Плевнелиев мисли и пресмята за мандата: Кой ли има шанс за кабинет?

Президентът предупреди, че не е добре да има две служебни правителства
69
Плевнелиев мисли и пресмята за мандата: Кой ли има шанс за кабинет?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След заявения отказ на ГЕРБ и БСП да съставят правителство в рамките на този парламент, президентът Росен Плевнелиев се зарече, че ще връчи третия мандат на тези, "които гарантират и по най-ясен начин показват, че ще направят правителство".

Още по темата
Засега заявки за кабинет без предсрочни избори дадоха от ПФ и РБ, но на коя от двете формации ще се спре държаният глава не стана ясно след заседанието на КСНС, на което беше обсъдена политическата обстановка в страната след хвърлената от Бойко Борисов оставка на правителството.

Към момента обаче като че ли везните клонят в полза на патриотите. Плевнелиев съобщи, че в петък ще даде мандата на ГЕРБ, както е по Конституция.

"Третият мандат ще бъде връчен след много размисъл, допълнителни консултации и разговори, на тези, които имат най-голям шанс да съставят правителство", отсече той.

Държавният глава предупреди, че не е добре за страната да има две служебни правителства, защото това ще доведе до нестабилност.

"Никога досега не сме изпадали в ситуация едно служебно правителство да предава на второ, което пък да предава на трето вече след изборите. Освен това не е добре за България да има две служебни правителства, работя в диалог с Румен Радев, предложих му да имаме правителство на споделената отговорност или такова, което да е на Радев, защото тези пет месеца при ситуацията на мигрантски проблеми, опасност от терористични атаки, от извънредни събития, крият рискове", коментира Плевнелиев.

За да се избегне именно тази спирала от сменящи се кабинети, той се надява, че ще имаме ново правителство в рамките на това Народно събрание. Иначе ако се стигне до предсрочни избори, партиите са се обединили те да се в края на март или началото на април.

Конкретната дата обаче трябва да бъде насрочена от новоизбрания президент Румен Радев, който обаче отказа да присъства на днешното КСНС.

Според Плевнелиев държавата се намира в сложна ситуация и призова политиците да не мислят само за тяснопартийните си интереси.

"Аз продължавам да вярвам, че настоящето Народно събрание не е изчерпало своя потенция и може да работи за държавата. Този парламент свърши не малко неща - реформата в сектор сигурност, енергетиката, образованието, гарантира се стабилност, безработицата е доста ниска и днес политическите сили трябва да надскочат своите интереси, а аргументите да се състави правителство без предсрочни избори са много", настоя държавният глава.

Като един от мотивите за бързо съставяне на кабинет той посочи, че през 2018 г. предстои българското председателство на ЕС.

"Това е много важно, защото е момент, в който България да излезе от периферията, а обратното - иска и може да води, да задава дневния ред на ЕС и заради това искам да се отнесем много сериозно към въпроса“, призова Плевнелиев.

Според него, ако подготовката бъде проблемна, това председателство може и да не се случи.

"Заради това не ми се иска страната да бъде управлявана пет месеца от едно, или не дай боже, от две служебни правителства, това е доста опасно заиграване с дългосрочните приоритети на държавата", предупреди държавният глава.

Освен това той смята, че резултатите от проведения референдум ясно са показали, че трябва да има промени в изборното законодателства, което обаче не трябва да се прави набързо, а много внимателно.

"Трябва да се чуе гласът на народа, но за да има устойчива избирателна система, е нужно време, много дебати и мнението на много експерти, не да се действа на парче и на коляно, защото някой сценарист натиска за това", настоя той.

Според него, ако изборното законодателство не бъде изпипано, има риск дори от оспорване на следващия вот, което ще вкара държавата в трайна нестабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 52И становището на българския народ, че не се интересуват,нали.....
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
N. V. ZZARZ SSIMEONZ II E ZAKONNIA ZZARZ na BALGARIA... republikata E NEZAKONNA i PROTIVOKONSSTITUZZIONNA... '' rOFFerendum-dum-dum'' - ma E FALSHIFIZZIRAN, v Usslovia na OKUPAZZIA i E NEVALIDEN... PROTIVORECHI na TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA... .. Gosspod ZDRAVE i ZZIVOT da Dava na NASHIA BALGARSSKI ZZARZ N. V. SSIMEONZ II... Tova, koeto sse SSluchva prez Posslednite 25 godini E PRODULZZENIE na Tova, koeto sse SSluchi ssled 1944 god. SSushtite SSlugi na ILLUMINATITE - Purvo Prossavetsski-republikansski, a ssega Proamerikansski-republikansski... Vsse SSlugi na ILLUMINATITE... Mnogo Hora NE RAZBI
46
1
 
