Борисов и Ципрас в дует за мигрантите, за да ги чуе ЕС

Договориха и бърз влак Бургас-Александруполис, газова връзка
Обновена: 1 авг 2016 16:04 | 1 авг 2016 16:00, Камелия Цветанова
19
Борисов и Ципрас в дует за мигрантите, за да ги чуе ЕС
Снимка: Reuters

България и Гърция ще излязат с единни позиции в Брюксел за мигрантската криза. Това обявиха в един тон премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас след проведено съвместно заседание на правителствата двете страни в резиденция Бояна.

Още по темата
"Отчитаме всички рискове пред страните ни. Двете държави действат в абсолютен синхрон в областта на отбраната и ще изразяват общи позиции пред Евросъюза по проблемите на миграцията", отсече Борисов.

Според него в областта на миграцията има все още доста въпроси, които не са решени.

"Когато говорим в един глас, ще ни чуят по-добре. Защото двете държави са на границата на ЕС и не е честно България да не е член на Шенген, макар че Гърция винаги ни е подкрепяла за това и се надявам сега, в новите условия, тази неправда да бъде решена“, коментира Борисов.

Той изтъкна, че България отговаря на изискванията да бъде в чакалнята на еврозоната и може спокойно да кандидатства за там, което по думите му ще е допълнителна сигурност за страната и ангажимент към ЕС.

След съвместното заседание стана ясно, че през есента ще има и допълнителна среща по темата с фермерските блокади от гръцка страна по границата ни, заради която всяка година превозвачите ни търпят огромни загуби.

"Имам уверенията на премиера Ципрас, а и на министрите, че ще направим още през септември двустранни срещи и с фермерите, със синдикатите, за да не се получава същото на границата. В същото време, този проблем, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, да направим така направим нашите системи за предупреждение и 80% само от язовирите само да бъдат пълни на есен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии. Това е изцяло в нашите възможности да го направим", обясни Борисов.

"България и Гърция са образец за конструктивно сътрудничество, за лансиране на мира и стабилността в региона", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Независимо, че сме от различни политически семейства, имаме единомислие във всички критични сфери", изтъкна Бойко Борисов.

В изявлението си след разговорите гръцкият премиер отбеляза като централен въпрос енергийното сътрудничество между двете страни, изграждането на нови коридори за транспортиране на природен газ. Стана ясно, че двамата премиери са се разбрали скоростна железница да свързва пристанището Бургас на Черно море и Александруполис на Егейско море до 2 години.

"Трябва да откроим Александруполис и Бургас и да ги свържем с бърза железница. Така ще свържем двете морета, заяви след разговорите Ципрас.

От българска страна железницата е готова почти изцяло между Бургас и Свиленград. Остава малък участък Бургас - Карнобат. Гърция пък има нужда от около 2 години, за да електрифицира своя участък.

Според българския министър на транспорта Ивайло Московски проектът може да бъде финансиран по плана "Юнкер".

Създаването на терминал за втечнен газ в Александруполис и ускореното изграждане на газовата връзка също са били договорени още от двамата премиери. "Съвсем скоро двамата енергийни министри ще обявят процедурите за обществени поръчки и да започва изграждането", заяви Бойко Борисов.

Според българския премиер по газовата връзка, както Гърция ще може да ползва газ от българския хъб "Балкан", така и ние ще можем да черпим от терминала за втечнен газ в Александруполис.

"Така си гарантираме, че нито една от двете държави не може да бъде заобиколена при новите газови коридори, откъдето и да минат", обясни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
До анонимката 7 преди 7 години
Пишеш глупости- Брекзита победил :)). Тепърва британците има да берат ядове и затова умните обмислят двойно гражданство, за да имат свободата да пътуват и търгуват.
12
3
 
1
 
! Отговори
ПреЦедента преди 7 години
Честният Бузку - "не е честно България да не е член на Шенген,"
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Солун ще ни го връщат ли ?
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мутрон отново е в стойка партер и обръща Д-то ту към Ердоган ту към Ципрас, а за българите и България нищо. Нито дума за интерконектор, нито дума за компенсация за пропуснати ползи от седенките на гърците . По *** управник от този няма.
9
5
 
3
 
! Отговори
:) преди 7 години
На Тиквата взе да му идва акъла в празната глава.
8
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ЦИРКАДЖИИ
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърция както и България са в Дълбока кризаНормално е Ципрас да е в Баланс с ЕвропаБългария същоВъпроса в България е Външната политика на Страната която не се диктува от Европа а от НАТО-САЩНЕОБХОДИМ Е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН КОЙТО ДА БРАНИ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ КАКТО ПРЕД БРЮКСЕЛ ТАКА И ПРЕД ВАШИНГТОНЗа сметка на това Англичаните са Заможни хора и могат да се Оправят сами че дори ще са и по добреТа затова и Брехита там Победи
6
2
 
13
 
! Отговори
Лафка преди 7 години
Вече втори ден няма статия за Бойко-то реми между Леевски и Монтана,що така бе безпристрастни със свободно слово журналисти ???
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Бойче. Справяш се чудесно. Резултатите от Белене са налице. Очакваме същите резултати и с имигрантите.
4
4
 
18
 
! Отговори
Луд преди 7 години
Същия тоя Ципрас всички се надпреварвхте да го хвалите по форумите, как щял да спаси Гърция и как надупил ЕС. Сега вече друга песен пеете. Та и за всичко сте си такива фурнаджийски лопати
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са съотвено левият и десният бек на резервната скамейка на ЕС.
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв смях. Договорили нещо си. Та Ципрас не става от леглото без разрешение от Германия, тръгнал да договарял. Ципрас се предаде на интернационалния капитал, къде са форумните партизани, които се подмокряха когато Ципрас обещаваше, че ще излезе от ЕС и нищо няма да плаща. Търси се!
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютни палячовци но си пасват страхотно - тесни специалисти по общите въпроси!