Край на бурките в България – лицето на показ!

НС гласува закона на първо четене
Обновена: 15 юни 2016 15:37 | 15 юни 2016 15:32, Камелия Цветанова
85
Край на бурките в България – лицето на показ!
Снимка: Reuters, архив

Законопроектът за забрана за облекло, покриващо лицето, станал известен като закона срещу бурките, мина на първо четете в парламента.

Зад него застанаха единодушно депутатите от ГЕРБ, АБВ, ПФ, АБВ, РБ, БСП и „Атака“. Против гласуваха единствено от ДПС и независимите, които се отцепиха от движението заедно с бившия лидер Лютви Местан.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС забраната за носене на бурки е "израз на брутално посегателство, ограничаващо жената като човешко същество“.

Според него законът не решава нито един съществен, смислен проблем на обществото, а текстовете в него са противоконституционни.

"Това е провокация към ортодоксалния ислям“, предупреди депутатът от ДПС.

Той смята, че нищо не налага България да е една от малкото страни в Европа, която приема такъв закон, защото по този начин влизаме в полезрението на "нездрави религиозни общности“.

"Историята изобилства от примери, доказващи, че насилието ражда насилие“, коментира Кърджалиев.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отсече, че приемането на този закон е цената, която уж системните партии като ГЕРБ и РБ, плащат на ПФ за подкрепата за властта си.

Според него е видно, че става дума за политическа сделка за сметка на ценности.

"Не е вярно, че законът засяга 30 – 40 жени от Пазарджик, засяга стотици хиляди жени и традиции на мюсюлманите и на християните, които носят забрадка“, отсече Местан.

Той предложи да има законов текст, който да регламентира, че на никое религиозно основание, който и да е няма право да откаже да покаже лицето си при нужда.

От БСП защитиха закона на ПФ.

Според Таско Ерменков той ще засегне не само бурките, но и футболните хулигани, които също слагат маски.

Цялото название на закона е за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Според текстовете му за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е, когато се виждат само очите.

Закриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

Законът е мотивиран от ПФ с текста на Конституцията, забраняващ използването на религиозни институции и верски убеждения за политически цели. Дава се пример и с Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки също е забранено.

Като основна причина обаче се посочва невъзможността да се идентифицира лицето, което създава пробив в сигурността при опасността от терористичен акт.

Законът предвижда и глоби за нарушаване на забраната.  За първо нарушение глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

Със закона се правят промени и в Наказателния кодекс. Според тях всеки, който принуждава някого да носи подобно облекло, се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба до 5 хил. лв. Ако обект на принудата е дете, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв.

Инициативи за забрана на бурките има и в общинските съвети в страната. Те вече бяха забранени в Пазарджик, Стара Загора и Бургас. В Пловдив обаче забраната бе отхвърлена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕС-ТИ-ТО!
58
4
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
нинджи не ми трябват в мояиа страна искам да видя прелестите на тези красавици нищо чудно мога да се женя за една красавица казват че тези жени са прекрасни майки и прелестна жена и верна и покорна не като българките а на ляво а сега надясно две напред една назад.и уте развод и избягала в германия с някои си за пари
57
0
 
10
 
! Отговори
Бре да му се не види преди 7 години
Насилието ражда насилие ли, Кърджалиев ефенди?Значи, някой насила ще насажда тук средновековни порядки /срещу заплащане/, а ние да приемем това безропотно?! Да не се защитим, значи, защото можело ти и някои други да изтълкувате това като насилие?!
56
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не този закон ограничава свободата на жените ви, а скапаната ви религия го прави!. Държите ги заключени или забрадени, необразовани ибез право на личен живот и само за разплод!
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не е вярно, че законът засяга 30 40 жени от Пазарджик, засяга стотици хиляди жени и традиции на мюсюлманите и на християните, които носят забрадка, отсече Местан.Ей таалъъсъм местан, бабите на село носят кърпи на главите си а не като РОМЧЕТАТА и ЛИКЬОРЧЕТАТА нинджа маски - ананъмно... ! По твоята логика, що не помести и рокерите в твоите изкривени анадолсски мисли
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не е вярно, че законът засяга 30 40 жени от Пазарджик, засяга стотици хиляди жени и традиции на мюсюлманите и на християните, които носят забрадка, отсече Местан.Ей таалъъсъм местан, бабите на село носят кърпи на главите си а не като РОМЧЕТАТА и ЛИКЬОРЧЕТАТА нинджа маски - ананъмно... ! По твоята логика, що не помести и рокерите в твоите изкривени анадолсски мисли паляяко ;)
53
0
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 7 години
В този ред на мисли дай и сюнети да запомним да си правим от страх към И.Д само и само фа не ни закачат
52
0
 
15
 
! Отговори
бурки? преди 7 години
Свободата на личността не означава търпимост към идеологии и религии, които заплашват свободите на другомислещите. В този смисъл ислямът е закононарушение, а в психиатричен смисъл - тежко и заразно ментално заболяване. Няма нормална демократична ислямска страна на нашата планета. До една са диктатури от феодален тип, или хилави формални демокрации с нисък стандарт и дивашки нрави. Това не може да се премълчава безкрайно защото е опасно за световния мир и добруване.
51
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бурки в Анадола тук е България
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКИ TУPЦИ НА CAПУН !
49
14
 
3
 
! Отговори
5555 преди 7 години
До ЕЕеее.,крайно време е булгария да се раздели на две държави и всеки да си знае страната и да не се съобразяваме българи с турци и турци с българи. турците да си отделят териториите в отделна държава
48
3
 
10
 
! Отговори
надежда преди 7 години
С нетърпение очакваме и край на исляма.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е що ,голям проблем ако са с бурки ,ако са без това ,ще промени ли мисленето им ,нали сме свободна държава ,а гей парада ,чийто идеи са в противовес с природните дадености на човека него що не го забраните ,вероятно в НС е пълно с негови "симпатизанти" И не пълнете главите на народа с глупости -инвестиции и работни места ,образование и здраве ,това трябва да мислите и тези посоки трябва да работите г-да депутати/с
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех за 25г преход , най накрая една добра новина, нещо гласувано в този парламент което се одобрява и приема от Българският народ.
45
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според Тунджер Кърджалиев от ДПС забраната за носене на бурки е "израз на брутално посегателство, ограничаващо жената като човешко същество."Ислямска ***! Носенето на бурка е типично за арабските държави, и то тези, в които е разпространен т.нар.радикален ислямизъм. Именно нахлузването на тоя чувал на жените е посегателство, ограничаващо жените.
44
2
 
22
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
да си ходят в арабските страни и там да си ги носят - тука се опитваме да бъдем Бъллгария и сме християнска държава! ще ми се разхождат тука скрити камикадзета наляво надясно - грозили!
43
1
 
11
 
! Отговори
Камен преди 7 години
До АнонименТя конституцията казва,че не трябва да има партии на верска,религиозна и расова основа,но си е затворила очите за ДПС,нали?
42
0
 
21
 
! Отговори
Kamen преди 7 години
До АнонименАллах,някъде из исляма,тук е БЪЛГАРИЯ.Ако не ви устройва,преместете се на юг!
41
0
 
12
 
! Отговори
до 46 преди 7 години
До Целта на всичко товаЗатова ли ви построиха толкова джамии ?????? Щото се грижели да побългареят турците ??????
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един предизборен трик на Симеонов плюнката и какво да им гледаме кривите сурати ли бе.