Социален антрополог: Кабинет на ПФ не може да се случи!

"Българите трябва да направят своите грешки и да се поучат от тях"
24 ное 2016 12:30, Анисия Иванова
16
Социален антрополог: Кабинет на ПФ не може да се случи!

Заявката на Патриотичния фронт, че са готвят да съставят експертно правителство в рамките на този парламент, ако получат мандат, е поредната политическа публична заявка, че те са консолидирани, че са фактор, че са на полето и трябва да бъдат взимани на сериозно. Не мисля, че подобно правителство има шанс в този парламент и вероятно няма да се случи, заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "България сутрин".

Още по темата

Според него "Обединените патриоти" заслужават поздравление за резултата си на президентските избори предвид сложните отношения между Волен Сидеров и Валери Симеонов.

"В говоренето си в деня на изборите Красимир Каракачанов успяваше да обедини целия спектър от националистическо и патриотично говорене като ту се радикализираше и изостряше, ту беше по-умерен", припомни Александров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според него обаче това рязко отместване на Патриотите не променя по никакъв начин относителната реална тежест на големите партии. Много е вероятно да се възпроизведе или дори да се засили доминацията на големите политически партии, посочи Александров и даде за пример БСП, ГЕРБ и ДПС.

"Надявам се в рамките на добрия вкус, патриотична платформа, която да отиде отвъд емоцията, обидата и огорчението, усещането за изоставеност, захвърленост, който мотивира този вид избиратели. Да отидат в сферата на гордостта. Няма нищо лошо да сме горди, че играем хора и ръченици, в това, че развяваме българското знаме. Това го правят всички хора и имаме нужда от такова нещо. Няма по-голяма грешка от това да гледаме пренебрежително, снизходително и обезценяващо на този порив към национална идентичност. Ако този патриотичен спектър стъпи на здравата част, не виждам повод за притеснение. Тревожно е ако изграждаме идентичността си негативно, тоест мразим някой", заяви още социалният антрополог.

По думите му по време на президентските избори ген. Румен Радев е показал стегнато и структуриращо присъствие и се надява да го запази. Според него обаче президентът Росен Плевнелиев е можел да има втори мандат и го определи като великолепен президент, който е бил "очернян, критикуван и безобразно омаскаряван, което е срам за тези, които са го правили".

Запитан дали има потребност от смяна на избирателната система, Александров коментира, че "очевидно е имало някаква потребност от промяна". Тя винаги намира своя говорител, може да не е системен, да не е стандартен - в САЩ беше Доналд Тръмп, а при нас Слави Трифонов, добави той.

Според него рязката поява на Мая Манолова е здравословен фактор. "Не мисля, че тя може да ампутира природата си, но смятам, че във времето, в което е омбудсман, успя да внесе политическа страст в защитата на правата и според мен го прави по един много добър начин", отбеляза Александров.

Няма как дефектите на демокрацията да се лекуват с по-малко демокрация, подчерта той и призова: "Нека дадем шанс на българите да направят своите грешки и да се поучим от тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе , той хубаво говори , но защо българите да се учат от грешките , след като грешките са на ВНС , СДС , БСП и ГЕРБ . ПФ не са направили нито една грешка . Те справедливо заемат своето Трето място , а и нали когато двама спорят Третият ПЕЧЕЛИ .
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така може да говори само платен от герб пораженец.нормалните хора в българия не трябва да допускат недоразумения като геб да унищожават българия
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възможно е подобно правителство да няма шанс в този Парламент , но има много голям шанс пред другия Парламент , който кой знае защо , наричаме Български народ .
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласен съм с мнението му за Плевнелиев. Така е. Знае се кои се стараха да го омаскаряват безобразно.
12
2
 
1
 
! Отговори
СЕГА Е МОМЕНТА !!! преди 7 години
СЕГА, ПФ И АТАКА ВЪВ ЛАСТТА------Е ЗАЛОГ ЗА ПЕЧАЛБА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ !!/..залог---па , дори и финансов.../
11
0
 
2
 
! Отговори
Коректор преди 7 години
Поне ги цитирай правилно:"сЕди в къщи, чЕти Шок,кАжи ми, шубе ли те е бе, мишок"
10
1
 
2
 
! Отговори
СЕГА Е МОМЕНТА !!! преди 7 години
СЕГА СЕ ДОКАЗВА---КОЙ Е "ПАТРИОТ В БЪЛГАРИЯ" ....И КОЙ НЕРЕШИТЕЛНО *** И УРАДЖИЯ....!!ВСИЧКО ДРУГО-----СА ПРАЗНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИКАЗКИ.....ХА,ХА,ХААААААААА...
9
1
 
8
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Анонимен 6 - потърси в нета анализите му, и ще разбереш, че не е защитник на Борисов. Просто, човека е интелигентен и не пада на нивото на махленската семантика. Но това изглежда го прави в твоите очи, това което на теб ти се иска. Не ти се мисли много, а?
8
0
 
6
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Анонимен 4 - а ти си "интелигентен" като тараба. Харалан Александров, е един от най умните и обрани откъм политически пристрастия анализатор. Не очаквай всички да говорят като в кварталната ти кръчма или на стадиона. По добре се поучи ако можеш.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6 Мразиш по умните от теб които са чели книжки
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога ще му давате думата на тоя специалист по всичко? Не е ли ясно, че той е на хранилка при Тиквата?
5
6
 
1
 
! Отговори
НАПРОТИВ: преди 7 години
ДОСТА ХОРА ---ИСКАТ СЕГАШНИЯ ПАРЛАМЕНТ И ГО ПОТДЪРЖАТ ПО СТАТИСТИКА....!ПРОСТО НЕ ИСКАТ БОКО!!!!!!ИНАЧЕ -----НИКОЙ НЕ МУ СЕ ЯВЯВА ПАК НА ИЗБОРИ ...!
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ЧЕТОХ ВСИЧКИТЕ ГЛУПОСТИ НА ТОЗИ КАРАЛАН ПАРАЛАНОВ НО КАБИНЕТ НА ПФ НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ ЩОТО ПАРТИИТЕ НА СТАТУКВОТО КАКТО ВИНАГИ ЩЕ ПЛАТЯТ НА ИНДИЙЦИТЕ..А КАКТО ЗНАЕМ ПФ ..ЧЕ И НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД МУ ПИСНА ДА ХРАНТУТИ ТОВА ПЛЕ МЕ!
3
3
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТА преди 7 години
СЕГА --КОГАТО ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ , СЕ ТЪРКАЛЯ ПО УЛИЦАТА ПРЕД НС, ПАТРИОТИТЕ ТРЯБВА ДА КАЖАТ ТЕЖКАТА СИ ДУМА!!..ИНАЧЕ ...КВИ "ПАТРИОТИ СА"...??!СЕГА Е МОМЕНТА ---ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ПАТРИОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ ----НЯМА ДОРИ ДА ГИ ИМА В НС....АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ В РЪЦЕ!СЕГА Е МОМЕНТА ----ДРУГ , НЯМА ДА ИМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
4
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
А ако вземе, че все пак " се случи", ще си скъсаш ли дипломата, а?
1
1
 
6
 
! Отговори
1123 преди 7 години
Ако цитираме Ъпсурт: "Страх ли те е бе мишок....?"