Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни

Самолетите идват изцяло на разноски на САЩ
Обновена: 24 авг 2016 12:33 | 24 авг 2016 12:02, Веселина Йорданова
246
Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни
Снимка: Reuters, архив

Американски самолети ще охраняват въздушното ни пространство съвместно с родните ВВС в периода 9-16 септември. Това обяви военният министър Николай Ненчев пред журналисти в МС.

Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от нашите партньори от НАТО, разясни още той. Двата F-15 идват изцяло на разноски на САЩ.

Министърът съобщи, че като командир на ВВС на мястото на подалия рапорт за напускане ген. Румен Радев, Министерският съвет предлага на президента военния ни аташе в САЩ ген. Стойков.

Ненчев коментира, че се надява ген. Радев да подкрепи съвместната мисия, за която няма да дължим нищо.

Миналата седмица бившият вече шеф на ВВС изрази опасения, че единствени ще плащаме немалко за това.
Ненчев каза още, че очаква ген. Цанко Стойков да поеме ръководството на ВВС в началото на следващия месец.

На въпрос предвидена ли е възможност за повторение на съвместния Air Policing, той отговори, че за момента не.

"Ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия, разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят", увери отново министърът. По думите му в резултат на подписания договор с Полша през ноември ще получим последните два двигателя за тези самолети от общо шест.

"Ще имаме още три изправни МиГ-29 и въз основа на решение на Министерския съвет бяха отпуснати 69 млн., с които, чрез обществена поръчка, ние ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МиГ-29 или общо пет допълнителни самолета ще имаме в рамките на тази година", обясни той.

Ненчев уточни, че вариантът за съвместен Air Policing с Полша не е отпаднал, но предстоят допълнителни разговори по темата.

Министърът се надява първите нови 8 изтребителя България да има в края на 2018 година, началото на 2019 г., за което са предвидени над 1.5 млрд. лева в бюджетите за следващите години.

В отговор на въпрос Ненчев увери, че няма извънредна ситуация, нито разполага с информация за предстояща, не се налага и актуализиране на планове за реакции при извънредни ситуации.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
2
 
! Отговори
смЕх 18 преди 7 години
До до смЕхотворнияМи няма как и да разбереш. Трябва да имаш поне 2-3 намотки. По всичко ти личи, че ги нямаш. Недей се напъва повече, че ще колабираш върху клавиатурата :)
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
малиййй, пак им се изaкаха в ушaнките :)
138
2
 
4
 
! Отговори
до смЕхотворния преди 7 години
Не знам как се е откъснала *** от действителността, след като е живяла в комунистическа страна по комунистическо време, в комунистическо училище с комунистически приятели, комунистическа преса, телевизия, магазини, власт етс. Тя къде е била, че е нямала нищо общо? Отгледан си и възпитан от комунисти! Факт! Това ще ти кажат у всяка западна държава, пред която колиничиш и днес!!! Но ти си готов да трепеш и майка си. Казваш се еничарин. Такива хора трябват на новите господари.
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За няколко десетки милиона можем да се сдобием с няколко от тези Ф15, които са оборудвани вече за съвместни мисии с НАТО и изцяло изправни. Ама нашите политици не обичат изгодните за страната сделки.
136
1
 
7
 
! Отговори
F-15 преди 7 години
В периода 1979-82 г. F-15 участват в операции над Ливан. По време на бойните действия израелските изтребители многократно влизат в масови въздушни боеве срещу сирийски МиГ-21, МиГ-23 и дори МиГ-25. Данните, които се изнасят от двете воюващи страни за точния брой свалени самолети са противоречиви. Няма обаче официална, потвърдена информация за свален F-15 във въздушен бой. Крайният резултат при срещи на изтребители МиГ и F-15 над близкия изток, са завършвали с победа на втория.
135
0
 
2
 
! Отговори
до анонимния Олег, 1 преди 7 години
Какво значи путинопитек? Имаш ли 11-ти клас?
134
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 191 до селандурина смЕхДа България е НАТОвска, но българите сме с Русия. ;) Затова съм българинти си най-обикновен путинопитек.
133
0
 
4
 
! Отговори
смЕх 17 преди 7 години
До до селандурина смЕхТочно това ти обяснявам, ама няма как да го разбереш. Майка ми, няма нищо общо с комунистическото възпитание.Не знам какво помниш, но в момента затова на българина му липсва точно комунизма - защото е мързелив. Тогава ти даваха и нищо да не правиш. То затова и СССР и комунизма се разпднаха, защото не са икономически издържани. Свърши тая, трябва да се работи ;)Национални празници са 6, 22 септември и 24 май. 3 март празнуват само *** и руснаците-какъвто си ти
132
4
 
