Бурките бяха свалени! Нинджите на ГЕРБ вбесиха ДПС

При първо нарушение глобата ще е 200 лв., всяко следващо – 1500
157
Бурките бяха свалени! Нинджите на ГЕРБ вбесиха ДПС
Снимка: Reuters, архив

Законът за бурките беше приет окончателно в отсъствието на депутатите от ДПС, които след като няколко пъти се опитаха да отложат разглеждането за закона, накрая напуснаха пленарната зала.

Те обвиниха ГЕРБ, че подкрепят забраната, за да угодят на Патриотичния фронт и така да си гарантират безметежно управление още няколко месеца.

Четин Казак от ДПС упрекна мнозинството, че приема антидемократичен закон, който съдържа разпоредби, довели до спорове в обществото.

Още по темата

Според съпартиеца му Йордан Цонев забраната за носене на бурки не може да става със закон, а с наредби.

"Този закон по същността си засяга религиозен порядък и трябва да се отнасяме малко по-сериозно към такъв тип закони, защото става дума за ислямофобия", коментира той.

Цонев отсече, че този закон е израз не само на предизборни пазарлъци в управляващата коалиция, но и петни европейското лице на ГЕРБ.

Шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев от ГЕРБ припомни, че законът е подкрепен и от Главното мюфтийство.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих, който е мюсюлманин и с иракски корени, настоя, че бурката не е религиозно облекло, а и забрадката в исляма също е спорна.

"Бурката е резултат от икономическия бум на ислямската империя, когато има много робини, които се връщат на арабския полуостров и заради това решават чорбаджийките да се закриват, това е т.нар. нинджа облекло, а робините - да са открити от пъпа нагоре и така са ги продавали по пазарите", разясни той.

Семир Абу Мелих обясни още, че сега бурката е станала униформа за бойците на Ислямска държава, които я използват, за да излизат неразпознаваеми от градовете, че "дори напудрени".

"Пустинните общества и ескимосите се обличат така, защото е много студено. Това облекло няма нищо общо с исляма и с рая, и с религията", настоя Мелих и предупреди, че темата е много деликатна, защото следващата стъпка към жените с облекло "нинджа" е пълната забрана да излизат без мъж на улицата.

Съпредседателят на ПФ и един от основните автори на закона Красимир Каракачанов отсече, че целта е да се ограничат опитите на една или друга политическа сила за насаждане на омраза, както и да се намали опасността от тероризъм.

"ВМРО има хиляди българи мюсюлмани в своите редици, но този закон е насочен и за да предпази българските мюсюлмани от това, което външни фактори се опитват да правят – да ги разделят и настройват спрямо останалото население", коментира воеводата.

Според Закона за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, както е цялото наименование на закона за бурките, за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е, когато се виждат само очите.

Закриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

За първо нарушение на забраната глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Ми то половината българи бяха членове на партията преди да падне комунизма, значили че децата на всички тези хора трябва да бъдат заклеймявани? Някои хора хич не мислят.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
119- Роб си ТИ- аре- бегай да копаш на нивата, защото главата ти е куха и празна и за нищо друго не ставаш! Робите са в ислямските държави! Не стига, че си рускоислямски роб- щото ваш *** умира за мюсюлманите и им е построил в москва най- голпмата джамия, ами и се гавриш с българите! Когато БЪЛГАРИТЕ сме имали ГРАДОВЕ И АРИСТОКРАЦИЯ, турците не сте имали и помен от бейлик, да не говорим за държава:)
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 105- Ислямски селянино- фелахНяма исландски или ислямски селяни робе. Има само селяни. От тези животни се иска само да се подчиняват на властта и да си плащат десятъка на господаря си
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
115- Аз съм АПОЛИТИЧЕН човек и не съм политик, който е изкарал някаква следдипломна квалификация и вече се пише юрист! Впрочем- какво общо има между ПОЛИТИКА, който визирате- лице, което НЕ Е правоспособен юрист, и мен- човека, завършил юф в СУ. който НИКОГА не е бил политик, комунист, ченге, дете на комунисти и т.н.?!
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
105- Ислямски селянино- фелах:), от що си недоволен? Това са законите на БЪЛГАРИЯ, а не на родния ти Арабистан! Тогава? Теб какво те засягат БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ? Или искаш да дойдеш от родната си държава и в България насила да насадиш собствените си ислямски навици? НЕ- НЕ ТИ СЕ РАЗРЕШАВА! Бегай сега да пасеш овцете и кравите! Селянджър арабски!
89
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен111,анонимен и ти ,като цецо-физкултурника,да не си изскарал,курсове по право, 96,на много грамотен,юридически език ти го е написал.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 106 Да за да не станат 20 000
87
4
 
