Плевнелиев няма да сменя Кристалина в ЕК, отсече Борисов

Събрахме и платихме 7 млрд. без да ги усетят хората, изтъкна премиерът
Обновена: 29 окт 2016 19:06 | 29 окт 2016 18:44,
161
Плевнелиев няма да сменя Кристалина в ЕК, отсече Борисов
Снимка: Правителствената пресслужба

Имаме доста подготвени хора в България за мястото на Кристалина Георгиева в ЕК. Това каза в отговор на журналистически въпрос премиерът Бойко Борисов в Нови пазар, след като откри нов завод за керамични изделия в града.

Още по темата

Много имена мога да посоча, но не е редно. В понеделник ще разговарям с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, ще видя какви са неговите предложения, ще дебатираме и ще намерим изход, посочи премиерът.

Относно постът на Кристалина Георгиева в Световната банка, Борисов каза, че "това е най-високият пост в Световната банка, аз не знам дали друг българин има на толкова висок пост. Работеше се по тази позиция, тя е важна за България".

На въпрос, свързан с това дали Росен Плевнелиев е сред вариантите да заеме овакантената от Георгиева длъжност, премиерът отговори отрицателно.

"Той все още има доста време да е президент, до края на януари, такава ни е Конституцията", допълни Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Премиерът днес откри в Нови пазар завод на Akgun Seramik в града. Чрез инвестицията на турското дружество беше съживен старият завод "Керамика Плиска", който така и не заработи след като беше построен преди години.

Виждате, когато сме ние - идват инвеститори, има работни места, каза премиерът.

Той посочи, че във фискалния резерв на страна има над 13 милиарда лева, които гарантират стабилността на националната валута и спокойствието на инвеститорите.

"И то в година, в която това правителството след експеримента Орешарски изплати 1,2 милиарда за двете американски централи, 1,3 милиарда за руската "Белене" и 3,7 милиарда за КТБ. Събрахме и платихме близо 7 милиарда без да ги усетят хората. Тези дългове станаха за една година, докато ни нямаше. Казвам го, за да не си правим повече експерименти", заяви Борисов.

Министър-председателят посочи, че другата му цел, която ще доведе до подобряване на живота на хората от региона, е изграждането на магистрала "Хемус". Чрез нея ще се осигури много бърза връзка до морето и до София, и ще се създадат условия за икономическо развитие.

Борисов коментира и съобщението на една от компаниите, разработващи блок "Хан Аспарух" в Черно море, че е открила петрол.

Едно от най-големите предизвикателства пред правителството е било да се разкрият възможностите, които има България като природни ресурси, и заедно с големите корпорации те да бъдат развити, за да носят печалба за страната, каза той.

"Това наистина беше добра новина", каза премиерът и изрази надежда, че проучванията в блок "Силистар", където се предполагат залежи на природен газ, ще дадат добри резултати.

Премиерът коментира и мигрантската криза.

"Ние много ясно и категорично сме заявили, че спазвайки всички човешки ценности, правата на човека, законността, не можем да влезем нито в говоренето на тези, които искат със сила и оръжие да ги убиваме на границата, нито пък можем да влезем в риториката на тези, които казват - да идват и всеки да се засели там, където е хубаво и му харесва. Истината е някъде по средата. Хората бягат от войните, които ние причинихме - Западът, защото България е член на ЕС и НАТО. Ние причинихме толкова войни и сега си носим последствията от тях. Затова винаги съм казвал, че нашите дипломати, външната ни политика трябва да бъде коригирана. Няма нищо по-хубаво от мира и тези хора да се върнат по родните си места.", посочи министър-председателят.

Той изтъкна, че идеята за изграждане на центровете за мигранти е това да става в близост до границата, за да се улесни обратното им връщане.
"Дадохме над 100 милиона, правим огради, горски пътища, техника, армия, жандармерия, променихме закона - назначаваме над 1000 души. Повече от това не може да се направи. В политиканстването няма нищо градивно. Все пак става дума за живи същества. Това е бедствие, което ние им причинихме и сега теглим последствията", подчерта министър-председателят.

Попитан за събитието в подкрепа на референдума на Орлов мост тази вечер, министър-председателят коментира, че това също е израз на демокрацията у нас.

"Ако не бяхме разрешили референдума, щяха да кажат: "Те пречат". Ако не бяхме разрешили този концерт, въпреки трудностите за толкова много хора два дни в София, щяха да кажат: "Пречат на свободата".

