сами се объркват в лъжите си. Нали го слушах тоя Иво Христов при Слави- ба.си лъжливото ***! Такива хора са на принципа ако говориш убедително и мъдро народа няма да забележи какви глупости плямпаш!Иво христов каза.....
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MaksЗа тъпите доказателства не съществуват, не съществуват и очевидни истини!