"Зюддойче Цайтунг": България е заприличала на превзета държава

Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика, пише изданието
23 ное 2016 07:14, Елка Василева
446
"Зюддойче Цайтунг": България е заприличала на превзета държава
Снимка: архив, Reuters

Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо, четем в обширна публикация на авторитетния "Зюддойче Цайтунг", цитирана от Дойче веле.

Скоро ще се навършат 10 години, откакто България се присъедини към ЕС, но страната продължава да e тясно свързана с Москва. Тези връзки са особено видими в икономиката, пише "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ).

Изданието дава пример от енергийния сектор - неустойките, които България дължи на руската страна заради провалилия се проект АЕЦ Белене: 602 милиона евро плюс наказателна лихва от 130 хиляди евро на ден. Гигантски суми за една страна с бюджет от около 11 милиарда евро, която на всичко отгоре е и най-бедната в ЕС, пише авторът на статията Флориан Хасел, според когото тясната обвързаност на България с Русия излиза на страната твърде скъпо.

"Критици твърдят, че тези обвързаности корумпират политиката и подкопават демокрацията до такава степен, че България вече е заприличала на превзета държава", се казва в статията, озаглавена "Купената държава".

След избора на приятелски настроен към Кремъл президент и след евентуалната смяна на управлението тази зависимост може да се засили още повече, пише по-нататък авторът на статията. И посочва един от основните инструменти за упражняване на влияние в България - руските енергийни фирми. Такава е практиката не само в България - в Сърбия или Унгария например не е по-различно, четем още в публикацията.

В руски ръце

Следва списък с още зависимости. Например двата реактора на АЕЦ Козлодуй, покриващи две трети от нуждите на страната от електроенергия. По договор българската страна е длъжна да закупува от Русия горивните пръти за реакторите. Към Русия отиват и плащанията за складирането на отработеното ядрено гориво. А в края на октомври руснаците изпълниха милионна поръчка за модернизация на един от реакторите. Сега предстои модернизацията на другия.

И още нещо: най-голямата верига от бензиностанции, както и единствената рафинерия, която, впрочем, е най-голямата на Балканите, са собственост на руската фирма "Лукойл", припомня по-нататък изданието. И цитира експерти от софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), според които заради руския монопол разходите за производство и доставка на петролни продукти в България са сред най-високите в целия ЕС.

Твърдо в руски ръце е и газовият сектор: половината от най-големия газов доставчик в България е собственост на "Газпром", който пък доставя почти 100 процента от природния газ за България. Тази зависимост излиза скъпо на страната: цената, на която купува газ от "Газпром", е най-високата в цяла Европа - с 30 процента повече, отколкото плаща например Германия, гласят изчисленията на ЦИД, цитирани от "Зюддойче Цайтунг".

По-нататък изданието се спира на резултатите от изследване на базирания във Вашингтон Център за международни и стратегически изследвания. Тема на проучването е влиянието на Москва в няколко европейски страни, сред които и България, а един от изводите гласи, че Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика.

"Но ако включим и косвените влияния - например зависими от Русия фирми, ще се окаже, че Русия контролира между 35 и 40 процента от икономиката на България", е цитиран да казва Мартин Владимиров, един от авторите на изследването "The Kremlin Playbook". Западни дипломати в София също твърдят, че Русия контролира "най-малко една трета от българската икономика", пише "Зюддойче Цайтунг".

"Превземането на България е в напреднал стадий"

Руското влияние обхваща също банковия сектор и пазара на недвижими имоти, посочва по-нататък изданието и припомня изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че руснаците щели да купят цяла България, след като и бездруго половината крайбрежие вече било тяхно. Това изказване предизвика огромно възмущение в България, но всъщност не е много далеч от истината, пише "Зюддойче Цайтунг" и цитира информация от сайта "Новините", според която близо 84 хиляди руснаци вече са се сдобили с имоти в България.

Към края на статията авторът Флориан Хасел пише следното: На фона на силното влияние, което Русия упражнява върху правителството, парламента и медиите в България, анализаторите от ЦИД стигат до извода, че "превземането на България е в напреднал стадий". И че една от целите е страната да бъде отдалечена от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А те какво направиха за България. Унищожиха селското стопанство и всичко българско за да пазаруваме всичко от тях. Някакви глупости които не са приложими за страната, но те ни го налагат. Никой от тях не се вълнува от сървайвъра в който живее българина. Как един път не се захванаха със смешните детски или пенсии. Кой европеец ще изкара цял месец с 60 евро или 100, както са нашите пенсионери. Това не го виждат, но кокошките трябва да са щастливи.
248
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е зависима не само от Русия,но нали е модерно да се плюе по Русия. Ако от запад искаха да намалим руското влияние и да увеличим европейското трябваше да положат някакви усилия и да инвестират тук, не да чакат поевропейченето да станестане отсамосебе си. Дори след като ни унищожиха имдустрията 90те мисля, че са ни длъжни.
247
3
 
6
 
! Отговори
Умен преди 7 години
До Анонимен 299Дънди Прешъс изнся 4 милиарда долара годишно от България и плаща жълти стотинки на държавата. Работниците там работят на 20 лева надница - както в диамантените мини в Конго.1 злато за $4млрд значи 166т по днешния курс2 Дори при 5гр на тон за извличане на 166т злат е необходимо да бъдат преработени 33 200 000т руда.Ти предстявяш ли си как това може да стане в рудника в Челопеч?3 Надника на обикновен работник там е 80лв - чисти!4 Знам понеже съм от Пирдоп5 Ти си ЛЪЖЕЦПро
246
0
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
315 Това са пълни глупости кой ви лъже така. Само в СИВ има 5 страни пред нас по БВП между другото не споменаваш и по какъв показател чул там някаква лъжа. Не на мен
245
0
 
