Какво се случва след оставката на кабинета "Борисов"2?

Правителствена криза в последните 3 месеца от мандата на президента
14 ное 2016 08:15,
75
Какво се случва след оставката на кабинета "Борисов"2?
Снимка: Булфото

След резултатите от президентските избори и убедителната победа на ген. Румен Радев, премиерът Бойко Борисов спази обещанието си и декларира, че в първия работен ден на парламента ще депозира оставката на кабинета.

Какво ни очаква оттук нататък?

За първи път в историята на България сме изправени пред такъв казус – правителствена криза в последните три месеца от мандата на президента, когато той е с ограничени правомощия. И така, какви са хипотезите, според юристи, цитирани от Нова тв.

Първи думата имат народните представители, пред които министър-председателят подава оставката на правителството. Сценариите са три.

Първият вариант: Депутатите не приемат оставката и Бойко Борисов остава премиер. Това е вариант, който има 0 шанс за успех. Борисов вече каза, че подаде ли оставка, депутатите му ще я гласуват.

Вариант 2: Правителството продължава да работи в оставка до встъпването в длъжност на новия Държавен глава през януари. Първата работа на Румен Радев, след като положи клетва, е да подпише указ, с който разпуска парламента, насрочва дата на парламентарни избори и назначава служебен кабинет. Датата на изборите не може да е след повече от 2 месеца. При този вариант ни очаква вот напролет.

Вариант 3: Депутатите приемат оставката и тогава на ход е отново Росен Плевнелиев, който обаче е с ограничени правомощия. Росен Плевнелиев може да връчи мандат за съставяне на ново правителство три пъти.

Първо - на най-голямата партия ГЕРБ. Бойко Борисов може да състави ново правителство или партията да излъчи нов премиер и така предсрочните избори отпадат от картината.

Ако обаче ГЕРБ върне мандата, той ще отиде при втората партия - БСП. Ако и те не поискат да направят кабинет, държавният глава има право да избере трета партия, по своя преценка, на която да даде възможност да направи правителство.

Ако и това не се случи, тогава Росен Плевнелиев трябва да назначи служебен кабинет.

Но няма право да разпусне парламента, защото до края на мандата му остават по-малко от 3 месеца и Конституцията в този период го лишава от това му правомощие. Не може да насрочва и парламентарни избори, защото разпускането на Народното събрание и насрочването на дата за избори се случват с един и същи указ. Това е и единствената хипотеза, при която Служебното правителство може да функционира при работещ парламент.

При тази хипотеза, отново се чака новият президент, който да разпусне парламента и да насрочи парламентарни избори. Което отново означава – избори напролет.

Румен Радев като нов държавен глава обаче има правото да променя състава на служебния кабинет, назначен от Росен Плевнелиев, включително да смени и министър-председателя.

Така че следващите седмици ще са интересни. Още нищо не е напълно ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИВЧО, АКО АЗ СЪМ ***, ТО КАК ЩЕ НАРЕЧЕШ НИНОВА КОЯТО ИСКА И СЕ БОРИ ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО, АЗ КАТО РАБОТНИК НЕ УВАЖАВАМ ТВОИТЕ ДОВОДИ ЗАЩОТО СА НЕСПРАВЕДЛИВИ И АНТИСОЦИАЛНИ- ИСКАМЕ 800 ЛВ- 1000ЛВ МИН ЗАПЛАТА ЗА ДА ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО И ВЪВЕЖДАНЕ НА НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ КАКТО Е В ЦЯЛА ЕВРОПА- НИЕ ДА НЕ СМЕ ДРУГ СВЯТ, ЗАТОВА ИСКАМ БСП- ДА СЕ БОРИМ ЗАЕДНО ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО. САМО БСП ЩЕ ВЪВЕДЕ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА И ЩЕ МАХНЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК ИСКАМЕ 30%70% ЗА ОЛИГАРХИЯ.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грешно разсъждаваш Иво. България е в света на дивия капитализъм. Работодателите прибират печалбата и раздават трохи на работещите. Не може работещите да изнемогват, а работодателите да се гаврят с тях и то в 21 век.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво са ни правителства- само да им се дават заплати -живота и така си тече-нени трябват нито правителства нито президенти
36
0
 
4
 
! Отговори
Иво преди 7 години
До Анонимен 41Ей мишко, стига си приказвал глупости. И да са опростили заеми до 20000 евро на хора с доходи под 400 евро си е точно изчислено. Чист популизъм на фона на мизерно малкото хора с такива доходи по това време в тази крадлива държава.
35
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Загубата не е на БорисовТой е само изпълняващ,Загубата е на Брюксел Трябваше да изравнят стандартите в европейските страни вместо да наливат в безнадеждна Гърция и проблемни бежанци
34
3
 