8
 
! Отговори
бг каша преди 7 години
2 служебни, 2 неслужебни, 2 президента и още политически глупости и службогонци.
45
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин потрива ръце. Хибридната война очевидно дава резултати. И във Франция президент ще става приятел на Путин, в САЩ видяхме какво стана.А сега и в България с помощта на ГЕРБ ще управлява прокремълската партия АТАКА и агентът на ДС и приятел (и клиент) на Цветан Василев.
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АГЕНТЪТ НА ДС (ИВАН) каракачанов ще прави правителство, в което ще влезе и ултрамосконската партия Атака.ЧЕ КОЙ В ЕВРОПА ЩЕ ПОГЛЕДНЕ ТАКАВА ПАСМИНА.
43
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Хитро избяга Боко prostakтролове плюят другите пакявно ще искат още париза да драскат чак до зори
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАРАКАЧАНОВ ОТДАВНА ЧАКА ТАЗИ ЛАПАЧКА.КАрАКАЧАНОВ Е ЧОВЕК НА Цветан Василев, беше в коалиция с Бареков, прати с парите на КТБ депутат в Европарламента - .ДжамБазкиАко Борисов подкрепи такова правителство, на практика пак той ще управлява задкулисно, но ще се натопи в блатото на КТБ.
41
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунист отговорност не поема Откъде го изкопаха тоя парашутист Радев
40
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДПС - за човешки правадо края на света.
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставки на Плевнелиев и Цацаров и Радев прави велико събрание по нова конституция и ги сменя всички.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Приказки всякакви: "комунистите от ГРОБ " ? Боже, чувате ли се?Ми човек във върхушката на Герб има реално повече комунисти (реални членове на БКП) отколкото в БСП.Това е абсолютен факт. Герб, като гледаме какви хора я ръководят е реалната наследница на Българската Комунистическа Партия.Дори кандидатите им за президенти са все членове на БКП, единият секретар на консомол другата член на БКП, проверена и вкарана в партиина общинска служба след завършване по програма Работнически Факултет.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
долу ГЕРБ и СДС
36
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб и Борисов ги е страх от нови избори.Сега иска да състави правителство в сянка по терлици... но той ще го крепи. Всичките каши с бежанците, бежанските лагери и договорки - БОРИСОВ ги забърка.Цалата "политическа криза" пак БОРИСОВ я забърка. Защото исаше да направи изборите за президент не мажоритарни а политически:Гласувайте за наща ЦАЦА или разформировам правителството и правя параментарна КРИЗА.Борисов е една МИШКА, която постоянно мрънка и се оправдава с другите.
35
2
 
14
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
Какво извиване става около изборния закон .Явно не е в полза на депутатите та са толкова против.Обмисляне,преценяване,разискване докато.......народът излезе и ви счупи простите глави.
34
5
 
14
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Едно трябва да ни е ясно на всички. През 1944 г. комунистите дойдоха на власт чрез проливане на реки от кръв. Явно сега техните наследници от ГРОБ ще трябва да бъдат изгонени по същия начин, колкото и грозно, неприятно, лошо и нехристиянски да звучи. Те ще продължават да наглеят, да се гаврят с народа, да го подлагат на открит геноцид и ще направят всичко възможно напролет да се върнат на бял кон във властта.И това ще продължава докато всички задружно не ги наритаме в Анадола. Друг изход няма.
33
4
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Ако народът беше поумнял щяха да ме радват предсрочните избори, но уви !Народът е все така *** и пак ще гласува за същите. ГЕРБ, БСП, ДПС си влизат безпроблеемно, ПФ обединени Атака също ще влязат, на мястото на Бюреков ще влезе Марешки вероятно, ДСБ може и да влязат също, но не е сигурно. РБ не вярвам да вземат и 2 %.И какво очаквате да се промени от парламент доминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС, които реално управляваха и последните 15 години ?
32
4
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
..предложих му да имаме правителство на споделената отговорност или такова, което да е на Радев... Що така упорито не искате да си поемете отговорността? Защо трябва някой да ви сърба попарата??
31
2
 
2
 
! Отговори
Tehnoparka преди 7 години
Sigur sha sloji za premier ...agrarnata ministarka...kabinet niama da ima, ama ste e pone veselo na bg poletata i livadite! Kravi i agneta ste muchat i bleiat stastlivo!
30
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На "смелият" ни нов Президент му наредиха да не ходи никъде. Послушанко ще излезе генералчето. Бяга от отговорност. Страх го е.
29
3
 
2
 
! Отговори
Vargue преди 7 години
Mustafaaa....aidi idvai si ot gorata...stiga si sabiral klonki...sha ta praim primier...