Какво се случва след оставката на кабинета "Борисов"2?

Правителствена криза в последните 3 месеца от мандата на президента
14 ное 2016 08:15,
75
Какво се случва след оставката на кабинета "Борисов"2?
Снимка: Булфото

След резултатите от президентските избори и убедителната победа на ген. Румен Радев, премиерът Бойко Борисов спази обещанието си и декларира, че в първия работен ден на парламента ще депозира оставката на кабинета.

Какво ни очаква оттук нататък?

За първи път в историята на България сме изправени пред такъв казус – правителствена криза в последните три месеца от мандата на президента, когато той е с ограничени правомощия. И така, какви са хипотезите, според юристи, цитирани от Нова тв.

Първи думата имат народните представители, пред които министър-председателят подава оставката на правителството. Сценариите са три.

Първият вариант: Депутатите не приемат оставката и Бойко Борисов остава премиер. Това е вариант, който има 0 шанс за успех. Борисов вече каза, че подаде ли оставка, депутатите му ще я гласуват.

Вариант 2: Правителството продължава да работи в оставка до встъпването в длъжност на новия Държавен глава през януари. Първата работа на Румен Радев, след като положи клетва, е да подпише указ, с който разпуска парламента, насрочва дата на парламентарни избори и назначава служебен кабинет. Датата на изборите не може да е след повече от 2 месеца. При този вариант ни очаква вот напролет.

Вариант 3: Депутатите приемат оставката и тогава на ход е отново Росен Плевнелиев, който обаче е с ограничени правомощия. Росен Плевнелиев може да връчи мандат за съставяне на ново правителство три пъти.

Първо - на най-голямата партия ГЕРБ. Бойко Борисов може да състави ново правителство или партията да излъчи нов премиер и така предсрочните избори отпадат от картината.

Ако обаче ГЕРБ върне мандата, той ще отиде при втората партия - БСП. Ако и те не поискат да направят кабинет, държавният глава има право да избере трета партия, по своя преценка, на която да даде възможност да направи правителство.

Ако и това не се случи, тогава Росен Плевнелиев трябва да назначи служебен кабинет.

Но няма право да разпусне парламента, защото до края на мандата му остават по-малко от 3 месеца и Конституцията в този период го лишава от това му правомощие. Не може да насрочва и парламентарни избори, защото разпускането на Народното събрание и насрочването на дата за избори се случват с един и същи указ. Това е и единствената хипотеза, при която Служебното правителство може да функционира при работещ парламент.

При тази хипотеза, отново се чака новият президент, който да разпусне парламента и да насрочи парламентарни избори. Което отново означава – избори напролет.

Румен Радев като нов държавен глава обаче има правото да променя състава на служебния кабинет, назначен от Росен Плевнелиев, включително да смени и министър-председателя.

Така че следващите седмици ще са интересни. Още нищо не е напълно ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
президентска република .много хора са за.да не идват навласт такива като герб
58
1
 
1
 
! Отговори
klio преди 7 години
Aми оставката на кабинета "Борисов"2 е безотговорно!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
президентска република
56
2
 
1
 
! Отговори
Николай преди 7 години
До Калоян Петров 36гСтига с този нихилизъм приятелю! Народът е мъдър и реагира на ставащото в политиката. Малко хора имат остатъчни илюзии относно БСП. Знаем ги добре какво могат и колко струват. На президентските избори вчера Народът заложи на Личност, а не на партиен вот (какъвто ни предлагаше ББ) и това ще се види ясно на бъдещите парламентарни избори. Публиката желае вече наченки на политическа конкуренция, а не "една партия - една Държава", както беше навремето при бай Тошо.
55
5
 
4
 
! Отговори
ISSA преди 7 години
До анонимен. За 27 години я сметни колко пъти комунистите бяха избрани от неграмотници и разваляха всичко, което е постигнато от демократите. Колко пъти едно и също???? Всеки път едно и също, идват сините, градят, поне има на лице инфраструктора, която оставят, за най-малката грешка неблагодарната част от простия и мързелив народ ги сваля. Вдигат червените и всичко пада в канала! Колко пъти? До кога? Понякога се срамувам, че съм българка, след като видя какви *** са наследници на Левски!
54
1
 
3
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Простете ама съм Куха лейка и искам да питам за какво е всичко това? От какво имат нужда хората за да бъдат щастливи и да живеят добре?
53
2
 
3
 
! Отговори
Sten преди 7 години
Всички маймуни са на 1 клон,който вече е отсечен.Очаква ни нов апокалипсис.Жалко за банановата ни държава
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов Борисов не ВИ ли е срам да говорите против БСП ,като се има предвид,че имате повече от половината гласове от Турция така също цялата медия в Турция по нареждане на Ердоган иска да гласуват за ГЕРБ.Принуждавате целия държавен апарат да гласува за Вас не зависимо от всичко пак губиш
51
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Политическата криза се решава с политически средства. Ще има предсрочни избори. Няма да да е лесно да се състави правителство, защото силите са много изравнени. Очевидно ще има коалиционно правителство. И както изглежда, войводите ще решат какво да бъде. Ако подкрепят ГЕРБ, следва ново правителство на Бойко. Ако подкрепят БСП - БСП ще направи правителство. Ако не подкрепят никого ще има нещо като експертен кабинет, и нови избори след година
50
2
 