Надявам се да се пази общественият ред и ако няма провокации, всичко е в границите на нормалното. Това си е партийно мероприятие на практика, така както всички останали", каза Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
16
 
2
 
! Отговори
Николов преди 7 години
Плевнелиев беше един достоен,почтен,уравновесен,принципен и модерен /в най-добрия смисъл на тази дума/,приеман винаги и от всички в Европа,Америка и другаде по-света с респект и уважение!/някои ще кажат,че това са синоними,но не е така/!
69
0
 
23
 
! Отговори
Дуле преди 7 години
Абе, одве гледах по телевизията некъв репортаж за тая новина и ми направи впечатление как всички са наобиколили вожда и как му показват разни неща. Знаете ли за какво се сетих? За визитите на севернокорейския вожд когато ходи да гледа ферми, заводи, ракети и др. подобни.Вие сами си преценявайте в каква "демокрация" живеете.
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече се убеждавам , че този човек е ***. Ако всички хора са подготвени като Цецка Цачева с "три езика" и заучени фрази без мисъл - егати и държавата щом тя ще е президент. А Кристална си я изгониха, каквото ида говори , както казват предателите не ги обичат и своите и чуждите. ББ и КГ предадоха Б-я и това го разбра целия свят, а там не правят компромиси. А тук обикновения човек се връзва на приказките на ББ и гласува за бъдещата простотия обхванала цялата страна. Засрамете се Българи.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 77 "Драма. Как да го изхвърлим?????"Как НА УЛИЦАТА! *** се изхвърля с кофата в казана НА УЛИЦАТА!
66
0
 
21
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
БОКИЧ ЗА СМЯХ НА КОКОШКИТЕ ЗАЩО НЕ ПРЕДЛОЖИШ СТАРАТА ГЕРБАДЖИЙСКА ЧАНТА ЦЕЦА НА МЯСТОТО НА КРИСТАЛИНА. ЦЕЦА РАБФАГА И БЕЗ ТОВА ЩЕ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ. ТЪКМО С ПРИСЪСТВИЕТО И ЩЕ СЕ ПРЪСНАТ ОТ СМЯХ И ВСИЧКИ В ЕВРОПА.
65
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този бил събрал 7 млд. От къде ги събра бе? От онези 16 млд. дето изтегли ли и дето няма бай х. да ги връща. Уфф не ви ли се гади вече от този Пинокио. Егатии тъ*а*а.
64
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Много имена мога да посоча, но не е редно. В понеделник ще разговарям с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, ще видя какви са неговите предложения, ще дебатираме и ще намерим изход, посочи премиерът."Превод: Чакам Юнкер да ми посочи кого да избера.
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи е време Румито Желева да блесне пак ахахах
62
0
 
15
 
! Отговори
ШКУМВАТА преди 7 години
Бог обявил краят на света!Възрастна софиянка в храм Ал.Невски , на последна молитва.-Господи,ти който си най-всемогъщ, ти който си най-мъдър, ти който си най милостив намери по-справедлив начин да ни отървеш защо всичкиМоля ти се,Господи ,нали си му Началник , просто уволни Борисов...
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драма. Как да го изхвърлим?????
60
0
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Бойкооо, изложихте се като кифладжии !
59
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ще я замести представителя на Германия затова бяха тия номера от страна на Меркел ,Кристалина да отиде на ООН да освободи мястото в ЕС за германеца няма да е българин.
58
1
 
13
 
! Отговори
PD преди 7 години
За Плевнята вече е ясно. И явно тези господари дето контролират Юнкер ще избира а бойко ще сведе до публиката информацията.Само не разбрах кога ще се усети и дали, че се хвали с това, че позволява на народ и държавна политика, чийто морални и демократично държавнически ценности са на ниво на ***, да ограбват труда на Българския народ.Изсметкяри властолюбиви и ненаситни! Що правите на народа и рода си?
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пОгледни го на снимката - Ким Чен Ун, банкянски вариант :) :)
56
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До скоро си мислех, че банкянската тиква е НЕИЗЧЕРПАЕМ източник на простотии и смехотворни твъдения (за лъжите - отделно). Сега виждам, че започна ДА СЕ ПОВТАРЯ, да прескача като грамофонна плоча на 78 оборота/мин, надценявал съм го.Единствено остана ОСТРОУМЕН само в ЛЪЖИТЕ. Но, малко му остана ...
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление на вожда, еврокомисар България няма да има. Постът на Кристалина го взимат немците. Добре, че четем западните медии, защото ако слушаме главния клюн на републиката ще вземем да повярваме.
54
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката - великият вожд, заобиколен от щастливо усмихнати пра... пардон съучастници, дава интервю пред дежурните специално докарани за целта правителствени журнаститутки.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защого ги открадна ти и цеко сифоняяя
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 13 ноември ПЕЧЕЛИ НОМЕР 13.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма чистка пада , смешници