Кабинетът падаше, дори и ГЕРБ да беше спечелила!

Бойко Борисов обясни причината: Бюджетът за догодина
Обновена: 16 ное 2016 15:27 | 16 ное 2016 15:18, Камелия Цветанова
126
Кабинетът падаше, дори и ГЕРБ да беше спечелила!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Правителството щеше да падне от власт дори и ако ГЕРБ беше спечелила изборите за президент. Това признание направи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента, след като изложи мотивите си пред депутатите защо е подал оставка.

Причината – бюджетът, изготвен от кабинета за следващата година.

Още по темата

"Ние сме водили разговор с Патриотите и те ни казаха, че няма да подкрепят бюджета и в един момент дори и да бяхме спечелили изборите, пак щеше да падне правителството, тъй като нямаше да можем да си приемем бюджета, защото няма да имаме мнозинство. БСП, АБВ, Патриотите са опозиция на кабинета и тогава с какво мнозинство ще правим реформа и ще продължим да работим", призна Борисов.

Според него исканията на ПФ за 300 лева минимална пенсия са чисто популистки, понеже нужната сума за това е 1,5 млрд. лева и така ще бъде изхарчен фискалният резерв.

След победата на БСП на изборите за държавен глава е станало невъзможно ГЕРБ да направи и правителство на малцинството, смята Борисов.

"Няма как само ГЕРБ да си направи нов кабинет, след като сме загубили изборите, голяма част от Реформаторите и Патриотите гласуваха за Радев", коментира още той.

Макар че за втори път се отказва от властта, Борисов е убеден, че избирателите на ГЕРБ са разбрали, че той постъпва правилно.

"Стоенето на власт напомня за Станишев", обвини премиерът бившия лидер на БСП, издигнал заедно с ДПС Пламен Орешарски за министър-председател, който се отказа от управлението след месеци протести.

Бойко Борисов призна, че предизборната кампания на БСП е била по-модерна от тази на ГЕРБ и в крайна сметка социалистите са спечелили вота.

А дали ще има промени в ГЕРБ, тепърва ще се решава, обясни партийният лидер и допълни, че ще събере в близките дни кметовете си, областните управители, Изпълнителната комисия и те ще направят анализ.

Борисов настоя, че сега новият президент Румен Радев не бива да дезертира от отговорността си и да остави сам Росен Плевнелиев да прави служебен кабинет.

"Кой ще се съгласи да стане служебен министър за два месеца, докато БСП има огромна банка от кадри, да си дадат министрите и тогава да се нареди кабинетът", призова той.

Борисов призна, че е предупредил своите партийни кадри, че отидат ли в служебния кабинет, няма да могат да се върнат в ГЕРБ.

"Ако го направят, тези два месеца ще ни ги приписват на нас", мотивира се той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
kor преди 7 години
предлагам да сменим българския език с корейския. може би тогава ще имаме правителство? щом не става, вкарвай животните от джунглата и гората в парламента
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега пък патриотите му виновни! Изглежда, че е много правилна приказката: " На калпав ***...
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ, Цачева и ДОСТ печелят в тези президентски избори единствено в Турция под натиска Ердоган
63
1
 
23
 
! Отговори
до 81 До Андрешко преди 7 години
През социализма имаше пройзводство , държавни фабрики и заводи и имаше пари за пенсий а сега само от данъци и евросубсидий. След 5 години няна да има откъде да се взимат пари за пенсий младите отиват навън и можещите.
62
1
 
13
 
! Отговори
G20 преди 7 години
Появи се новата игра за смартфони Boyko Go
61
1
 
11
 
! Отговори
Хаос "България& преди 7 години
Къв е тоя полит. "Елит" като през две години хвърят, държавата в потрес и хаос??? Разформировайте, полиция, армия, администрация и съд и да се почва...
60
18
 
6
 
! Отговори
До Андрешко преди 7 години
Имате ли представа как се формират пенсиите? Ако хората бяха свалили БКП много по-рано, или поне беше променена отдавна системата, пари за пенсии сега щеше да има. Разходно-покривната система в 90% от случаите, да не кажа повече, води само и единствено до дефицит. Ама народът и до ден днешен не се е променил - има къса памет за всичко...
59
5
 
20
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Сега Борисов признава,че неможе да увеличи минималната пенсия,макар че имаше милиарди приходи от контрабанда. Няма ги парите няма и вкарани контрабандисти в затвора...
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един от северозапад, е прав , но Бойко даде парите на тези който нямаха нужда и последните наместо в оборот ги внесоха по банките. Бедните станаха по-бедни , а богатите по-богати.
57
1
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 7 години
Съвсем спокойно може да се провери в чуждестранни източниици, за който се съмнява в тези данни. :) Разбира се, това може да се случи ако човек е финансово грамотен и знае къде и как да провери. Успех!
56
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ima6e 4ujdi investicii rast na ikonomikata ,izli6ak kvo stana tq kato padna i vsi4ko se okaza edna bradata laja
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха -да вярвам на отчетите на БНБ :))) Да вярвам на държавната банка на страна във валутен борд която дори не печата своите пари :)))
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитър е Бойко, като цяло стадо лисици е хитър!
53
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
nali ima6e izli6ak kvo stana sq
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи вярвате на всякакви измислени медии за всичко,което пишат,но не вярвате на отчетите на БНБ?Много интересно,потвърждава ми се теорията,че хората вярват на каквото искат,а не на факти.Сигурно и по отношение на пенсиите не знаете какво е разходно-покривна система,капиталово-покривна,на кой пронцип е функционирала преди и сега българската с-*** и в крайна сметка защо е толкова трудно да се вдигнат пенсиите.Повишете си малко финансовата и общата култура,хора, иначе няма да се оправим.
51
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много поздрави от западна Европа. С червените освен да копате на нивата за 2 кг картофи и да ви източат житото друго няма да стане.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 65Не, не е било след освобожденито а преди. Заблуден си много.
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учудващо е Бацето да чака акъл от кметове и областни управители!Та нали всичките ги е избирал по признак-верен на партията и празноглав.
48
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ не си отива заради бюджета или заради последните издънки на Бойко Боросов. Каквито изъдки да е правил Баце ще си остане най-големият политик на последните две десетилетия, класи над останалите. ГЕРБ си отива заради името - евроапейско развитие за България - е видяхме го това "европейско" развитие, а и преди това какво развитие имахме - винаги сме били европейци, но ГЕРБ объркатах европейско развитие с навеждане на Брюксел и Вашингтон.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма власт,която да се въздига непрекъснато нагоре,но ако хората са ти я дали,не бива да я захвърляш на улицата,защото там я чакат социалистите,които иначе трудно идват до нея на избори.