Кой сега е №1 за "Дондуков"2? Премиерът Бойко Борисов е!

Под 50% от българите ще гласуват на предстоящите избори
Обновена: 29 юли 2016 17:01 | 29 юли 2016 17:00,
120
Кой сега е №1 за "Дондуков"2? Премиерът Бойко Борисов е!
Снимка: Архив Reuters

Премиерът Бойко Борисов води класацията с 35,1%, ако се яви на президентските избори наесен, сочи национално представително проучване на "Сова Харис", проведено сред 1000 души в периода 21-25 юли 2016 г.

След него се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова, която би получила одобрението на 30,3 на сто от гласовете на тези, които биха отишли до урните на 6 ноември.

Трети по одобрение сред гласоподавателите е омбудсманът Мая Манолова – 20,7% биха пуснали бюлетина за нея, за да наследи Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2.

Веднага след почетната стълбичка се нарежда вицепремиерът Томислав Дончев с твърда подкрепа от точно 20%.

Пети в класацията на "Сова Харис" е лидерката на БСП Корнелия Нинова с 18,3 на сто одобрение от интервюираните.

На шесто място влиза шоуменът Слави Трифонов, макар с орязан референдум, но с мерак за политиката, той привлича към персоната си 16,4% от изявилите желание да гласуват.

Следват Ивайло Калфин, бургаският кмет Димитър Николов, Цецка Цачева, чиито проценти се въртят около 15-те.

Прави впечатление обаче, че някои от спряганите за кандидат-президенти като Мая Манолова, Цецка Цачева, Корнелия Нинова или Йорданка Фандъкова имат по над 60% неодобрение от гражданите, коментира социологът Васил Тончев.

По думите му близо 3 месеца преди вота ситуацията е повече от странна.

"Водещите политически партии още не са обявили своите кандидати, което вероятно обуславя дефицита на социологически данни в публичното пространство. Оказа се, че избирателите нямат намерение масово да се втурнат към урните наесен. По-малко от половината са абсолютно сигурни, че ще гласуват. Като се има предвид и че в избирателните списъци фигурират доста имена на хора, които не пребивават в страната, се очертава развръзката на изборите да се получи на балотаж", прогнозира той.

Тончев допълва, че на обществото е даден отговора на въпроса какво би станало, ако лидерите на основните партии се явят като кандидат-президенти.

"Виждаме, че интригата вероятно ще се сведе до двубой между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Превъзходството на лидера на управляващата партия е очевидно, но все пак не би било достатъчно, за да приключи изборите още на първи тур. Това пък предполага усложняване на ситуацията и ново прегрупиране на силите за евентуалния втори тур на надпреварата", допълва социологът.

Според него утвърдени формации като ДПС, РБ и АБВ могат да окажат съществено влияние на резултатите от изборите, но не като издигнат свой кандидат, а като подкрепят номинациите на някоя от водещите партии.

Васил Тончев прогнозира, че под 50% от българите ще гласуват на предстоящите президентски избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
16
 
! Отговори
БИРАТА МИШКО преди 7 години
Я познайте КОЙ,КОЙ...КОЙ ,КОЙ ще "БРОИ" бюлетините... -); -); -))))) айде че бързамЦЕЦООООУ
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те в последно време едни фаворизирани водещи по разни телевизии унизително лакейски работят за Бойко Безалтернативний! Един чак е заприличал на Пъпеш от слугинаж, а пъпеша е роднина на тиквата. Да не говорим за Референдум по БНТ. Там всички проучвания са поне с 0,5% в полза на правата партийна политика.
18
2
 
28
 
! Отговори
циник преди 7 години
Дреме ми Кой е 1 и Кой 2! ПИТАМ КЪДЕ СА ПАРИТЕ??? - първо 16 000 000 000, второ 5 000 000 000, трето 2 000 000 000 ... ПОЖАРНИКАР казвай КЪДЕ СА ПАРИТЕ???
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един тъ.панар водещ преди 3-4 месеца попита Слави Трифонов дали ще се кандидатирва за президент,а Слави му казва: Да съм казвал някъде че ще влизам в политиката? И така като ме гледаш ако съм влязъл в политиката бих ли искал да съм президент, като той реално няма никаква власт в Държавата? Оня го гледа тъпо като овца.
16
2
 
