Плевнелиев против мажоритарен вот, иска смесена система

Президентът очаква яснота за нов кабинет преди Коледа
Обновена: 17 дек 2016 13:19 | 17 дек 2016 12:41, Красимир Ангелов
84
Плевнелиев против мажоритарен вот, иска смесена система
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обяви подкрепата си за смесена избирателна система, а не за изцяло мажоритарна.

Още по темата
Аз съм против мажоритарните избори, подчерта държавният глава в предаването "Годината" на Дарик радио. По думите му най-добрият вариант е т.нар. немска система, която "взима най-доброто и от политическите партии, и от личностите".

"Политическите партии в България имат място в политическия живот, но те допуснаха голяма грешка – те заложиха на дисциплината, беше важно всеки да гласува в парламента така, както партията е решила", подчерта Плевнелиев, който призова българските политици да взимат мъдри решения. Според него обаче народът е показал жълт картон на последните избори не само на премиера, но и на целия политически елит.

"Аз не съм за това, да останат само големите политичеки партии", допълни още държавният глава и посочи, че е бил радостен от настоящото пъстро Народно събрание, в което повече българи са получи представителство.

Росен Плевнелиев коментира и последния опит за съставяне на правителство в рамките на настоящето Народно събрание. "Коалиции в президентската институция няма да се правят! Не участвам в преговорите за кабинет в този момент, но връчих мандата на Реформаторите съзнателно и с ясна цел", посочи президентът.

Той прогнозира, че всичко ще стане окончателно ясно в дните преди Коледа. "Конституцията е над всички нас", обяви Плевнелиев в отговор на въпрос дали ще бави назначаването на служебно правителство. "Тук нито Коледа, нито Нова година играят някаква роля", категоричен бе държавният глава.

По думите му има има 3 варианта пред него – да остави правителството в оставка до 22 януари, да назначи служебно правителство и вариант 3 - правителството в оставка да бъде преназначено като служебно правителство.

Плевнелиев подчерта, че на този етап не е обсъждал имена за бъдещ служебен премиер. "В президентството дадох път на много млади хора, компетентни, умни, знаещи. Но всякакво спрягане на имена в момента е извадено от контекста и не е актуално на този момент. Аз никого не съм канил", подчерта Плевнелиев.

Държавният глава изрази увереност, че през 2017 година всяка партия трябва да даде отговор на една дума – справедливост. Според президента в Конституцията има какво да се подобри, защото тя е "жив организъм", но това трябва да става внимателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти за какво си нас не ни вълнува, ти си слаб и посредствен и ще бъдеш сменен. Че носът ти е навсякъде, а мозъка избягал отдавна. Продажник си ти.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махай се.За теб гласувах...Времето ти изтече.
60
0
 
4
 
! Отговори
гошо преди 7 години
До ФактФакте,ти знаеш ли,че на турците им писна от ДПС още преди 12 години. А вие какво направихте, пуснахте болен Сидеров да ги плаши! Разберете вие ги предизвиквате да ви пречерняват живота!
59
2
 
4
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Кой те пита бе мека китко!
58
1
 
5
 
! Отговори
гошо преди 7 години
До Георги ЛамбуровПрестанете с тази етническа омраза бе нехранимайковци.Я кажи, т с кво си допринесъл на тази държава, та са ти криви 8% от населението които са от друг етнос?Кажи какво решават8%!Тия като теб е.....т държавата, просто се осъзнайте вече!
57
7
 
29
 
! Отговори
Кантарджиев преди 7 години
Виж сега Плевньо, ти не можещ да кажеш кое е най-добре за народа. Живей си в измисления си свят, а ние някак си ще се оправим, не ни мисли.
56
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там е работата, че народа не се е произнесъл...12 000 гласа не стигнаха, и следователно Предложението може да се МОДИФИЦИРА по време на обсъжданията в Парламента. Това вече се случи за Аец Козлодуй и никой не направи нищо. Сега се уидвлявате, че имало прецедент.
55
7
 
14
 
! Отговори
този пък преди 7 години
кой те пита вече бе момче което му дърпат ушите...Народа се е произнесъл!!!!! Не искаме парашутисти на мафията а хора служещи на избирателя...
54
8
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Юлияна:Росене, снощи след като си легна в 9 часа се събрахме с приятелки и приятели в хола. Има няколко мръсни чинни и чаши- вземи ги измий, удари една прахосмукачка на килима.Има агнешко във фризера.Размрази го и довечера го направи с ориз във фурната.Аз ще се прибера късно. Не ме чакай!Нещо неясно, Росене?
53
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 57 Не Слави чалгаря прави нещо, той инициира само заспалия народ да направи нещо за съдбата си. Огромна е разликата между двете понятия. И самият той казва: това не е референдума на Слави Трифонов, а на вас, бе, драги граждани на тази държава.
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът с мажоритарните избори е, че не е ясно как ще нагласят районите. Както и да го направят, с този референдум ДПС беше отново въстановена като кормилото на властта.
51
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то и аз съм против, но това е референдум!!! Длъжни са да приемат волята на хората, независимо дали им харесва или не.
50
4
 
13
 
! Отговори
Пфуу преди 7 години
Абе джурналисти, стига с този клоун да разваля на хора коледното настроение.
49
3
 
20
 
! Отговори
Адио преди 7 години
Хората искат мажоритарен вот, заради такива недоразумения като Плевнелиев! Надяват се, че няма някой като Борисов да събира анонимници от кръстовищата и да ги слага на отговорни позиции.
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Този крадец иска партизаните да продължават да взимат пари за включване в депутатската листа. Нима не знаем, че депутатските места се плащат предварително? Затова партиите не са представители на народа а незаконен бизнес, който работи финансово в черния сектор"Единствената разлика при мажоритарната система е, че същите ще си купуват местата без посредник. По евтино ще им излиза.
47
3
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
След един месец това нещо най-после ще се разкара дано тогава тия от прокуратурата си размърдат зад ници те и го привикат да обясни едно друго за офшорките си.
46
3
 
18
 
! Отговори
ха-ха преди 7 години
Плевня, за наша радост теб вече никой не те пита. И с мажоритарни и без тях, ти господинчо, вече няма и да помиришеш власт, а като нищо можеш и да бъдеш осъден.
45
5
 
10
 
! Отговори
Факт преди 7 години
При напълно мажоритарна система в парламента влизат ГЕРБ,БСП и ДПС + десетина популярни личности(извън тях),избрани в големите градове.Това е при наличната конфигурация на партиите.Ако участват Марешки и/или С.Трифонов-и там може да има някакъв пробив(пак в големите градове).От всички,най безпроблемно е положението на ДПС-при мажоритарна система печелят всички мандати в техните райони,а при пропорционална-събират достатъчно голям процент.Перспективите за в бъдеще им са още по-добри(демографски)
44
4
 
22
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 7 години
Абе тоя няма ли да се маха вече,това е гад вредна.
43
2
 
23
 
! Отговори
ined преди 7 години
Реферндуми се правят за да се види какво иска народа, а не какво искала тая или оная продажна мижитурка