Юнкер обеща подкрепа за помощ за охрана на границите ни

Председателят на Еврокомисията изпрати писмо до премиера Борисов
13 сеп 2016 11:37, Елка Василева
20
Юнкер обеща подкрепа за помощ за охрана на границите ни
Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обещава подкрепата си за осигуряване на повече помощ от ЕС за охрана на границите на България на срещата на върха на Евросъюза в Братислава на 16 септември. Ангажиментът е поет в писмо от Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов, съобщи Представителство на ЕК в България.

"Добре разбирам и приветствам усилията на българските власти в изпълнение на тази мисия (по охрана на границата). Можете да разчитате на подкрепата на Комисията за укрепване на сигурността по външните граници, каквато е България", заявява председателя на Еврокомисията.

Още по темата

Жан Клод Юнкер отбелязва, че общата декларация между ЕС и Турция за ограничаване на нелегалната миграция дава резултати, но "положението остава крехко".

"Важно е през този период да не се появят нови маршрути. Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура", посочва Юнкер.

В писмото се отбелязва, че европейската гранична агенция Фронтекс трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия.

Неизпълнен остава ангажиментът на агенцията за още 53 патрулни коли за тези граници. Тъй като Фронтекс не разполага със свои технически средства, а ги осигуряват отделните страни от ЕС, председателят на ЕК отбелязва, че при всеки случай изтъква пред ръководителите на страните членки нуждата да изпълнят заявките на агенцията за още технически средства за България.

Експерти на Комисията ще дойдат в България в идните дни, за да се запознаят с положението на място и да подготвят актуализация на общ план за действие при евентуална извънредна ситуация, посочва Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обещал Юнкер... то обещаването не е като даването. Ше има да чакаме!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tая будала Боко не разбра ли че трябва сами да се оправяме и тия от Западна Европа не им пука за нас .Трябва да се възстановят гранични войски и границата да се минира Периодично да се вика запаса по набори за охрана и да се стреля на месо .Тая държава има КПП-та ,който иска оттам е входа иначе коршум
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
боко изгони всички българи от гранична полиция и работата ще се оправи.
7
0
 
7
 
! Отговори
Джони Мокър преди 7 години
На колко уискита е Юнкер? Както обикновено или пак няма да си спомня какъв цвят му е била връзката?
6
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 7 години
Щом се иска помощ за охрана на границите ни, следва изводът, че бавно, но постоянно и напоително у нас идват нелегалните.Едва ли някой знае броя им, но със сигурност никак не е малък.Охраната на границите ни като че ли има за цел населяването на територията ни с тези нелегални - пропускането и посрещането им на наша територия и премахване на възможността да преминат в другите европейски страни.В това ли се изразява помощта?"Благодарим"!
5
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 7 години
Искате да изхвърлите старите си военни джипове? Искате да стане безпалтно? Искате дори да получите благодарности? Изпратете ги на оборигените в България!!!
4
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
Помощта ще е главно морална - снимка с Боко пред знамето. Ако слушкаме, може да ни изпратят 10 джипа 17-та употреба, които са за основен ремонт, ама иначе са прясно пребоядисани и като ги пипнеш с Фотошопа ще са идеални... за снимка с цар Тиква.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер къв е *** в сравнение с Борисов :D
2
1
 
10
 
! Отговори
inzaghi преди 7 години
явно нещо се готви за Бг нещо ,,извънредно''
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писмо и аз мога да пратя, да праща пари дъртия!