3
 
! Отговори
Иво преди 7 години
До Анонимен 40Личи си, че си *** комунист. Как може да искаш 1000 лв минимална заплата, като няма основания за това. Нали след като заплатата стане 1000 лв. то бизнеса, ще му се наложи да калкулира по - висока себестойност на продуктите и следователно цените ще скочат. И то не ще скочат с необходимото за да парират скачането на минималната заплата, а с повече защото просто ще видят възможност за това. Социални и справедливи управници в лицето на Нинова и кръгчето около нея - ЗАБРАВИ
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов посетил днес Националния природонаучен музей и пита:- Този *** какъв е?...Обяснили му за някакъв си ***, но никой не казал, че това било огледало...
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАЗИДЕНТ СОЦАЛИСТ- НИНОВА ПРЕМИЕР- 1000ЛВ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И 70% ДАНЪК ЗА ОЛИГАРХИЯТА, НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ ЗА ХОРА НА МИНИМАЛЕН ДОХОД ОТ 1000 ЛВ- В ГЪРЦИЯ БАНКИТЕ ОПРОСТИХА ЗАЕМИ ДО 20000 ЕВРО НА ВСИЧКИ НА ДОХОДИ ДО 400 ЕВРО ПРЕЗ 2014 Г- ДАВАЙТЕ СОЦИТА СПРАВЕДЛИВИ ВЕДНАГА ВИ ИЗБИРАМЕ.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАЙДЕ НИНОВА- ЩЕ УПРАВЛЯВАШ ЛИ?! ВИСОКИ ДОХОДИ, ВИСОКИ ДАНЪЦИ ЗА ОЛИГАРСИТЕ И НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ ЗА ТИЯ НА МИНИМАЛНИ ДОХОДИ- ХАЙДЕ ПОКАЗАХМЕ ВИ ЧЕ ИСКАМЕ СОЦИАЛНИ И СПРАВЕДЛИВИ ДЪРЖАВНИЦИ- ВИЕ СТЕ НА ХОД- ЗА ББ НЕ ИСКАМЕ ДА ЧУВАМЕ- ИСКАМЕ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ПОНЕ 1000 ЛВ- СПРАВЕДЛИВА И СОЦИАЛНА..
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да се хвали боце с пътища /между другото доста от тях некачествени, а последните 2 г. почти нищо/, санирани блокове и не знам си кви дивотии, истината е, че хората му показаха червен картон заради брутално ниските доходи, безработицата, безизходицата, емиграцията, липсата на политика в здравеопазването, образованието, правосъдието, ширещата се престъпност и т.н. За тези проблеми е глух и сляп!? Пък и въпросните магистрали при добро желание за 7 години да ги е построил всичките!
29
1
 
3
 
! Отговори
До 7 и 14 преди 7 години
Абе, човек ти се шариш и си с висока температура. Вземи мерки веднага! Отивай в Северна Корея или в Куба при твоите хора! Там можеш да халюцинираш колкото си искаш.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че варианта с правителство в оставка е най - добър, но нали Боко Тиквата е тиква, при това проста, ще се изниже през задния вход и ще остави Плевнелиев да реди служебен кабинет. Единствения ход с който може да си върне поне малко от доверието на хората е да се освободи от зависимостите си и да се отърве от компрометирани личности, като започне първо от Цвък-Цвък. Иначе е политически труп!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
следва че новия бай тошо е време да си ходи дома, стига клатил държавата 15 години.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** народ - слаба държава.
25
6
 
12
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Стига с кръчмарската политика на Буда. Кого и с какво плаши. Сега се мъчи да сплаши цялата държава. Буда е дясно мислещ. Да внася бюджета и да се отърве от Митов, Москов, Ненчев , защото "Партията на войната" загуби в САЩ. Светът се променя. ББ е ***, алчен, безкнижен и сега неговата партия ще го незвергне.
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, не го мислете бб какъв ще стане, като АКО напусне политикаъа. Той е милиардер от кражби и контрабанда, дреме му. По-лошото е, че такива като него са алчни до безкрайност, и няма да пуснат кокала толкова лесно. Въпреки, че каза че няма да участва, той имаше в предвид че ще седи в парламента на топличко, ще си ползва държавни пари за охрана, за ядене и поенье, и ще продължава да прибира комисионите (куфарчетата) от централите на герб из цвлата страна.Затвор и да върнат милиардите!
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да гледам физиономията на Митов,Ненчев,Горанов,Москов,Лукарски и провалилата се социоложка -вътрешна министърка
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази държава никога няма да се отърве от простотията и овчедушието. Мат'ряла не е лош . той е пълен *** и заслужава да мре в мизерия и да се радва на руска реч !
21
9
 
20
 
! Отговори
криста преди 7 години
Този избор дано категорично покаже на ББ, че не е желан повече в политиката на страната. Дано и той го разбере и спре да щурмува с нахалство и наглост властта. Нека ГЕРБ продължи без него - ако са стойностни ще се справят, ако ли не - знаят какво следва.
20
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕСТЕН ЧОВЕК, ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ ИЗБЕРЕ БСП, ЗАЩОТО СА ЛЕВИ, СОЦИАЛНИ И СПРАВЕДЛИВИ- СЕГА ОЧАКВАМЕ КАТО ДОЙДАТ ДА МАХНАТ УНИЗИТЕЛНИЯ МИНИМАЛЕН ДОХОД ОТ 460 ЛВ И ТОЙ ДА СКОЧИ СПРАВЕДЛИВО И СОЦИАЛНО НА ПОНЕ 800 ЛВ ДА МАХНАТ ПЛОСКИЯ 10% А ДАНЪЦИТЕ КАТО В ЕВРОПА ДА БЪДАТ НАД 50% ВЪВ ФРАНЦИЯ- ТАМ СЪЩО УПРАВЛЯВА ПРАВИТЕЛСТВО ЧЛЕН НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ КАТО БСП ИДАНЪКЪТ ЗА ИМАЩИТЕ Е 70% И НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ- ДАВАЙТЕ НИНОВА- ЧАКАМЕ МНОГО ОТ ВАС- ПЕНСИИТЕ 400 ЕВРО.