Скок на пенсиите, отмяна на плоския данък? Популизъм!

Горанов: Има риск за публичните финанси за години напред!
145
Скок на пенсиите, отмяна на плоския данък? Популизъм!
Снимка: Булфото, архив

Макар че премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета, ГЕРБ не оттегли проекта на бюджет за следващата година, който подготви и днес парламентарните комисии ще обсъдят.

Още по темата

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

Същевременно той изрази опасения, че между първо и второ гласуване на бюджета различни партии могат да отправят популистки искания.

"Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Например - исканото от Патриотите увеличение на пенсиите, което ще струва 1,5 млрд. лева, и предложението на БСП за отпадане на плоския данък", коментира той.

"Не ми се иска да си мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения. Те не са здравословни", допълни Горанов. Според него обаче популизма не е феномен само за България.

"В цяла Европа има една илюзия, че хората могат да харчат повече отколкото изкарват. Вероятно ще трябва се мине и през това", посочи Горанов. Той смята, че политиците не бива да казват на хората това, което те искат да чуят, а това, което е правилно.

"Популизмът е това, което хората искат да чуят, ако утре се зададе въпросът: "Искате ли да плащате данъци?",  знаете какъв ще е отговорът", настоя финансовият министър.

Владислав Горанов призна, че явно ГЕРБ има доста грешки пред избирателите, които са довели до загубата на Цецка Цачева на президентския вот.

"Нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си. Имахме грешки в кампанията", коментира той и допълни, че ГЕРБ вече от десет години е във властта и вероятно има и някакво изхабяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Kuf преди 7 години
Durugia pat bibi da si zemi pr ot faculteto ili stolipinovo - koiato i da fane ottam ste po-dobra ot segashnata. :-)
8
0
 
11
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Акакво ще стане с нас ???
7
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пенсии няма пари, ама за нови бронирани лимузини на Баце веднага намерихте!
6
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владко, простено ти е - ти си завършил СК. Оправяй сметкоплана и не се занимавай с макроикономика и публични финанси.Владко, знаеш ли че основен закон в емитирането на външен дълг е с него да не се погасяват стари задължения, или ако се прави да не е изцяло. Новия дълг трябва основно да бъде инвестиран така че да генерира бъдеща печалба, за да може да се изплати и да сме на плюс. Как можехте да задвижите индустрията с тия милиарди, но вие сте агнешки главички..
5
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владко Горанов, нали ти, преди Баце да те направи министър, напусна парламента, защото каза, че с депутатската заплата не можеш да си храниш семейството?
4
4
 
28
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Да направят заплатите по 2000 евро, да вземат 50 % данък и готово, какъв им е проблема?
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз,сутринта го чух да казва,че трябват милиард и половина за увеличение на пенсиите,и били много пари!!Я да каже ,колко ни струват на година СОЦИАЛКИТЕ!! :-) :-)
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми хареса снимката. Абсолютен върто9главец
1
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои, което се виждат вече бъдещи нови управляващи заявиха: Ще харчим повече! Това ми звучи, коти: Ще крадем повече! Заявката е направена.