7
 
! Отговори
Умен преди 7 години
До Анонимен 299Дънди Прешъс изнся 4 милиарда долара годишно от България и плаща жълти стотинки на държавата. Работниците там работят на 20 лева надница - както в диамантените мини в Конго.1 злато за $4млрд значи 166т по днешния курс2 Дори при 5гр на тон за извличане на 166т злат е необходимо да бъдат преработени 3 33 200 000т руда.Ти предстявяш ли си как това може да стане в рудника в Челопеч?3 Надника на обикновен работник там е 80лв - чисти!4 Знам понеже съм от Пирдоп5 Ти си ЛЪЖЕЦ
244
0
 
12
 
! Отговори
baba преди 7 години
До АнонименВярно е,че плащаме прескъпо на руснаците, но аз си спомнямза благородната помощ от западни корпорации, които гоиграеха посредници между нас и Русия и вземаха десителетиямилиони евро за нищо. И като сме жертва на Русия, как ни помагатот ЕС с най малките субсидии за всички отрасли, с непрекъснати глоби и наказания, с тоталното ни оплюване пред света. На Гърция дават непрекъснато десетки и стотици милиарди помощ, опрощават им дълга, а за нас 7 милиарда за следващите 7 години.
243
0
 
1
 
! Отговори
не знам преди 7 години
що спорите, като е очевидно кво става, а и разни фигури близо до Путин, го казаха ясно-скоро ще я купим цялата (за БГ ставаще дума) а и куп други изказвания от Москва, според мен ни приеха в ЕЦ не щото ни обичат или заслужаваме а да ограничат новия източен фронт и влиянието на Русия, ама уви
242
4
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
311 златокопача ти също можеш да станеш акционер в Дънди прешънс тя е публична компания и се листва на борсата
241
1
 
5
 
! Отговори
стат преди 7 години
До SpaceXБяхме на 28-мо място в света по класация на ООН.
240
2
 
1
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
До георги николовДа бе, те затова дойдоха на власт десните, защото бяхме развита и демократична страна! До този извод сам ли стигна, или ти го спуснаха "отгоре"?
239
6
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
308 стига лъгал силно развита никога не е била. Бяхме предпоследни в СИВ
238
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Хамериканските тецове и копачите на злато са най руските компании в бг
237
2
 
6
 
! Отговори
до 297 преди 7 години
До АнонименЦецка не е никаква евроатлантичка, също като шефа си Борисов! Той само на запад се пише такъв, за да може да цуца европари за европроекти, които отиват в "наши" фирми, чиито служители пък после гласуват за ГЕРБ, защото колко много направили за нас! Затворен цикъл, понимайш? Така че при двама проруски кандидати, кой да изберат хората? Ами по симпатичния!Единствения проевропейски кандидат беше Трайчо! Той Бойко го уволни точно заради противопоставянето му на руския рекет!
236
10
 
9
 
! Отговори
георги николов преди 7 години
БЪЛГАРИЯ БЕШЕ СИЛНО РАЗВИТА СТРАНА. ДОЙДОХА НА ВЛАСТ ДЕСНИТЕ И СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА. КОЛКОТО И ДА ГИ БОЛИ ДЕСНИТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА.
235
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Директно в целта! Самата истина! Всички знаем, че България е вахалия на руската кочиина и е под диктовкатата не недоносенотоо, недоклатеноо азиатско джудже. Докато не вкараме цялата путинофилскко-русофилистичнна изметт по стадионите и да бъдат разстреляни оправия няма да има.
234
3
 
2
 
! Отговори
Помнете! преди 7 години
До Помним, помнимИнсжинерите конструктори трябва да си гледат инжинерството и да не се месят в политиката.Особоне, когато са млади и непереви и мислят, че каквото лети всичко се яде. Така мислят всички лапнишарани, но това не значи, че могат да раздават акъла си на буци.
233
1
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Ние зависим от Германия много повече. Но за това Зюддойче Цайтунг предпочита да не пише. Е, Германия не може да контролира всичко. Да се задоволят с това, което могат. Ние сме достатъчно наведени пред тях и Брюксел. Ще видите сега на следващите избори как пак ще се разиграва картата с еврофондовете: "Изберете бат' Бойко иначе ще ни спрат еврофондовете. Той е единствени неповторим и се прегръща с Меркел" - това е политиката у нас.
232
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дънди Прешъс граби милиарди от България, но граби демократично, те са от демократична страна, от Канада.
231
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, па вече 27 години сте евроатлантици, що не прекратите всички договори с Русия и не отидете всички да миете keнефите на западняците, щото от запада освене Дъднди Прешъс и да ви взима за миячи на keнефи друго не видяхте за тези 27 години.
230
0
 
14
 
! Отговори
Суека преди 7 години
ПЪЛНА ЛЪЖА ,че е само РУСИЯ и ТУРЦИЯ и ЕС и САЩ и ИЗРАЕЛ и куп други държави с интереси миг по миг , час по час ни глозгат и разбиват като държава и народ ! Явно неискат никога повече БЪЛГАРИЯ да бъде това което трябва да бъде а именно КОПИЕ на ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ от миналото ! #ВърнетеНиДържаватаПредатели