Борисов: Газът – искрата на конфликта за някои страни

България работи за модернизация на газовата си мрежа
9 юни 2016 14:04,
6
Борисов: Газът – искрата на конфликта за някои страни
Снимка: архив Reuters

Газът се оказа определящ за политиката на много държави и за конфликтите в много държави. Това заяви премиерът Бойко Борисов в приветствие пред участниците в 14 Международна газова конференция, която се провежда в София.

Според него трябва да се рацоти във всички посоки и България да привлича руски газ, но и да диверсифицира доставките си чрез втечнен газ. Това ще помогне на страната "да не остане на студено".

Премиерът е категоричен, че България не е срещу нито един проект, стига да се спазват правилата на ЕС, Третият леберализационен пакет и да не бъдат застрашавани други държави.

Припомняме, че по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Гърция, гръцкият премиер Алексис Ципрас посочи, че енергийните проекти в региона трябва да бъдат мост на сътрудничество, а не причина зи конфликт. Двете страни не подписаха очакваните енергийни споразумения, които можеха да дадат нов живот на проекта "Южен поток".

Днес Бойко Борисов беше категоричен още, че газът е голяма крачка напред в борбата с климатичните промени, а България работи активно за модернизацията на газовата мрежа и изграждането на връзките със съседните държави. До края на годината трябва да започне строителството на новата връзка с Гърция (IGB), а до седмици ще има развитие и по връзката с Турция, очаква още премиерът.

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов отбеляза от своя страна, че 6 проекта, изпълнявани от газопреносната компания, са признати като проекти от общностен интерес в ЕС. Това са разширението на хранилището в Чирен, което ще коства 220 млн. евро, модернизацията на съществуващата газопреносна система, чиято стойност е 174 млн. евро, както и плановете за изграждане на газов хъб, връзката с Турция, проектът Eustream и модернизацията на северния полупръстен на газопреносната мрежа, оперирана от компанията.

Булгартрансгаз вече извърши модернизацията на четири станции на стойност 200 млн. лева, което подобрява транзитния капацитет на страната, допълни още Гегов.

В своето приветствие бившият премиер на Чехия Мирек Тополанек, сега член на борда на Eustream, припомни кризата с газовите доставки през 2009 година и посочи, че това не трябва да се повтаря. Той беше категоричен и че проектът за газов хъб у нас трябва да бъде надграден с изграждането на общ газов пазар в региона.

Във видеообращение към участниците в конференцията комисарят по въпросите на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович каза, че Европа е най-големият вносител на газ в света, а в близост до границите на съюза възможностите за внос на суровината са по-големи от всякога. По тази причина и изграждаенто на адекватна газова инфраструктура в региона е много важно.

България може да бъде хъб за доставките на газ за региона, категоричен беше той.

Шефчович припомни и идеята на ЕК за подобряване на сигурността на енергийните доставки в общността, което се изразява всяка държава в ЕС да има поне три източника на природен газ.

За още икономически новини четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Германия може да не спазва разпоредбите на ЕС и строи СП 2, а ние с вожда начело ручаме жабетата.
3
1
 
3
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 7 години
Бойко за пореден път показва ,че изобщо не разбира за какво става въпрос при положение ,че Германия прави и втори северен поток който заобикаля ШВРОНтийските територии!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Бойко, че мисли да подновява "Южен Поток".
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Р@*оня пропусна да спомене, че и без криз мит'ряла стои на студено поради скъпите горива. Бантустан е малък потребител на газ 2/3 от който се ползва неефективно в топлофикациите.

Спонсорирани публикации