Плевнелиев против мажоритарен вот, иска смесена система

Президентът очаква яснота за нов кабинет преди Коледа
Обновена: 17 дек 2016 13:19 | 17 дек 2016 12:41, Красимир Ангелов
84
Плевнелиев против мажоритарен вот, иска смесена система
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обяви подкрепата си за смесена избирателна система, а не за изцяло мажоритарна.

Още по темата
Аз съм против мажоритарните избори, подчерта държавният глава в предаването "Годината" на Дарик радио. По думите му най-добрият вариант е т.нар. немска система, която "взима най-доброто и от политическите партии, и от личностите".

"Политическите партии в България имат място в политическия живот, но те допуснаха голяма грешка – те заложиха на дисциплината, беше важно всеки да гласува в парламента така, както партията е решила", подчерта Плевнелиев, който призова българските политици да взимат мъдри решения. Според него обаче народът е показал жълт картон на последните избори не само на премиера, но и на целия политически елит.

"Аз не съм за това, да останат само големите политичеки партии", допълни още държавният глава и посочи, че е бил радостен от настоящото пъстро Народно събрание, в което повече българи са получи представителство.

Росен Плевнелиев коментира и последния опит за съставяне на правителство в рамките на настоящето Народно събрание. "Коалиции в президентската институция няма да се правят! Не участвам в преговорите за кабинет в този момент, но връчих мандата на Реформаторите съзнателно и с ясна цел", посочи президентът.

Той прогнозира, че всичко ще стане окончателно ясно в дните преди Коледа. "Конституцията е над всички нас", обяви Плевнелиев в отговор на въпрос дали ще бави назначаването на служебно правителство. "Тук нито Коледа, нито Нова година играят някаква роля", категоричен бе държавният глава.

По думите му има има 3 варианта пред него – да остави правителството в оставка до 22 януари, да назначи служебно правителство и вариант 3 - правителството в оставка да бъде преназначено като служебно правителство.

Плевнелиев подчерта, че на този етап не е обсъждал имена за бъдещ служебен премиер. "В президентството дадох път на много млади хора, компетентни, умни, знаещи. Но всякакво спрягане на имена в момента е извадено от контекста и не е актуално на този момент. Аз никого не съм канил", подчерта Плевнелиев.

Държавният глава изрази увереност, че през 2017 година всяка партия трябва да даде отговор на една дума – справедливост. Според президента в Конституцията има какво да се подобри, защото тя е "жив организъм", но това трябва да става внимателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този използван презерватив винаги е бил срещу българския народ!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харесвах го много в ролята на Mr.Been, беше забавен. Но в ролята на президент е пълна скръб, спрете този сериал!
20
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
2-5 милиона бьлгари гласувахме за мажоритарни избори партиите се дьрпатзащо ли защото са свикнали в листите да влизат куцо и кьораво и тьпаците дагласуват ама не са познали щели олигарси да си купуват депутати добре да сикупят ние като видим какви ги вьрши депутатиньт му спрягаме едно маиданчеи да влиза следващия какво страшно има да се дьрпат и зорлем искат да ни изкаратпо улиците
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мен не ме интересува каква ще е системата ,важно е да не смени плоският данък и затова не гласувам
18
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
ОБРАТНО БРОЕНЕ :)
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевенлиев каза нещо смислено на изпроводяк
16
0
 
0
 
! Отговори
Ovonezlo преди 7 години
E pa dobre...a sto kasaa sto rachat 3,5 miliona bugarski izstrebiteli?
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой беше този?
14
1
 
15
 
! Отговори
Сетила се Мара преди 7 години
Щом най-добрият вариант е немската система, защо до сега не я предложи и не каза, че е по добра от досегашната. Сетила се Мара да се побара!Преди референдума всички мълчаха и се правеха, че няма референдум, а сега големи разбирачи по изборни системи станаха.Аман от лилипутьовци!!!
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Много го плюете този човек без да е заслужил."По-скоро много го защитавате без да е заслужил.
12
3
 
23
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Плевнелиев е толкова компроментиран, че даже и да казва верни неща, народа не му вярва, а и не иска да го слуша. Истината е, че смесената система е продмяна на резултата от волята на хората изразена на референдума. Аз лично не смятам, че мажоритарния вот в България ще е по-добър от пропорционалния, даже смятам, че резултата ще е много по-лош - ГЕРБ и ДПС в парламента, а останалите партии без депутати, но народа така поиска. В Българяи винаги се гласува за партия, даже и при мажоритарен вот.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой беше тоя бе?
10
4
 
25
 
! Отговори
Аз пък не ща Плевньо преди 7 години
Изобщо не ме интересува мнението на този льольольо. Той няма мнение, а е един папагал на Козяците и Сорос. Да се маха по-бързо и да не се натрапва повече.
9
4
 
25
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Плевньо да си хващаш пътя - ВЕДНАГА. Ти обърка цялата система. Ти спря останалите въпроси. Ама приба милионите и сега ще си живееш като цар без никакви отговорности. Но ще дойде, ще видиш и ти ще лежиш в затвора.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
".....но връчих мандата на Реформаторите съзнателно и с ясна цел", посочи президентът "Та каква беше целта? Да издъниш ПБ и ГЕРБ и да дадеш време да блеснат Агнешките работи?
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще си пусна мистър Бийн, да си оправя настоението.
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здрасти палячоооо! Гледай си развода, че ще останеш гол като пушка.
5
2
 
23
 
! Отговори
РЕ преди 7 години
В БГ трябва да стане като в щатите .Цялата проядена от корупция и ислямизация власт трябва да си иде от президентството и парламента.ГЕРБ не заслужават дори да управляват село в страната камо ли София и МС.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митрополит Антоний да се извини на българите за Плевнелиев!
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е плевняяята в случая. Мажоритарна система ще гарантира вечен живот на статуквото и ще запечата завинаги съдбата на тази изстрадала страна...