28
 
! Отговори
:) преди 7 години
Глупости на търкалета. Освен гербавите Калинки и семействата им, никой не иска и да чуе за Тиквата. Макса му е 10-15%. Подготвят ни за изборната манипулация, която ще направят. Дават кеш на "социологическите" агенции да лъжат, после сменят бюлетините и постигат "победа". Това е мутренско-ченгесаро-комунистическия стил на ГЕРБ.
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дългия изобщо няма да се занимава с президентски избори, целта му е да направи преди парламентарните партия и да смачка Тиквата. В момента 30 % за Дългия и 20% за Тиквата- това е от най-престижната агенция в Европа за проучвания нагласите. Белгийска.Тиквата трепери вече от Дългия, въпреки че не направил партия. какво ли остава ако направи- Тиквата ще е на.сран буквално.
14
1
 
23
 
! Отговори
дръндрън преди 7 години
Това по-скоро е било търг с наддаване, а не социологическо проучване. "Сова-Харис", кого баламосвате??
13
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 7 години
БОРИСОВ Е ГУБЕЩ,ОСОБЕНО СЛЕД ВЧЕРАШНОТО РЕШЕНИЕ НА КОНСТ.СЪД.ПРОУЧВАНЕТОЕ ОСТАРЯЛО.ИМАМ ЧУВСТВО,ЧЕ НЯКОЙ ИСКА ДА ГО ТУРИ НА ДИНЕНА ***!
12
1
 
32
 
! Отговори
зяпнал преди 7 години
Добре де, заклевам се аз не познавам ама нито един човек, който да е фен на тиквата. Нито от интелигенцията , нито от матр'яла, ама нито един.Абе къде са тия дето ги питат разни сови и бухали като си правят соц. проучванията????
11
0
 
20
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
След президент *** Редно е следващия да е тиквата предложила ***.
10
0
 
20
 
! Отговори
анализ преди 7 години
Прогнозата за под 50% гласуващи, показва че на българина НЕ МУ ПУКА , за новият закон "задължаващ" го да гласува, под заплахата от "лишаване от право на глас"
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този вот няма е под 50% на някой много му се иска
8
0
 
19
 
! Отговори
koko преди 7 години
Демек с 10% от гласовете на България.
7
1
 
17
 
! Отговори
анализ преди 7 години
Под 50% от българите ще гласуват на предстоящите избори---Под 50 ли ? Според мен - няма да са повече от 30% !
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И след като разбраха, че ДПС не е сигурно как ще гласува, днес съда услужливо регистрира партия ДОСТ, която ще подкрепи Герб.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще минат ли през конституционния съд ?!?))))))))))
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Айде-е-е, почнаха да ни "работят"!Ама нали банкянският тиквун заяви, че не му е приоритет? Или пак фурнаджийската лопата се завъртя?Нали като беше кмет казваше за президентските избори: "На мен тия са ми най-лесни."ВЕРВАЙТЕ МУ! Ще видите!
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласно така посочените резултати от изследването за ББ ще гласуват 35% от под 50% избирателна активност, което значи, че реалното одобрение за него е около 17%. А всички социолози казват, че реалната подкрепа за ГЕРБ е по-ниска отколкото за лидера им!Значи е време за нови избори, най-късно на пролет!
2
0
 
29
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 7 години
Нямаше ли закон, по който се задължаваше когато се представят такива социологически проучвания, да се пише кой ги е поръчал. Нещо не намерих поръчителя.
1
0
 
31
 
! Отговори
тапак преди 7 години
значи първите шест събират сто и няколко процента, после още няколко по около петнадесет.пълна поръчкова порнография е тази статия.