Оставката – политическа незрялост или правилният ход?

Експерти с коментар за политическата ситуация и предсрочния вот
16 ное 2016 15:30,
18
Оставката – политическа незрялост или правилният ход?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Намираме се вече в политическа криза, блокират се основните функции на парламента, коментира в извънредното студио на Bulgaria ON AIR за гласуването на оставката на кабинета политологът Стойчо Стойчев.

Според социолога Юлий Павлов обаче оставката на правителството и предсрочните избори не водят до криза.

"Не сме в политическа криза от сега. Парламентарните избори не са криза, а са решение на кризата. Ние сме в криза, откакто ни управлява правителство на малцинството", коментира той.

Политологът Живко Георгиев коментира дали подаването на оставката на кабинета не е било грешка.

"Очевидно има елементи на грешка. Може би има и калкулация. Това е политическа незрялост, невменяемост. Наблюдавахме неадекватно отношение при управляващите. Те имаха реални шансове, а тази загуба те си я изработиха", каза той.

По думите на Стойчо Стойчев оставката не е изненадваща и в европейския контекст е нормално при загуба на избори да се понесе отговорност. "В балканския контекст това е изненада, но не и в Европа", уточни той.

Политологът припомни и че ГЕРБ са влезли с висок кредит на доверие в предизборната кампания.

"На неизвестен кандидат даваха тотална победа. Но когато стана известен, изборите се загубиха. Това не е наказателен вот и не е вот, насочен срещу премиера", допълни Стойчев.

Според Юлий Павлов решението за подаването на оставката не е нормална европейска практика.

"В много държави президентът е от една сила, а управлението е от друга. Нищо не налагаше оставката. Изборите изведнъж станаха важни, премиерът заложи авторитета си. Имаше изместване на нещата", коментира Юлий Павлов.

Политолозите са на едно мнение, че е трудно предвидим резултатът от предсрочните избори. Трябва да се види и какви промени ще има в избирателната система. Също така има и две въпросителни - евентуални политически проекти на Веселин Марешки и Слави Трифонов.

"Правителството може и да е ляво, дясно, патриотично, голяма коалиция", предположи Живко Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
kuirsufra преди 7 години
borisov postavi partiata si nad narodnia vot.vseki koito se postavi nad bg. narod rano ili kasno ispada v polojenieto na sds.i kup dr,partii.i sa pravi na us6tipana moma.i sa sardi satova re6enie na suverena si e negov problem.sa6toto moje i po lo6o da se slu4i.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вотът е точно срещу Борисов! Не щадете егото му. Дано се замисли този път. Защото по-всичко личи ще се кандидатира пак на избори. И да, народът нямаше така масово да гласува за Радев, ако Борисов не беше казал, че ще подаде оставка. Това е положението. Всичко друго е тинтири-минтири и предпоставка за пореден провал на Борисов!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя пък на два пъти си заряза колата в калта и си тръгва ама май вече кола никой няма да му даде да кара
14
0
 
6
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Оставката по принцип не е повод за гордост. Нито е израз на доблест. За да стане тя факт, значи преди това се е случило нещо лошо. Оставката е акт на приемане на чужда вина в някои случаи, или бягство от проблем в други случаи. В случая Бойко побърза с изказването си за оставката, за да прикрие собствената си вина. Уж заради Цецка. Не! До оставка щеше да се стигне скоро, или до сваляне на правителството по волята на народа. Той го знаеше много добре, и просто намери начин да "доплува" сух.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лично его.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ и Цачева печелят в тези президентски избори единствено в Турция под натиска Ердоган
11
0
 
1
 
! Отговори
Prim преди 7 години
Koi lipsva na snimkata?Da....:-)
10
0
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
По добре да подаде оставка, отколкото всички от БСП да се изреждат на трибуната и ги карат да подадат оставка. След като оака цялата кампания това е логично решение на ББ.
9
0
 
1
 
! Отговори
Kapki za ushi преди 7 години
Uvajenie kam bg pensionerite, kam bg pensionerskia vot i tehnite bezkraini trudovi podvizi za radost v ooneto. :-)
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това,че са гласували за Радев не означава,че са гласували и да управлява БСП без да се потруди изобщо.Борисов обиди електората с избора си Цецка Цачева,вместо да се залови за работа,той подменя вота на избирателите и сдава властта на БСП?!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вътрешно-коалиционните проблеми можеха да се решат и без оставка на правителството.
6
2
 
16
 
! Отговори
измяна преди 7 години
Борисов подменя вота на българите,които не са гласували за социалистите,които иначе трудно печелят избори,като дава властта на БСП.Много грешен и опасен ход е,да обвържеш съдбата на кабинета с вота за президент.Институциите в България са независими и правителството не бива да пада,ако президентът е номиниран от опозицията.
5
0
 
1
 
! Отговори
Na palm преди 7 години
Skacheni sadove - ot sadebnoto ministerstvo (reforma protiv korupciata ohooo) v prezidentstvoto 4 godini(M. Popova) ~ ot prezidentstvoto v sadebnata palatka ( E. Zaharieva).......reforma v sadebnata systema...:-) ima da chakate ...:-) ei sega...
4
0
 
2
 
! Отговори
что такое напалм преди 7 години
Имаше един филм навремето на Дикаприо "Хваниме ако можеш", на тия филмът е хард версията.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставката е политически КАПРИЗ
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойкооооо,Много ходове са възможни.Но ти бързаш да дадеш оставка, та червенушковците да си скалъпят правителство заедно с техни безлични послушници.Ето затова най-много ще те псуват хората!Можеше да съставиш друго правителство, без БСП. Ама сигурно не ти стиска. Или си се договорил предварително? А?
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече 30 години откакто съм се родил в това подобие на държава политическа зрялост не съм виждал. Само някакви селяндуро-политико-мутренски простотии.