Плевнелиев мисли и пресмята за мандата: Кой ли има шанс за кабинет?

Президентът предупреди, че не е добре да има две служебни правителства
69
Плевнелиев мисли и пресмята за мандата: Кой ли има шанс за кабинет?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След заявения отказ на ГЕРБ и БСП да съставят правителство в рамките на този парламент, президентът Росен Плевнелиев се зарече, че ще връчи третия мандат на тези, "които гарантират и по най-ясен начин показват, че ще направят правителство".

Още по темата
Засега заявки за кабинет без предсрочни избори дадоха от ПФ и РБ, но на коя от двете формации ще се спре държаният глава не стана ясно след заседанието на КСНС, на което беше обсъдена политическата обстановка в страната след хвърлената от Бойко Борисов оставка на правителството.

Към момента обаче като че ли везните клонят в полза на патриотите. Плевнелиев съобщи, че в петък ще даде мандата на ГЕРБ, както е по Конституция.

"Третият мандат ще бъде връчен след много размисъл, допълнителни консултации и разговори, на тези, които имат най-голям шанс да съставят правителство", отсече той.

Държавният глава предупреди, че не е добре за страната да има две служебни правителства, защото това ще доведе до нестабилност.

"Никога досега не сме изпадали в ситуация едно служебно правителство да предава на второ, което пък да предава на трето вече след изборите. Освен това не е добре за България да има две служебни правителства, работя в диалог с Румен Радев, предложих му да имаме правителство на споделената отговорност или такова, което да е на Радев, защото тези пет месеца при ситуацията на мигрантски проблеми, опасност от терористични атаки, от извънредни събития, крият рискове", коментира Плевнелиев.

За да се избегне именно тази спирала от сменящи се кабинети, той се надява, че ще имаме ново правителство в рамките на това Народно събрание. Иначе ако се стигне до предсрочни избори, партиите са се обединили те да се в края на март или началото на април.

Конкретната дата обаче трябва да бъде насрочена от новоизбрания президент Румен Радев, който обаче отказа да присъства на днешното КСНС.

Според Плевнелиев държавата се намира в сложна ситуация и призова политиците да не мислят само за тяснопартийните си интереси.

"Аз продължавам да вярвам, че настоящето Народно събрание не е изчерпало своя потенция и може да работи за държавата. Този парламент свърши не малко неща - реформата в сектор сигурност, енергетиката, образованието, гарантира се стабилност, безработицата е доста ниска и днес политическите сили трябва да надскочат своите интереси, а аргументите да се състави правителство без предсрочни избори са много", настоя държавният глава.

Като един от мотивите за бързо съставяне на кабинет той посочи, че през 2018 г. предстои българското председателство на ЕС.

"Това е много важно, защото е момент, в който България да излезе от периферията, а обратното - иска и може да води, да задава дневния ред на ЕС и заради това искам да се отнесем много сериозно към въпроса“, призова Плевнелиев.

Според него, ако подготовката бъде проблемна, това председателство може и да не се случи.

"Заради това не ми се иска страната да бъде управлявана пет месеца от едно, или не дай боже, от две служебни правителства, това е доста опасно заиграване с дългосрочните приоритети на държавата", предупреди държавният глава.

Освен това той смята, че резултатите от проведения референдум ясно са показали, че трябва да има промени в изборното законодателства, което обаче не трябва да се прави набързо, а много внимателно.

"Трябва да се чуе гласът на народа, но за да има устойчива избирателна система, е нужно време, много дебати и мнението на много експерти, не да се действа на парче и на коляно, защото някой сценарист натиска за това", настоя той.

Според него, ако изборното законодателство не бъде изпипано, има риск дори от оспорване на следващия вот, което ще вкара държавата в трайна нестабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Цецка не се ли разплака на форума?
27
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 45 години комунизъм и още 27 години посткомунизъм явно народа не иска вече да бъде лъган.България загуби повече от четвърт век развитие само защото не беше приет закон за лустрацията в началото на деветдесетте години.Всичките тези палячовци просто нямаше да ги видим!
26
5
 
3
 
! Отговори
Чауш еску преди 7 години
До Бай Тодар от ПравецТоше, дръж се тихо за паметника, да не те погнат другарите тоя път към Сибир или към Анадола зандана.
25
11
 
23
 
! Отговори
До коментаторите тук преди 7 години
Защо се косите, защо се плюете едни-други тук ? В злобата си не можете да изживеете голямата радост от това , че свалихме Трътлестия мамут от Банкя от власт. Какво по хубаво. Той вече няма да търкаля по медиите, няма да ни управлява полуграмотник, ще си починат и телевизорите ни. Сега е ред г-н Цацаров да се захване за работа и да не спира. Но преди това да затвори всички граници за Трътлестия, да остави само сръбската отворена. И всичко ще си дойде на мястото.
24
6
 
