Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни

Самолетите идват изцяло на разноски на САЩ
Обновена: 24 авг 2016 12:33 | 24 авг 2016 12:02, Веселина Йорданова
246
Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни
Снимка: Reuters, архив

Американски самолети ще охраняват въздушното ни пространство съвместно с родните ВВС в периода 9-16 септември. Това обяви военният министър Николай Ненчев пред журналисти в МС.

Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от нашите партньори от НАТО, разясни още той. Двата F-15 идват изцяло на разноски на САЩ.

Министърът съобщи, че като командир на ВВС на мястото на подалия рапорт за напускане ген. Румен Радев, Министерският съвет предлага на президента военния ни аташе в САЩ ген. Стойков.

Ненчев коментира, че се надява ген. Радев да подкрепи съвместната мисия, за която няма да дължим нищо.

Миналата седмица бившият вече шеф на ВВС изрази опасения, че единствени ще плащаме немалко за това.
Ненчев каза още, че очаква ген. Цанко Стойков да поеме ръководството на ВВС в началото на следващия месец.

На въпрос предвидена ли е възможност за повторение на съвместния Air Policing, той отговори, че за момента не.

"Ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия, разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят", увери отново министърът. По думите му в резултат на подписания договор с Полша през ноември ще получим последните два двигателя за тези самолети от общо шест.

"Ще имаме още три изправни МиГ-29 и въз основа на решение на Министерския съвет бяха отпуснати 69 млн., с които, чрез обществена поръчка, ние ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МиГ-29 или общо пет допълнителни самолета ще имаме в рамките на тази година", обясни той.

Ненчев уточни, че вариантът за съвместен Air Policing с Полша не е отпаднал, но предстоят допълнителни разговори по темата.

Министърът се надява първите нови 8 изтребителя България да има в края на 2018 година, началото на 2019 г., за което са предвидени над 1.5 млрд. лева в бюджетите за следващите години.

В отговор на въпрос Ненчев увери, че няма извънредна ситуация, нито разполага с информация за предстояща, не се налага и актуализиране на планове за реакции при извънредни ситуации.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
5
 
! Отговори
смЕх 6 преди 7 години
До очевидноЯ кажи кой нападна Украйна или Грузия, етс. ;) Не беше САЩ :) Да почнем ли да броим колко пъти Русия е нападала България (извън времена на война) и САЩ (извън времена на война). Нарочно слагам уточнението "извън времена на война", защото знам, че веднага ще скочиш с бомбандировките на САЩ по време на ВСВ. Които бомбансдировки, междудругото, са били подкрепяни от Сталин...нашият "спасител".
99
2
 
9
 
! Отговори
очевидно преди 7 години
САЩ са виновни за войните в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия етс. Те принуждават Меркел да съсипе Европа скарвайки я с Русия и наводнявайки с мюсюлмани бежанци. Европа е обречена на разпад и колониална зависимост от САЩ. Остават големите: Русия, Китай.Ние имаме проблем с бежанците, но САЩ ти обясняват, че Русия ще те напада. Преди това Иран щеше да напад. А Паси също ти обясни, че няколко души с папки, щели да бъдат натовците в България. Колко лъжи можем още да понесем или претръпнахме?
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опипване на почвата за подмяна на Турция като най-верният съюзник на югоизточния фланг, с България.След като Турция открито се опъна на САЩ и в момента почна война срещу довчерашните и приятели и отрочета на САЩ - ИД и също така се бие и с кюрдите, които пък САЩ съвсем открито почна да подкрепя, нещата отиват на издуй ***.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До F15/143Абсолютно прав си. По-рационално беше да изпратят ф-16 за охрана но има политически подтекст в цялата история.
96
4
 
7
 
! Отговори
до Муткуров преди 7 години
Не виждам да си отговорил на въпроса: Тежки форми на сащофилия се разпръскват от всички медии. Дори и от тази статия. Така навремето СИК и ВИС охраняваха, като ти обясняват, че те пазят от по-лошото. Но ако ти не си си прочел книгите за 5-В клас, извинявай, че ти отнемам от времето. Познавам доста българи и българки работещи на Запад. Всякакви професии вкл. и най-древната. С един и същ мотив...Твоят! Последните поне са искрени и не говорят за демокрация.
95
5
 
4
 
! Отговори
смЕх 5 преди 7 години
До АнонименСам не си вярваш на глупостите :) Това, че рассия правеше така тук 45 години (официално), не значи, че всички така правят.
94
2
 
8
 
! Отговори
лицемерие преди 7 години
A САЩ нещо да са изявили воля да помогнат да пазят границите от бежанци, което е реален проблем? Май нямат никакво желание за помощ, ами за нещо сухо са дошли. И за какво са ни такива военни съюзници? Границата е разграден двор в момента.
93
1
 
6
 
! Отговори
F15 преди 7 години
F15 не са самолети за охрана, те са за въздушна доминация
92
1
 
7
 
! Отговори
смЕх 4 преди 7 години
До съдбата на предателяу Америка не мога да спят, защото знаят, че са на мушката на бог Пyткuн. Да знаеш!
91
6
 
3
 
! Отговори
смеЕх 3 преди 7 години
До АнонименКато видиш колко американски партии (0) и руски партии (абв, бсп, атака, пф, дпс, герб) и ти става ясно какви роби сме на американците...смЕх
90
2
 
8
 
! Отговори
съдбата на предателя преди 7 години
Колкото и самолети да изпращат САЩ, техните си щати са постоянно на руската мушка и те си го знаят. Въпросът е каква ще е съдбата на васала България.
89
0
 
7
 
! Отговори
са преди 7 години
готви се нещо германцие ги карат да се запасяват с храна и вода, наборната връщат, тука ни пращат американски самолети, хич не е на добре извънземните май ще идват..
88
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голем смех. пратиха два ветерана и русофилите напълниха памперсите.
87
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 7 години
51 щат на САЩ и 27 колония на Германия и 82 вилает на Турция.
86
1
 
5
 
! Отговори
до 128 преди 7 години
Е как може да сравняваш пътуването без виза с държавността и суверенитета на България? Ти род, родина имаш ли? Ще продадеш й майка си за един Макдоналдс , нали?
85
0
 
5
 
! Отговори
sa преди 7 години
хубаво ще охраняват, американски самолети турски пилоти да не изтарвът бомбите над някой град? виж ако е над народното събрание ашколсун ефенди паметник на незнайния турски пилот ще му издигнем...
84
0
 
1
 
! Отговори
сър Пичук преди 7 години
МУУУУУУУУУУшкат ми го в пичука, а *** предимно отзад. МУУУУУУУжасно е.
83
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Защо купуваме нови двигатели за счупени самолети? На кирпичена къща като и смениш дограмата,не става нова. Някой рискува ежедневно живота на пилотите, отделно защитата на въздушното ни пространство.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма гордост: вече сме окупирана държава, от която нищо не зависи на територията. По-зле България не е била в последните 100 години.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние знаем как американците охраняват-и в Сирия и в Либия и в Ирак.....Кой ги извика,бе?И защо?Или сами ни се натресоха?