10
 
! Отговори
p преди 7 години
Това е поредният абсурд в скромната ни държавица. Един премиер "отворко", който си мисли, че може да се държи и говори както си иска - е НЕ МОЖЕШ, Бойко, сега си сърбай попарата с тая оставка по никое време! И сега като прочетох статията по-горе ми става още по-ясно каква каша създаде и в каква криза ще остави България....но в крайна сметка на кой депутат някога му е пукало за родината?!? Важно е пари да се изкарват, те хората сами да се оправят! Ай браво, страшни сте!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60, ти не чу ли че ЖЕНЕРАЛИ ЩЯЛ ДА СТОИ НА ГРАНИЦАТА И ДА ПАЗИ, А ПАТРА ДА ИМ КРЕЩИ МАРШ ОБРАТНО- ТО ЗА ТА КАТО И ЧУЕШ ГЛАСЧЕТО И ТИ ИДВА ДА СЕ ВЪРНЕШ ОТ ДЕТ СИ СЕ РОДИЛ.
48
0
 
7
 
! Отговори
Реджеп Т. Ер. преди 7 години
До ДоганГЕРБ+ДОСТ+РБ= загубаАбе хаирсъзино, като подаваш оставка, кой ще ми връща турците, които не ме кефят?
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
57, ХАЙДЕ ВА, А КЪДЕ ГЛЕДА МЪДРИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ГА ГЛАСУВА, А НЕ Са ЛИ БСП В НЕСПИРНА БОРБА ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО, А НЕ НАРЕКАХА ЛИ БАЦЕ ПОПУЛИСТ И НЕ ДЪРЖАВНИК, ЗНАЧИ НЯКОЙ ЛЪЖИ- КАЗВАШ ТИЯ ОТ БСП- НЕ МИ СЕ ВЯРВА- ТЕ СА СОЦИАЛНИ И СПРАВЕДЛИВИ.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ИЗРИТА ПОПУЛИСТА ББ ЗАЩОТО ЗАЛОЖИ ЖАЛКИТЕ 460 ЛВ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА СЛЕД КАТО ВИДЯ ЧЕ НАРОДЪТ СКОЧИ ОТ ТАЯ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ- СЕГА ИЗБИРАМЕ БСП И ТЕ ПРАВЯТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 1000 ЛЕВА И 50%- 70% ДАНЪК- СПРАВЕДЛИВО, СОЦИАЛНО, ДЪРЖАВНИЧЕСКИ- ИВЧО НЕ МЕ КОМЕНТИРАЙ- ИСТОРИЯТА НА БГ И ЕВРОПА Е КАЗАЛА МНОГО ПО ВЕЧЕ ОТ МЕН.
45
4
 
5
 
! Отговори
БОЛГЪ преди 7 години
До АнонименАТОВА ИСКАМ БСП- ДА СЕ БОРИМ ЗАЕДНО ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО. САМО БСП ЩЕ ВЪВЕДЕ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА И ЩЕ МАХНЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК ИСКАМЕ 30%70% ЗА ОЛИГАРХИЯ.БКП сега БСП за една от най-големите олигархии кога ще стане гарван гарвану око да извади бе оланкулу... гледайте реално на нещата и общата картина не е важно партиите да са добре а БЪЛГАРИЯ НАД всички интереси и интересчии!!!
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИВО, ДА КОМУНИСТ СЪМ- В ЕВРОПА ХОРАТА НА МИНИМАЛЕН ДОХОД ПОЧИТИ НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, А ТИЯ НА ВИСОКИДОХОДИ- ДО 70% ВИЖ ВЪВ ФРАНЦИЯ- УПРАВЛЯВА ЛЯВО ПРАВИТЕЛСТВО ЧЛЕН НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ- НАШИТЕ СОЦИАЛИСТИ СЪЩО- ОЧАКВАНИЯТА НИ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ СА ОГРОМНИ- ВИЖ РЕЗУЛТАТИТЕ, ББ ЗАТОВА СИ ИЗТЕГЛИ ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ 2017 Г ЗАЩОТО РАЗБРА ЧЕ НАРОДА ИСКА 1000 ЛВ СОЦИАЛНА И СПРАВЕДЛИВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И ВИСОКИ ДАНЪЦИ ЗА МИЛИОНЕРИТЕ- ТОВА МОГАТ САМО СОЦИАЛИСТИТЕ- ЗАЯВИХА ГО МНОГОКРАТНО.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ИВЧО, АКО АЗ СЪМ ***..."Без коментар! Всичко е казано!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАБА КУНАБабе, бабе, ще включим в управлението и малка помощ отвън-например г-н Алцхаймер!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Доган"БСП + ДПС : ПОБЕДА"Болен: Ааааа не ме забравяте и мен!
40
6
 
9
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ИЗРИТВАНЕТО НА ПОПУЛИСТ КАТО БОЙКО БОРИСОВ ОЗНАЧАВА УСПОКОЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В СТРАНАТА. СЕГА ТРЯБВА СПОКОЙНО ДА СЕ РЕОРГАНИЗИРА УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА С УЧАСТИЕТО И НА ЛЕВИ И НА ДЕСНИ, НО БЕЗ НАМЕСАТА НА БОРИСОВ И СЛУГИНАЖА ОКОЛО НЕГО.