"Зюддойче Цайтунг": България е заприличала на превзета държава

Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика, пише изданието
23 ное 2016 07:14, Елка Василева
446
"Зюддойче Цайтунг": България е заприличала на превзета държава
Снимка: архив, Reuters

Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо, четем в обширна публикация на авторитетния "Зюддойче Цайтунг", цитирана от Дойче веле.

Скоро ще се навършат 10 години, откакто България се присъедини към ЕС, но страната продължава да e тясно свързана с Москва. Тези връзки са особено видими в икономиката, пише "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ).

Изданието дава пример от енергийния сектор - неустойките, които България дължи на руската страна заради провалилия се проект АЕЦ Белене: 602 милиона евро плюс наказателна лихва от 130 хиляди евро на ден. Гигантски суми за една страна с бюджет от около 11 милиарда евро, която на всичко отгоре е и най-бедната в ЕС, пише авторът на статията Флориан Хасел, според когото тясната обвързаност на България с Русия излиза на страната твърде скъпо.

"Критици твърдят, че тези обвързаности корумпират политиката и подкопават демокрацията до такава степен, че България вече е заприличала на превзета държава", се казва в статията, озаглавена "Купената държава".

След избора на приятелски настроен към Кремъл президент и след евентуалната смяна на управлението тази зависимост може да се засили още повече, пише по-нататък авторът на статията. И посочва един от основните инструменти за упражняване на влияние в България - руските енергийни фирми. Такава е практиката не само в България - в Сърбия или Унгария например не е по-различно, четем още в публикацията.

В руски ръце

Следва списък с още зависимости. Например двата реактора на АЕЦ Козлодуй, покриващи две трети от нуждите на страната от електроенергия. По договор българската страна е длъжна да закупува от Русия горивните пръти за реакторите. Към Русия отиват и плащанията за складирането на отработеното ядрено гориво. А в края на октомври руснаците изпълниха милионна поръчка за модернизация на един от реакторите. Сега предстои модернизацията на другия.

И още нещо: най-голямата верига от бензиностанции, както и единствената рафинерия, която, впрочем, е най-голямата на Балканите, са собственост на руската фирма "Лукойл", припомня по-нататък изданието. И цитира експерти от софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), според които заради руския монопол разходите за производство и доставка на петролни продукти в България са сред най-високите в целия ЕС.

Твърдо в руски ръце е и газовият сектор: половината от най-големия газов доставчик в България е собственост на "Газпром", който пък доставя почти 100 процента от природния газ за България. Тази зависимост излиза скъпо на страната: цената, на която купува газ от "Газпром", е най-високата в цяла Европа - с 30 процента повече, отколкото плаща например Германия, гласят изчисленията на ЦИД, цитирани от "Зюддойче Цайтунг".

По-нататък изданието се спира на резултатите от изследване на базирания във Вашингтон Център за международни и стратегически изследвания. Тема на проучването е влиянието на Москва в няколко европейски страни, сред които и България, а един от изводите гласи, че Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика.

"Но ако включим и косвените влияния - например зависими от Русия фирми, ще се окаже, че Русия контролира между 35 и 40 процента от икономиката на България", е цитиран да казва Мартин Владимиров, един от авторите на изследването "The Kremlin Playbook". Западни дипломати в София също твърдят, че Русия контролира "най-малко една трета от българската икономика", пише "Зюддойче Цайтунг".

"Превземането на България е в напреднал стадий"

Руското влияние обхваща също банковия сектор и пазара на недвижими имоти, посочва по-нататък изданието и припомня изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че руснаците щели да купят цяла България, след като и бездруго половината крайбрежие вече било тяхно. Това изказване предизвика огромно възмущение в България, но всъщност не е много далеч от истината, пише "Зюддойче Цайтунг" и цитира информация от сайта "Новините", според която близо 84 хиляди руснаци вече са се сдобили с имоти в България.

Към края на статията авторът Флориан Хасел пише следното: На фона на силното влияние, което Русия упражнява върху правителството, парламента и медиите в България, анализаторите от ЦИД стигат до извода, че "превземането на България е в напреднал стадий". И че една от целите е страната да бъде отдалечена от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
13
 
9
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
И патките у наше село разбраха-- трябва де се плюе по Русия. Колкото по-вече, толкова по-добре. С плюене по Русия може и президентин да ходиш ! Най-сладки са "икономистите" ,които ми обясняват колко ми е евтин ел.тока, колко ми е ниска месечната плата и т.н Когато се правят такива "мъдри" заключения, защо никога не се обяснява , каква е покупателната възможност на плебса ?? Помня години, у нас хлябът бе 15 стотинки, но заплатите биеха 100-ях лева! Е, де Илия - на кирия.......
268
7
 