3
 
! Отговори
Соломон каза преди 7 години
Само властимащите имат права селяни, вие имате само правото да си плащате данъците навреме роби. Единственото което се иска от вас е подчинение селяни.
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
96- Това, което пишете , е невярно. Защо си въобразявате,че без да сте следвал 5/6 години в юф, знаете как точно да тълкувате нормативен текст? На това тълкуване един правоспособен юрист се учи и упражнява през целият си професионален живот, а Вие си мислите, че без специализирано юридическо образование можете да тълкувате текстовете на законите?! Защо за неподплатено с нищо самочувствие? Законът НЕ ОЗНАЧАВА това, което Вие твърдите!
85
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Анонименdo 97ама ти сериозно ли стигна до тази мисъл!!!???носиш шапка и шал през зимата за да се предпазиш от студа а не целогодишно и поради безумни религиозни закони!!!в едно общество трябва да има ПРАВИЛА които дават еднакви права на МЪЖЕ.. ЖЕНИ ..ДЕЦА...или на хора поради някаква причина с различна полова ориантация !!
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ДУПЕтат е с Ислямско име,но колко е мюсюлманин е спорно,защото се съмнява и за Забрадката.Да вземе да се ограмоти относно религията си,защото е срам да се нарече Мусюлманин,а да не знае елементарни неща свързани с религията му.
83
2
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
До от РусиАз пък съм скиор и карам с очила, шал и шапка. Обличаш се по същия начин и си част от спортна проява - иначе глоба и за мен това е правилно. Иначе можеш да ме взривиш, а аз не искам.
82
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този "закон"е пълна тъпотия,заради 20 жени се приема закон...
81
4
 
5
 
! Отговори
до 91 преди 7 години
Шаловете и шапките са разрешени през зимата...----Трябва да се забранят. Данъкоплатеца съществува поради една единствена причина - да си плаща данъците. Това измръзване и хипотермия е валидно само ако има вероятност селянина да получи трайни увреждания който да не му позволят да си плаща данъците навреме. А когато види представител на реда трябва да си маха приспособленията и да се подчинява псе.то. Така се обучават на ред, дициплина и ПОДЧИНЕНИЕ селяните.
80
1
 
5
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
ДПС е партия престъпно направена, тая е против етническите българи.
79
9
 
2
 
! Отговори
от Руси преди 7 години
ами аз като живея у Руси и когато има яка фъртуна, си увивам главата с шал, ко прайм тогиз?
78
0
 
15
 
! Отговори
Колко от жените- преди 7 години
мюсюлманки знаят, че фереджетата са били забранени и от Ататюрк, и от последния шах на Иран? Колко от тях знаят какво са направили тези двама мъже за своите държави?Разясненията, поднесени в достъпна форма, са много по-ефикасни от забраните.Съвсем друго е положението при един етнос, който надяна бурки на жените си заради щедрото ежемесечно заплащане. Тук веднъж вече обсъждахме как ще реагират тези същите, ако някоя нудистка организация им предложи тройно по-високо заплащане :)
77
1
 
4
 
! Отговори
Трябва непрекъснато преди 7 години
да се въртят по телевизиите клипове, които да са изградени върху сведенията, изложени в изказването на депутата Семир Абу Мелих, особено преди и след турските сериали. важно е да има подходящо заглавие - както има Сайт за ислям, Денят започва, На четири очи, така трябва да има и поредица, в която специалисти да обясняват някои исторически факти. Не са виновни жениците, които попадат на проповеди, изнасяни от незнайни чужденци, които могат дори да нямат религиозно образование.
76
1
 
4
 
! Отговори
Viktor Make :) преди 7 години
Ako moje zabrana za pu6ene na op6testveni mesta a vku6ti koi kvo iska da si pravi , togava I s burkite da e taka. Kolko Cyrkvi na km2 v Turciq, tolko I v Bylgariq Djamii!!!!! Nali za tolerantnost govorim trqbva ot dvete strani da go ima
75
4
 
5
 
! Отговори
р преди 7 години
Каракачанов е турчин ,ВМРО е подпомагало младотурците след 1908 в дебългаризацията на Македония.Същото правят и днес под маската на Левски и Ботев маршируват хиляди гавази ,а Сидеров е най -големия еничарин взел пари от Пеевски .Симеонов е етнически черкезин ...... Под патриоти в БГ са турски хора ,не случайно Нотев и Каракачанов (Караибрахим) бяха номинирани от същата ДС мафия дала орден на Ахмет Доган .Мислете хора.