10 лева – най-често фалшифицирани, има и левче менте

БНБ вади от употреба над 16 хиляди банкноти само за два месеца
9
10 лева – най-често фалшифицирани, има и левче менте
Снимка: Булфото, архив

Десетолевката е сред най-използваните и най-често фалшифицираните банкноти заедно с тези от 20 и 50 лева, съобщиха банкови специалисти пред БНР.

В Добрич пък засякоха ламаринени еднолевки, чиято имитация е толкова перфектна, че дори търговците не могат да познаят ментето.

Фалшивата монета може да се различи само след задълбочено вглеждане и сравняване. Една от разликите е, че жълтият кръг по края е по-блед от истински лев.

Освен това името на Св. Иван Рилски на реверса е изписано с малко по-едър шрифт, отколкото при оригиналното левче. Думата "България" обаче била докарана едно към едно.

Съществена разлика е, че на грамаж ментето е по-леко и всеки по-як българин може да деформира ламарината. Публикацията е илюстрирана именно с огъната еднолевка, допълва "Монитор".

Не е ясно колко ментета са в движение, нито дали са ограничени само в Добрич. Има обаче разлика между фалшиви и негодни за употреба пари.

Банкнотите, които се използват най-често са и тези, които са подложени на най-сериозен риск от износване. С подобен мотив БНБ пусна монета от 2 лева.

Банкнотите с нисък номинал остават в обращение най-много година. Освен това с по-ниските номинали хората често са небрежни, държат ги по джобовете, вместо в портфейли и така те се мачкат по-лесно.

Ако се съмняваме, че държим в ръцете си фалшива или негодна банкнота, освен в банка можем да проверим автентичността й в обменно бюро.

По данни на БНБ, само за периода от април до юни тази година над 16 хиляди банкноти са били определени като негодни. Най-голям дял сред тях имат двадесетолевките. Следват ги банкнотите по 2, 5 и 10 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А що не пуснат полимерни банкноти като при румънците?Няма да се износваттолкова бързо и са по трудни за фалшифициране
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свърши летния сезон и почнаха да шарят из България!Защо не излизат съобщения за фалшивата валута Лятото?!
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За проидвеждането на монета от една стотинка отиват много повече пари от обявената стойност на монетата. Да не говорим и колко пари отиват за смяната на остарели банкноти.Трябва да заменим на 90 процента кеша с карти.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, държавата обяснява как губи пари като сече монети, ето някой е намерил по добра оферта, да го наемат да им сече еднолевки, че и двулевки . :)