14
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
И патките у наше село разбраха-- трябва де се плюе по Русия. Колкото по-вече, толкова по-добре. С плюене по Русия може и президентин да ходиш ! Най-сладки са "икономистите" ,които ми обясняват колко ми е евтин ел.тока, колко ми е ниска месечната плата и т.н Когато се правят такива "мъдри" заключения, защо никога не се обяснява , каква е покупателната възможност на плебса ?? Помня години, у нас хлябът бе 15 стотинки, но заплатите биеха 100-ях лева! Е, де Илия - на кирия.......
267
10
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Търговските ни отношения с Русия трябва да са нормални и от взаимен интерес като между търговски партньори. Така че ревовете на Зюддойче Цайтунг че България зависи от Русия са просто политическа провокация. Ако може Германия да ни доставя газ и гориво за АЕЦ на по ниска цена - нека го направи. Но не може. И те купуват газ от Русия, но не считат това за проблем.
266
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е тайна отдавна, досега ГЕРБ удържаха на опитите на *** да ни завладеят напълно, но с новия ни руски президент и *** зад него от БСП/ДПС/яТака и всяква друга гнус-скоро България ще стане нова руска република, тогава ще разберете руски *** какво е глад и мизерия! Автора на статията не е споменал и руския бушон КТБ, който беше гръмнат в момента в който ГЕРБ пое властта. А бе заложен при руския човек Орешарски. Ако мислите за децата си, възпитавайте ги в омраза към русия.
265
4
 
8
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
329 по време на социакузма пенсиите бяха 60 лв днес такива пенсии няма. Да дядо мибеше доволен че си възстанови земята и днес всички ниви се обработват
264
2
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
335 Това е само една част е предимствата на тази компания която освен концесионната такса е добър работодател който плаща високи заплати данъци и осигуровки. Грижи се за персонала който не работи при условия от 19 век. Грижи се и за природата на българия спазвайки стриктно всимки екологични норми. Просто няча база сравнение между нвя и останалите. Същото е и в Мариците. Знаеш ли че тач на всеки още на входа правят алкохолен тест.
263
4
 
11
 
! Отговори
Помним, помним преди 7 години
До Отговорът 282Защото германците знаят, че руския пазар е необятен и за разлика от вас станаха по добри търговци от евреите, след като руснаците им натриха носа през Втората световна.Моля?Необятен руски пазар?143млн население с минимална заплата $117 според теб е необятен пазар?ЕС е с население 550млн и средна заплата НЯКОЛКО ПЪТИ по-висока от тази в Русия.А сети се кой е необятния пазар!
262
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До SpaceX: И след като работниците в канадската компания не са крепостни (т.е могат да напуснат когато искат) това решава проблема с държавния контрол на това, което се върши там, така ли?
261
2
 
2
 
! Отговори
Hr преди 7 години
A koi pechata oficialnite bg dokumenti pasporti, lichni karti, banknoti ...- Procredit li, Danone li, Coca-cola, Amerikanskata targovska banka, Opel li?
260
2
 
8
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
330 канадската компания е образец за миннодобивна компания тя не е компания на Ковачки където работниците са крепостни.
259
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия 30% по-скъпа газ-не се безпокойте, не ги взимат мужиците, наши момчета си ги делят, например Р.Овч. И другите убавци
258
0
 
10
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Имаше *** гадни комунисти сталиннисти с чугунени глави имаше държава тоталитарна смотан а но я имаше защото го имаше на тази територия народа български.Сега няма ги комунистите няма я тоталитарната държава има хора които живеят на територия България и от тях не зависи нищо.
257
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До SpaceX: Когато става дума за добив на злато не е достатъчно всеки да може да си мисли каквото му изнася. Кой от правителството е излязъл да представи факти какво се изнася и какво получава държавния бюджет от това? Ето това е неприемливото. Канадската фирма работи в България така, както би работила в някоя африканска държава, бивша британска колония.
256
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SpaceXНадявам се сега дядо ти да е доволен с земята си и с помията, която яде от пазара, ако успее нещо да си купи с 60 лв пенсия! хахаха *** си най смешен. дАно поне му помагаш на човека, но се съмнявам. Важното е западна кола да караш
255
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
народа глупав си е виновен че е беден, ПИНОЧЕТ трябва за тези в НС че всичките станаха милионери
254
1
 
3
 
! Отговори
Помним, помним преди 7 години
До Помнете!Инсжинерите конструктори трябва да си гледат инжинерството и да не се месят в политиката.Особоне, когато са млади и непереви и мислят, че каквото лети всичко се яде.Комунистически схващания в действие.Щом имаш образование значи си смотан и от теб нищо не става.Ще ти сложим за началник, някой от ТКЗС-то, да ти дава акъл, че ти нямаш.Имах такива съучници.-Абе това да не ти е учебника? - казваха ми докато не можеха да свържат най-обикновен проводник.За тях бях смотан защото съм умен
253
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е превзета ,това е така , но не от Русия ,а от западните ,,приятели'' ! Сам премиера ,,вожд'' каза къде са началниците - в Брюксел и американското посолство ! Кой има 4 бази тук , да не би Русия !? Кой източва държавата чрез хранителни вериги ,ЕРП и т.н ,това пак го каза премиера ,,слънце ''!
252
3
 
8
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
10:1 Толкова е съотношението в търгпвския ни баланс с Русия. Казано на *** език като за вас. Ние плащаме на Русия 10 долара Те на нас 1 долар. А с Америка салдото ни е положителни.
251
3
 
7
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
323 за кое селско стопанство иде реч. За онова в ТКЗС то ли. Кой си ти че да се разполагаш със земята на дядо ми. ***. И какво произвеждаше онова селско стопанство след като в Плод и Зеленчук нямаше нищо
250
0
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
319 мисля че годишно в Челопеч изкопават 1.5млн тонадвойно повече от времето насоца. Но това е безкрайно далеч от приказките на Волен