Не, Борисов няма да ремонтира Бузлуджа

Вежди Рашидов припомни, че паметникът е върнат на БСП
Обновена: 9 сеп 2016 13:59 | 9 сеп 2016 13:44,
71
Не, Борисов няма да ремонтира Бузлуджа
Снимка: архив, Булфото


Правителството на Бойко Борисов няма да ремонтира паметника на Бузлуджа въпреки създаденото очакване за това. Това стана ясно от думите на министъра на културата Вежди Рашидов в парламентарния контрол. 

През лятото премиерът обяви, че ще спре разрухата на монумента, известен като Чинията, а това бе разчетено като знак, че кабинетът ще поеме разходите за ремонта й.

Още по темата

Днес Петър Славов от РБ попита Рашдов вярно ли е това. Той припомни, че преди години собствеността на паметника бе върната на БСП, "но те отказаха да се грижат за собственото си творение", каза реформаторът. 

Той нарече Чинията "паметник на един престъпен строй". Славов припомни, че в България парите за култура системно не достигат и попита Рашидов редно ли е да се харчат парите на българския и европейския данъкоплатец точно за този монумент. 

Рашидов отвърна, че държавата няма намерение да финансира ремонт на Чинията. Той обясни, че премиерът не е бил разбран правилно.

"Журналистите се залепиха за една реплика на премиера, че трябва да се спре разрухата", каза министърът. 

Той обясни, че монументът на Бузлуджа не е и няма да бъде паметник на културата, но призна неговите качества. Министърът каза, че ако се махне петолъчката, ще остане една много пластична архитектера. Вътре пък имало мозайки на много известни майстори, които, като се изключат портретите на Живков и Ленин, били много ценни произведения на изкуството. 

Рашидов обясни, че за да има ремонт, трябва да се вземе разрешение от архитекта, който е жив и здрав, от творчески съюзи и др. Министърът поиска да се спре със самодейността.  

"Утре ще видим паметник, който ще ни псува на майка. Но градската среда не е свободно пространство", каза Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извънземните ще оправят чинията и ще вземат няколкото останали чyгънени глави, да строят социализЪма на тяхната планета.
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чинията е нещо много празна ха ха ха ха да командироват някой китайски другар по food wok .....
33
5
 
15
 
! Отговори
До Ред гъз преди 7 години
Стига с това било изкусвтвено, изкуствено ама си беше съвсем реално и можеше да го видиш да го пипнеш и ставаше за ядене :) Ядяхме българска храна, носехме български дрехи, нямаше безработица, бедност, битова престъпност и имаше ред. А сега се огледай и виж реалността. Предпочитам на Тато искуствения комунизъм пред сегашната реална мизерия. Аз между другото съм добре платен и се справям, но за майка ми се притеснявам, добре че при Тато успяха да си купят панелка. Щото сега без панел с 1 пенс?
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28И аз съм против сриването на мавзолея! От сградата не става художествена галерия, защото прилича на катакомба вътре, но би станала прекрасна обществена тоалетна за нуждите на народа!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този паметник е идеалната визитка на БСП ! Комунистите си приписаха Бузлуджа като история, но не си искат паметника! Двулични парчета!
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България ще остане в историята само с простотията си- Тиквата, чинията и т.н.
29
9
 
17
 
! Отговори
Red necks преди 7 години
Да накарат комунистите сами да си ремонтират летящата чиния. След това да ги съберат всичките вътре и да ги засилят някъде отвъд Алфа Кентавър.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то е пределно ясно че Боко няма да го оправиПонеже същият както и Вежди РашидовСА ОБИКНОВЕНИ ЛАЛАДЖИЙЙСВИР.ка Джий Изразих се неправилно
27
9
 
6
 
! Отговори
х преди 7 години
До Анонимен 28Те мавзолея го събориха защото там народът показваше твърде нагледно отношението си към комунизма и към Г.Димитров в частност. Беше станало WC.Но ако беше останал мавзолеят хората щяха да знаят кой е Георги Димитров. А сега младите хора не знаят. И по-добре. За злодеи и национални изменници като него най-доброто наказание е просто да бъдат забравени.
26
15
 
12
 
! Отговори
Ред гъз преди 7 години
Прости комунягии, не ви стана ясно, че т.н. "комунистически рай" беше едно изкуствено творение, с помощта на празните чекове на брежневци и хрушчовци?И на бай тошовската поцелуйщина?Нито икономиката беше работеща, нито идеалите ви - постижими... нищо. Мит. Сън. Блян...Червени ***.И като спря кранчето др. Горбачове, какво стана? КРАХ!!!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кого е собственост постройката? Ако е на партията тя да си е ремонтира. Парите на данъкоплатеца да се харчат само за държавни постройки.
24
8
 
2
 
! Отговори
acca преди 7 години
По какво разбираш червенушката - думата "***". Милото другарче цитира Маркс и червенее от злоба.
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди години простаци сринаха мавзолея, вместо да го направят художествена галерия или архив на Народната библиотека - сградата беше напълно подходяща и за двете цели. Само че от прости хора какво да очакваш? Първо сринаха готовото, пък после - ами то няма пари за ремонт на Народната библиотека ... Ми що не им дадохте тая сграда бе, лум-***-ни? Даже да я съборите не успяхте като хората, та я взривявахте два пъти. И.диоти!!!
22
2
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Предлагам един такъв *поглед*: прототип наопъки _ празна карта. И започваш да поставяш_това да, това за префасниране, другого не! За булдо,ера. Разберете _ старо не означава непременно стойностно! \ Пиша от таблет, моля да ме извините за грешките \
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вищего нашия може да обещава ама като стигнем до изпълнението
20
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се съборя заедно с руските паметници грозящи България!
19
13
 
12
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Да съберат вътре целия червен русофилски електорат и да го взривят!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми се вярваше, че е възможно, но съм съгласен с Рапонцел в случая.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Партията /всяка една, не само БСП/ получава тлъста субсидия от държавата. Щом не си поддържат собствеността, която е исторически паметник, тогава държавата да им ремонтира паметника, за сметка на субсидията. Така или иначе тая субсидия са едни безотчетни пари, дето да си го кажем направо, се ползват за лични нужди на партийната върхушка.
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖиборПълна простотия е да разрушаваш. В една нормална държава тук щяха да валят пари от туризъм. Отделно, че това е паметник на една историческа епоха, добра или лоша, няма да я промениш като разрушиш сградата, само демонстрираш простотията си.