Ангелкова отсече: Не ща екоплажове, искам чисто море!

Боклуците, които покриват плажовете след къмпингуващите, са проблем
59
Ангелкова отсече: Не ща екоплажове, искам чисто море!
Снимка: архив Bulphoto

Тоновете боклук, които оставят след себе си летуващи на палатка на плажовете, се оказаха проблем и това е основната причина министърътна туризма Николина Ангелкова да не е склонна да подкрепи исканията на еколози, още места по родното Черноморие да придобият статут на плажове за природосъобразен туризъм.

Това става ясно от писмен отговор на Ангелкова на въпрос депутата от РБ Петър Славов, който пък смята, че плажовете край Синеморец – Липите и Бутамята, както и по северното ни крайбрежие около Шабла, трябва да бъдат защитени от човешка намеса като придобият същият статут.

Още по темата

Според него, ако и те бъдат обявени за плажове за природосъобразен туризъм тези "последни кътчета природа ще бъдат защитени от набезите на хора, които с колите си унищожават дюни и замърсяват безогледно".

Министърката обяче явно е на друго мнение.

"Боклуците, които покриват плажовете след като любителите на дивото къмпингуване си съберат палатките, е проблем на институциите от доста година.

Въпреки това под натиска на природозащитниците в началото на летния сезон депутатите промениха Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и забраниха отдаването на концесия на плажовете Иракли, Корал и Бяла-Карадере като така ги оставиха само за къмпингуващите.

Това са трите плажа за природосъобразен туризъм, където е забранено поставянето на преместваеми обекти и съоръжения спортно - развлекателни дейности и за бързо обслужване.

Дали обаче трябва да бъдат обявени още плажове за природосъобразен туризъм е въпрос на задълбочена експертна преценка, която да отчете колко души ги посещават, на какво разстояние се намират от населено място, природо – климатичните им особености.

Освен това допълнително определяне на плажове за природосъобразен туризъм трябва да се съобрази с факта, че за тяхното почистване, както и за обезпечаването на неохраняемите плажове, се изразходват средства в размер на 50% от постъпилите в съответните общини от концесиите и наемите", обяснява Ангелкова.

Тя допълва, че областните управители харчат и 10 на сто от приходите от концесиите и за осигуряването на спасители на плажове, които не са били апетитни за частните инвеститори и така са останали неохраняеми.

Така че поради недостатъчното финансови средства за обезопасяването и почистването на неохраняемите плажове и тези за природен туризъм, не случайно в закона е въведен принципа, че морските плажове се поддържат с отдаването им под наем или на концесия с оглед привличане на чатни инвестиции, обобщава министър Ангелкова, с което порязва надеждите на еколозите да се разреши дивото къмпингуване на още плажове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
до 24, но не от Жеко преди 7 години
Не набърквай гласуването, там мачът предварително е свирен и за да се отмести нещо и на йота, няма да мине само с 1-2 референдума. Затова и предлагането е сведено до това в едновремешен хоремаг - нищо от сърце или най-много някоя шарения с малко евтино лустро.Искаш от нашенеца да си плаща. На думи каузата е добра, но... Затова предлагам, при възможност да се разходиш до Кирилова поляна над Рилския. След това може пак да коментираме културологичните особености по тия географски ширини.
26
4
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Мръсноморието отдавна спря да ме интересува, така че ми е все тая дали има или няма къмпинги, хотели, туристи и т.н. За почивка си има Испания, Италия, може и Гърция. За парите, които ще дадеш там, в България не можеш да почиваш с такова качество на услугите, които получаваш срещу парите си и затова цените са несравними.*Мръсноморието е известно още и като: Мутроморие, Чалгоморие, Бетономорие, Кафявоморие - някой сеща ли се за нещо друго?
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тогава да забрани и затвори тъпите хотели, които замърсяват, да направи къмпини като в Гърция, толкова ли е трудно! нека има различни начини на почивк - не само хотелиерски
24
4
 
13
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Другия проблем, с който се сблъсках е фекалната вода. Бях на смокиня, и при едно от влизанията във водата, само се потпих главата на два-три пъти, и веднага получих инфекция на носа. 3 дни ме тресеше. Беше си бойно преживяване.... а, за фекали във водата си е доста стар проблем.Само споделям, вече известни неща. Прощавайте ако Ви досадил. Но, си мислех, че тези проблеми са отдавна в миналото. А, се оказва, че за 10 години, не е мръднало тяхното решение. А, хотилиерите плачат за BG туристи!
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ангелкова отсече: Не ща екоплажове, искам чисто море!Под "чисто море" министърката разбира залива, в който се изливат тръбите на стотиците хотели на Несебър, Слънчев бряг, Св. Влас и Елените. Така ли? Ми не, мерси!На кой може да му харесва повече плажа на Слънчев бряг от този на Шабла? Сигурно на някой торен бръмбар /и на министърката/.
22
1
 
