Взимаме си реакторите, ще стоят на площадката на "Белене"

С плащането към руската страна те ще станат собственост на НЕК
Обновена: 7 дек 2016 09:28 | 7 дек 2016 09:07, Елка Василева
59
Взимаме си реакторите, ще стоят на площадката на "Белене"
Теменужка Петкова. Снимка: архив, БТА

До ден-два страната ни ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

Петкова уточни, че това ще стане в момента, в който сумата от 600 милиона евро, която Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците, постъпи в сметките им. С плащането реакторите стават собственост на НЕК.

Още по темата

Двата реактора за "Белене" ще бъдат съхранявани на площадката на централата, каза Петкова. "Тук ние разполагаме с такива условия, които да дадат възможност то да се съхранява по най-добрия начин, но затова, за да имаме гаранция по отношение на неговото качество, предвиждаме да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор с "Атомстройекспорт" за консервацията на оборудването и съответно гарантиране на неговото качество", обясни Петкова.

Енергийният министър каза също така, че до момента три компании са заявили интерес към АЕЦ "Белене".

"Дали обаче този интерес ще се материализира и той ще бъде устойчив, ще стане ясно само при провеждането на една открита, прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол", уточни Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Нещо много се "отвиваш" и има голяма вероятност да "настинеш" пред коледно....
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук ние разполагаме с такива условия, които да дадат възможност то да се съхранява по най-добрия начин, каза Теменужка, а Буда Тиквонии преди години мъдро и с характерното му чувство за хумор назова площадката на АЕЦ "Белене" "една локва".В какво безизходно положение ме поставят тези герберасти. На Теменужка ли да вярвам или на ментора й Буда?
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за да се спази закона, върху реакторите трябва да сложат табела: "Комунистимеският режим е престъпен със закон на..." каквото беше там.
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради тези реактори Борисов се разходи до Иран, а медиите тръбяха наляво и надясно, че вече "почти" ги е продал. Е, оказа се, че на иранците не им трябват. Спря строежа, за да угоди на Сащ, пък вчера изведнъж работата тръгна и видяхме китайци, които " се интересували" от Белене. А днес какво мислят американците?
8
16
 
15
 
! Отговори
СЕ СЕ СЕРЕ преди 7 години
До Дедо виАбе дедо АЕЦ Белене никога не е било цел да го има.Имало е само схема БСП-то заедно със СЕ СЕ ***-то да грабят милиарди от Задунайската губерния.Глупави ли сте или просто се правите на такива, защото сте руски ***?
7
25
 
12
 
! Отговори
СЕ СЕ СЕРЕ преди 7 години
Абе балами, какво ще взимаме бе?Някой виждал, ли е тези реактори?Не!Няма и да ги види, защото реактори изобщо не са правени.Номера беше братска Русия да ни одруса, нищо повече.Който не го разбира е ***.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като Борисов обеща на американците да закрие Белене /кактосамия той се похвали пред тв/ да си ги инсталира на двора в Банкя.Но първо да ги плати.
5
7
 
22
 
! Отговори
Дедо ви преди 7 години
Накрая ще излезе, че АЕЦ Белене ще има !!! Но трябваше да се разиграват многогодишни циркове, за да се приберат едни /много/ пари...Типично по модела на българската демокрация....Важното е да има зрелища за простолюдието. НО ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА /не с пари/ !!! И ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА !!!
4
4
 
28
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Нали площадката беше един гьол според БХ, във водата ли ще ги съхранявате бре или всичко е една голяма лъжа, що ли питам де...
3
12
 
8
 
! Отговори
Анализатора преди 7 години
Цитат от друг сайт: "Решетников критикува БСП за водената от партията политика към Русия. Привлича избирателите с уж лозунги за българо-руските отношения. После като дойде на власт, тези отношения се развалят.Според него ГЕРБ бил по-искреният и предвидим партньор, но в България"---Прав е генерала, усеща нещата у нас. БСП имат много грехове към "малкият човек" и аз не виждам, как ще изкупят тази своя вина ... Борисов, ако зависи от него, е много по-голям русофил, въпреки, че не го показва
2
11
 
9
 
! Отговори
4epa преди 7 години
MOJE DA GI KA4ITE NA BUZLODJA- TA BSP DA SE GORDEE S PROSTOTIATA SI !!!!!!!
1
15
 
17
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Тези реактори...според мен...ще бъдат държани около 10 г и ще бъдат нарязани за скраб. Но въпреки тези колосални загуби на БГ, загубите ни от реализиране на проекта, във вид на кражба, надуване на сметки, заеми, липса на интерес от икономия на ел. енергия---щяха да бъдат многократно по-големи. Особено ако се има предвид и очертаващата се революция в използването на ВЕИ. пример - Дания и Уругвай вече произвеждат от ВЕИ повече енергия отколкото употребяват!