Топ чиновници с топ бонуси... За дрехи

От РБ искат бонуса за дрехи да не надвишава 50% от заплатата
8 сеп 2016 14:07,
24
Топ чиновници с топ бонуси... За дрехи
Снимка: архив Reuters

Висши държавни чиновници получават по още една заплата към основната си под формата на възнаграждение за представително облекло. Сигнали за това са стигнали до депутатите, раказа Петър Славов от РБ пред Dnes.bg. 

Заради това той и негови колеги предлагат промени в Закона за администрацията.

"Ние не сме разследващ орган, но можем да спрем такава практика", каза Славов. РБ са внесли текстове, с които искат бонусът за дрехи да не надвишава 50% от месечната заплата за цялата година. 

Вероятно има и други вратички за бонуси, освен парите за облекло, смята депутатът.  Затова той и колегите му предлагат в закона да се запише изричен текст, че зам.-министри, шефове на държавни агенции, на държавни комисии, на изпълнителни агенции, областни управители и техните заместници нямат право да получават бонуси, различни от посочените в закона. 

С промените в закона реформаторите искат да се въведе и точно изискване за професионален опит за висшите чиновници.

Те предлагат зам.-министрите и шефовете на агенциите да имат най-малко 3 г. опит в областта, за която отговарят. В момента в закона има изискване за професионален опит, но не е уточнен стажът. 

"Не е оправдано за висшите длъжности в държавата, които ръководят администрацията, да не се изисква минимален професионален опит, какъвто обаче, се изисква за експертните длъжности до ниво младши експерт", смятат реформаторите. 

С промените от РБ предлагат съветниците и експертите към кабинета, парламентарните секретари, техническите сътрудници и други да бъдат приравнени на държавните служители. Така за тях ще важат ограниченията за несъвместимости на длъжности, неполучаване на средства от бордове, деклариране на имотно състояние и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Трз преди 7 години
Под бонус разбирам 20- 100 лв. Над тази сума бонуси са престъпление срещу майка България и геноцид спрямо чадата й. Дайте пари на майките вишистки и децата. Дайте им валчери за безплатни занимания- спорт, занаяти, безплатни театри, музеи. Ангажирайте малцинствата в социални и други дейности. Стига сте хрантутили предателите на родината.
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да добавят членове на комисии, съвети, агенции и регулатори. Мерките да обхванат и служебните автомобили /с личен шофьор или без шофьор/ - не са нужни за изпънение на служебинте им задължения, а ги ползват като лични - през почивни дни, отпуски, возят членове на семействата и приятели. Заплатите им са достатъчни, за да си наемат такси или да си купят. Хората с ниски запати се справят без служебни автомобили, нали! Друго бездънно перо са телефонните им разговори - предимно лични.
18
20
 
4
 
! Отговори
??? преди 7 години
До ядосанЕ сега 3000 лв. много пари ли са? Колко трябва да си пробит и некадърен, че да не можеш да изкараш едни 3000 лв.?
17
0
 
33
 
! Отговори
новото черно преди 7 години
Всички до един в оранжеви гащеризони...
16
0
 
30
 
! Отговори
СИРОМАХ преди 7 години
ТО БИВА НАГЛОСТ НО ТОВА ВЕЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИ. НЕ НАЯЛИ СЕ.
15
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Публична тайна е, че в държавната администрация се дават пари за какво ли не извън заплатата : дрехи, очила за всички, дето я седнат пред компютър, я не, ама пък си купуват слънчеви за по 500 лв, добавка за ненормиран работен ден, зер не се знае кога ще им скимне да духнат от работа, та да имат оправдание, отделно "спестени бюджетни пари" /как ли са ги спестили?/ се разходват за екскурзийки, банкетчета и подобни екстрички. Иначе всички държавни служители мрънкат, ама никой не напуска хранилката.
14
0
 
29
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Властимащите откраднаха царските конюшни в София ! Вие с глупости ни занимавате. Нищо ли няма да напишете за кражбата ?
13
0
 
32
 
! Отговори
ядосан преди 7 години
хей , ония с 4000-те хиляди лева - взимай и 400 000 ако си ги заслужил, никой няма да ти завиди! Въпросът е колко са заслужили всички тия на държавна хранилка , дето от кумова срама се разписват на заплата 800 лв , а тя с бонусите била , видите ли, 3000 ?! Не съм видял нито един държавен чиновник, освен ведомствените чистачки, който да си е заслужил и 20% от заплатата!
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът е КОЙ определя критериите.
11
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой си бил взел 4 хил. лв. за лекция, аууу, голям скандал, ми че то и аз толкова взимам, ама тия работи дето ги знам в българия ги знаят още най-много двама-трима човека. И сега - дават на някакви хора пари, пък на вас не дават - ауу, скандал. Айде научете се, че различното качество труд съответно заслужава и различно заплащане. Не е несправедливо професионалиста да получава много повече пари от посредствения.
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама защо се косите,нали вие си ги избрахте?Те сега пак на вас се надяват.Ухажват ви,обещават ви каквото поискате,лъжат ви какво са направили,но когато е за даване,дават само на себе си.
9
0
 
19
 
! Отговори
На “учените“ от БАН преди 7 години
да им дават годишно по една дочена престилка, защото заплатите им наистина са малки и, за да си помагат на семейния бюджет, може да вземат да мият по няколко входа в Люлин. Шегата настрана, някои от тях правят това от години, или дават частни уроци, или водят и взимат малки ученици до и от училище, или преподават начални стъпки по чужди езици на деца в предучилищна възраст.Други преподават в по 5-6 университета и отдавна вече би трябвало да са ги съкратили от БАН, но те са шефовете там.
8
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие искате всички да са равнис по шпакловчиците ли, не мога да разбера
7
0
 
39
 
! Отговори
G.Lupak преди 7 години
Що и депутатите не предложат да им се орежат безотчетните пари за бензин дето ходят "да се срещат с избиратели" по родните си места. :)
6
1
 
49
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 години
значи взимате по 5000-10000 заплати бонуси и незнам си кво и не ви стигат за дрехи ли бе........в катран и пера ще ходите еййй микробиии.
5
1
 
37
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Голи да ходат , като нямат и 20 стинки мозък
4
15
 
13
 
! Отговори
УФ преди 7 години
БЕ ВИЕ ПО ДОБРЕ ВИЖТЕ НА ПОЛИЦИЯТА И НА ПОЖАРНАТА КОЛКО ПАРИ ИМ ДАВАТ ЗА ДРЕХИ ДЕТО НЕ ГИ НОСЯТ ЩОТО СА УНИФОРМЕНИ НА РАБОТА..
3
3
 
62
 
! Отговори
:) преди 7 години
ГЕРБ са тръгнали по пътя на Гърция. Там се правеха същите измами, за да могат да се отглеждат Калинки, които да гласуват за Партията. Там поне даваха и на по-обикновените хорица, тук всичко отива за крадене и далавери.
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СИРОМАШКИТЕ !!!
1
0
 
56
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
По Вазов: "... и те си клатят краката и получават висока заплата..."