1
 
! Отговори
до смЕхчо преди 7 години
Че как твоята майка са научили комунистите на тероризъм грабежи и лъжи? Да не е била в затвора? Нямаше трудолюбиви и гладни при комунизЪма. А родителите на *** и те израстнали при комунизма, но плували срещу течението ли? Ти да не си самият Плевнелиев? С родители комунисти, но той месията ги оттървал?
131
3
 
4
 
! Отговори
до селандурина смЕх преди 7 години
Ми тя *** тогава е живяла много зле и е възпитана в комунистически дух. Как я търпиш? Аз обаче помня че нямаше милионери, но само мързеливите нямаха пари, но дори и те имаха жилище, ядене и кола. Да България е НАТОвска, но българите сме с Русия. ;) Затова съм българин, а не евроатлантик. С нея, Русия е свързан и националният ни празник. Пък и ако не бяха трансатлантическите подпалвачи на войни, нямаше и да се сещаме толкова често за Русия. Благодаря на Плевнелиев, че ме направи русофил!
130
4
 
3
 
! Отговори
смЕх 16 преди 7 години
До тъжен смЯхМайка ми в възпитавана от родителите и, които не са я възпитавали на комунизъм, тероризъм, грабежи, лъжи и т.н. Но теб май така са те възпитавали. Гордей се.
129
2
 
4
 
! Отговори
смЕх 15 преди 7 години
До тъжен смЯхМи ти сега щом живееш в НАТО-вска България, защо не се застреляш? :)
128
4
 
6
 
! Отговори
смЕх 14 преди 7 години
До до смех 10За съжаление майка ми е била родена по време на комунистическото робство в България. Естествено, че е нямала пари. Никой честен и морален човек не е имал пари по време на комунизма.Хем не ходиш да проституираш, хем проституираш за путин в момента...няма логика :D
127
3
 
6
 
! Отговори
тъжен смЯх преди 7 години
Питам всички американски приятели в България : има ли някой, чиято майка не е родена по Татово комунистическо време? Със сигурност е учила тогава и е получила възпитанието си. Срамувате ли се от майките си? Ако да - застреляйте ги или поне ги превъзпитайте!
126
1
 
3
 
! Отговори
до смех 10 преди 7 години
Ам чи аз не ходя да проституирам, че да търся най-богатия да ме ***. Имам и бедни и богати приятели. Но проститутката търси само пари, загърбвайки морала. Такива трябват на твоите западни приятели. А пък съм и живял доста на Запад - до пълно отвращение от лицемерието. Ти не си живял никъде: само от БТВ и Фейсбук трупаш житейски опит, докато станеш Муткуров 2 - живееш в паралелна реалност ***. А бе я кажи и ти кога е родена и възпитана *** и има ли пари? Що не я смениш с по-богата?
125
5
 
7
 
! Отговори
смЕх 13 преди 7 години
До до смех 9Много ясно, че ти не си искал НАТО да влезне в България, все пак ти си руско чадо ;) Но българите искат, защото иначе ще дойдат червените човечета и ще ни върнат още няколко века назад, още преди Османското робство.
124
5
 
4
 
! Отговори
до смех 9 преди 7 години
Продължаваш да ставаш за смях! Казва се смях, а не смех селяндурино!Да, Макдоналдс разчита на люлките и играчките за деца, рекламата, не че хамбургерът е по-хубав от един дюнер например.В НАТО не искал да влезе народът на България. Както и самолети не съм ги поръчал аз да ме охраняват от страната освободила ни от турско. В НАТО ни вкараха политици. Единият от тях паси каза: "майната му на християнството", "ако искате мир ходете на Антарктида". Не обичам интриганти: хора и държави.
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargХа!! Ти не беше ли спец по женската доминация?!?!?
122
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 170И като е толкова стар защо руските железа пълнят гащите като го видят??? Опсссссссссс, те не го виждат, изказах се неподготвен.:) виждат само ракетите в последната секунда от съществуването си.
121
1
 
4
 
! Отговори
смЕх 12 преди 7 години
До КрайДам, в НАТО са...и там ще си останат. Иначе ще изпреварят и Рассия в потъването :)