20
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
*** по принцип са проблем на нашето черно-море. Нека да споделя тазгодишното ми преживяване, което съм сигурен, че доста хора са преживели също. Летувах в Созопол, по-принцип много хубав курорт. Обаче, плажовете, бяха супер мръсни. Сутрин, гледах как машината за почистване, само натъпква пясака, а не го почиства. Сигурен съм в това, защото четките за почистване на машината не работеха. И като се излегне, човек и вади фасове, пирони, трески...
21
4
 
10
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Просто да наслагат тоалетни и кошчета за *** около местата за къмпингуване! Тогава едва ли някой нарочно би си хвърлял *** и би си вършил природните нужди по горите, и плажовете!
20
17
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Говориш глупости.Сигурно само ти ползваш транспорт...А от мпс до мпс има разлика да знаеш.Цялото ти къмпинг оборудване не струва колкото три мои нощувки,но това е друг въпрос.Пък като твърдиш,че си събираш ***,я ми кажи къде ползваш тоалетна,как точно си събра *** и какво ги направи после?Чакам отговор,Андрешко!
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До жеко"и ние не искаме *** в парламента а там е заринато с тонове , но никой не ни пита"Жеко, питат ви, моето момче. Ама вие тогава викате "Няма пък да гласувам!". Ни така, ни така. *** народ - същото е и с къмпингите. Селяните смятат, че "белия" човек почива на плочки, други пък действително ходят и искат без пари и отговорности да се наслаждават на най-красивата природа и плажове. Трябва да има еко-къмпинги, където си плащаш за да къмпингуваш в природата и след теб да чистят.
18
2
 
14
 
! Отговори
рачко преди 7 години
"Не ЩА .... " само подчертава липсата на умствен капацитет в цялото правителство, но по големия проблем че тези съвсем са се самозабравили и правят каквото те "ЩАт", мислейки си че държавата е тяхна бащинийка.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а какъв е проблема такса от рода на обособено място за палатки -> 5лв на палатка, 2лв на човек и да има WC и кошчета които да се хвърлят?
16
3
 
21
 
! Отговори
:) преди 7 години
Всички искаме чисто море, но защото тогава дадохте цялото ни море да го дупчат за газ и нефт?Съзнавате ли, че именно при проучване стават гафове защото никой не знае какво и кога ще излезе отдолу?Можем да останем изобщо без море, плажове, риба и миди заради комисионните на Бойко Борисов и ГЕРБ които те вземат от петролните компании които дупчат навред, дори в на Силистар.Дано поне е заради комисионни, а не просто заради едно навеждане с аналния им отвор към американците, към "евроатлантизма"
15
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто трябва да си има зони за къмпинг. Живял съм в САЩ, там който иска да бъде на палатка, отива в специално обособена зона, плаща си такса (която отива за поддръжка зоната). В тези зони си има тоалетни, душове, места за кемпери и т.н. Пълен абсурд е всеки да си опъва палатката, където му кеф, да пикае и *** по храстите и да си оставя свинщината след него.
14
4
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Въпроса не е в парите, а в локацията и преживяването. Не ми харесва да гледам дебели батки и да плащам на някой да ми носи багажа щото не ме мързи сам да си готвя и чистя. Колко по-евтино е да отидеш на къмпинг, а цялото къмпинг оборудване, храна, пиене, транспорт, ясно е че падаш от небето, падни на Слънчака поне, че на къмпинга е прекалено евтино за теб.Спора е излишен.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бетонирайте всичко и *** там сред камъните, ***, рашисти и мутри. Редко противна и проста га д е тая ангелкова.
12
2
 
14
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Министърке. Aз съм махмурлия , ама ще ми мине . Ти на кво си?
11
1
 
21
 
! Отговори
жеко преди 7 години
и ние не искаме *** в парламента а там е заринато с тонове , но никой не ни пита
10
9
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Ти сигурно си някакво изключение.Вашего брата като си разпъне катуна за диво къмпингуване след него е леш.Много неща мога да ти напиша,но ме трият,така че спорът ни не е равностоен!Аман от тарикати дето не им се дават пари за хотел,а където отидат след тях както се казва трева не никне!
9
13
 
8
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Дивите плажове и каквото е останало от тях трябва да се обявят за резервати и да се забрани свободния достъп до тях. Който иска да ги види да го води екскурзовод. Те не са за къпане и лежане. Белите хора се къпят и лежат на плочки и шезлонги.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ли държава е България, щом това лице ѝ е министър...