25
 
! Отговори
еееее преди 7 години
Хората -народът с главно Н .Суверенът не ви иска политици .Иска нещо ново - промяна .Радев е новия преход не го ли осъзнаете и мирничко не напуснете властта и парламента няма да има никакви кръгли маси -вече .Всякаш и Бойко го разбра ,но Плевела ,Сидеров и Далавери - не .Е то бива бива .......
23
1
 
16
 
! Отговори
Niama vreme преди 7 години
Vremeto vi izteche...svarshi...oprazvaite nezabavno kabinkite...
22
5
 
12
 
! Отговори
народен глас преди 7 години
Андрей Райчев ,Сидеров и Плевнелиев в един отбор.Е това казва всичко за пост ком България.Маските паднаха господа другари .
21
3
 
24
 
! Отговори
играта свърши преди 7 години
Играта за този политически олигархичен модел привършва.Има два сценария.Или ще ги сменят с избори и повече няма чуем за Сидеров ,Бъчварова, Ненчев и Далавери - Прасимир .Или не отиваме на революция и пак няма да им простим на тия споменатите. Толкова са се ...... Това е . Кой ви каза ,че сте вечни и винаги вие ? Някой социолог или политолог ?
20
4
 
18
 
! Отговори
Край преди 7 години
Тези ВНС няма да свикат и мажоритарни избори няма да ви направят. Политическия модел на България е изчерпан. За сега има кебапчета от пилешки клюнове и свински копита НО народа да се готви да си вземе властта.
19
2
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Прецедента се...развихри в края на мандата си.Сега му дойдоха на...крака всички,даже и Варадерото,което бягаше от подобни...мероприятия като...дявол от тамян и чакат последните му...напътствени слова.
18
4
 
28
 
! Отговори
777 преди 7 години
ВЪНКА ОТ ВЛАСТТА НА ВСИЧКИ ТИЯ КРАДЦИ!
17
13
 
30
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Напук на всички гербери-*** казвам:ДА ЖИВЕЕ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ-ЕДИН ХУБАВ И КУЛТУРЕН МЪЖ!БОЙКО,ДЕТО НИ ПРЕДАДЕ ДА ОТИВА ПО ЗАНДАНИТЕ!ТОЛКОВА ВРЕМЕ БОКО УПРАВЛЯВАШЕ И НЕ МУ ЛИ УВРЯ ПРОСТАТАТА КАРТУНА-НАПЪЛНИ НИ С ЕМИГРАНТИ,ПРОДАДЕ НИ НА АМЕРИКНЦИ!ДА ЖИВЕЕ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ!
16
7
 
31
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Аз пък пресмятам кога окончателно няма да виждам Боко и Цоко по телевизиите.
15
2
 
10
 
! Отговори
дс тъпаците преди 7 години
Обаче политиците са в амок и сами тикат властта в ръцете на Слави .Същото е като преди 1789 във Франция.Тогава кралят и аристокрацията бавят,отлагат,суетене,шмекерии .Тоя министър ,оня.Оставки ......После пак същите .Срамно е да гледаш агентите на ДС зад Плевнелиев след като те го смазаха 5 г.Сега на първия ред. Народа гледа шоуто и на 10 ти ще излезе да ги накаже .Същата работа . А могат да идат на избори .........Ама нали са *** като Гоце 1997. И той ДС агентура и той щеше да прави кабинет.
14
5
 
17
 
! Отговори
878 преди 7 години
от президентството- всички барабар с б.б. и шушумигата марш в прокуратурата и да им се повдигне обвинение за национално предателство!!!!Получават всички тлъсти заплати от нашите пари !!! Да определят дата за изборите и къш!!!
13
5
 
20
 
! Отговори
и преди 7 години
Плевела е като Луи 16 и скоро ще му падне глупавата кратуна .
12
3
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Януари наближава, а по традиция през този месец има най-сериозни протести у нас.Май и този път ще стягаме протести !Управляващата мафия така здраво е захапала кокала, че с добро няма да си тръгне.Въртя-сучат и пак искат те да управляват.Резултатите от изборите по категоричен начин показаха, че народът няма доверие в това управление.Патриотичният фронт и Реформаторския блок бяха коалиционни партньори на ГЕРБ.С какво морално право искат да продължат да управляват ?
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Плевнелиев мисли...."Спрях да чета нататък.
10
19
 
10
 
! Отговори
ц преди 7 години
Слави изкарва София на 10 януари и ви гони от парламента ако сте още там и искате да не ходите на избори .
9
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на радев напъните бяха,до като стане президент,а *** сега видя,че трябвало и отговорност да се носи...