Ще има ли нов кабинет? Ще разберем до Коледа

Лукарски: Ако има нов МС, той ще се гласува до 23 декември
17 дек 2016 14:52, Елена Кирилова
36
Ще има ли нов кабинет? Ще разберем до Коледа
Снимка: Булфото

Правителството в оставка може да продължи да работи с мандата на Реформаторския блок, коментира в ефира на "Дарик радио" председателят на СДС Божидар Лукарски.

По думите на министъра на икономиката в оставка преговорите с ГЕРБ и Обединени патриоти ще са решаващи за излъчването на кабинет.

Още по темата
От своя страна, от Народна партия “Свобода и достойнство” са заявили, че ако патриотите участват в новото правителство, те ще изразят подкрепата си с гласуванията си в парламента, но няма да имат представители в него.

Божидар Лукарски направи прогноза, заявявайки, че до Коледа ще се разбере дали ще има нов кабинет в рамките на това Народно събрание. Той твърди, че ако има нов кабинет сега, той ще бъде гласуван до 23 декември, което е точно преди коледните празници и отпуската на депутатите.

На 20 декември реформаторите или трябва да върнат мандата на президента Росен Плевнелиев, или да обявят името на премиера, който ще застане начело на новия кабинет, коментира още Лукарски. По думите му е необходимо бързо да се върви към съставянето на правителство, именно защото парламентът ще излезе в коледна ваканция, а не би трябвало страната да остава в това положение и по време на празниците.

Лукарски смята, че за България е важно да има правителство в рамките на този парламент, защото аргументите за това стават все повече. Според него при провеждането на бързи избори, за каквито настоява Корнелия Нинова, няма да има достатъчно време, за да бъдат приети промените в Изборния кодекс, така че те ще трябва да се проведат отново по пропорционалната система.

"Който си въобразява, че ще има надмощие, много се лъже, защото и социологическите проучвания, а и настройките, които видяхме на българското общество, не са изцяло в полза на тази или онази политическа сила. Според нас ще има доста по-шарен парламент от този, който е в момента, доста по-труден консенсус и доста по-сложен вариант за съставяне на правителство, което в никакъв случай не би било по-стабилно от сегашното такова", коментира Лукарски възможността за скорошни избори.

По думите му, като се добави и чисто техническият елемент с краткия срок с хипотетичните два служебни кабинета, ще се стигне до нестабилност в администрацията.

"Предстои ни европредседателство и не трябва да се излагаме пред чужденците. Като добавим случаите като трагедията в Хитрино и това, което се случва на българската граница, която е външна на ЕС, с потенциалния приток на бежанци е изключително важно да има действащо правителство, а не служебно такова, което да запази спокойствието в държавата", коментира още той.

Лукарски твърди, че персоналният състав на евентуалното ново правителство с мандат на Реформаторския блок не е на дневен ред. Вместо това във фокуса стои въпросът дали България ще има стабилно управление. По думите на Лукарски до момента не са обсъждани смени на министри.

"Нашето виждане за кабинет е същото правителство, но с мандата на Реформаторския блок", обясни той и уточни, че това е само тяхното виждане и трябвало да чуят дали ще получат подкрепа от колегите от ГЕРБ и Патриотичният фронт.

Още икономически и политически новини от България и ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
ta nali g.sds-ri vie va6ta partia v sau4astie s biv6ite komunisti i dps okradahte naroda si kato dolni djep4ii.A sled vas se narejdat i sega6nite upravliava6ti.
21
1
 
0
 
! Отговори
ВНС преди 7 години
Разбрахте ли каква чудна конституция имаме българи . Управлява ви човек подал оставка от седмици и щял да ви управлява пак с мандата на някаква партийка от 20 човека и нещо .Това не е политика,а произвол .И то конституционен . .
20
0
 
4
 
! Отговори
баба НИНА преди 7 години
КОСТОВИСТИ,МУРАВЕЙРАДЕВЦИ И ДР.ГРЕШКАТА ВИ Е,ЧЕ ВИЕ НЕ ОКРАДОХТЕ КОМУНИСТИТЕ,ВИЕ ОКРАДОХТЕ НАРОДА ЧРЕЗ ПОДАРЕНИТЕ ЗАВОДИ,ФАБРИКИ,ХОТЕЛИ,ЗЕМИ,ПРЕДПРИЯТИЯ НАРОДНИ И ОБЩИНСКИ.СЕГА ЗАЩО СЕ НАТИСКАТЕ ЗА НЯКАКВИ РЕФОРМИ,ТО ВСИЧКО СВЪРШИ,НИЕ ОСТАНАХМЕ ПО ГОЛИ ДУПЕТА,КАКВО ЩИ МИ РЕФОРМИРАТЕ,НЯМА, НИЕ СМЕ НА ДЪНОТО,ВИЕ И КОМУНИСТИТЕ,НЯКОИ ЩЕ СЕ ОПРАВИТЕ,НО НАРОДА НЕ МОЖЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ДАПСЕП ОПРАВИ БЕЗ СТОПАНСТВО,БЕЗ РАБОТА,БОЛЕН И ГЛАДЕН.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти наглец неден да си вземаш шапката и да ходиш в Герб ! Там ти е мястото ! Службогонец ! Ти не си по-различан от Костов дето дойде на власт ,но сключи договор с комунистите против народа си !Не мога да разбера как СДС избра пък точно теб !
18
0
 
3
 
! Отговори
До Браво преди 7 години
Прекрасно!!! Много хубаво си го казал!!!! Сам ли го измисли!!! Звучи като лозунг от 1960 година.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Куна премиер!!!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С нетърпение чакам изборите,след които няма вече да виждам физиономиите на този Лукарски,Пръмова,Средногорски,Корман незнам кой си....
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛАГАЦИЯ ПРЕД ЧУЖДЕНЦИТЕ СА ТАКИВА ИНДИВИДИ КАТО ЛУКАРСКИ
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един дядка се учуди, че абревиатурата РБ означавала реформаторски блок, той си мислел, че е Разбойническа Банда
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нов, стар - едни и същи крадат яко. КОЙ краде, а?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
К`ва Коледа, бре? СРОКЪТ ТИ Е ДО ПОНЕДЕЛНИК
11
2
 
12
 
! Отговори
Що рече? преди 7 години
Да не сме се излагали пред чужденците ли? Вие срам нямате, бе!!! Що срам берем пред чужденците откакто сте на власт, бедна ви е фантазията! В земята потънахме от срам, а Лукчо мисли, че дъжд вали! Марш от живота ни ЛукавСКИ, БорисОФФ и сие!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ-БЕЗПОЛЕЗНИЯТ МИНИСТЪР, НЕ ЧЕ И ОТ ДРУГИТЕ СТАВА НЕЩО, НО ТОЗИ Е4 АБСОЛЮТНА НУЛА.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политически лицемери.Само едноличнча власт от истински националисти.Иначе с нас е свършено.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лукарски,мечтите са безплатни.
7
2
 
19
 
! Отговори
Лъчо Мозъка преди 7 години
Няма да има кабинет! Всичко се прави за да се забави назначаването на служебен кабинет, а сегашния да може да огложди кокала.Пък и кой ще се навие да стане премиер за едната заплата. Няма ли лапачка - никой няма да се хване на хорото.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейците също не разбраха, как Борисов управлява, като е подал оставка и е приета.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манолова вече внесе новия изборен закон но тоя парламент и правителство не работи нищо вече 3 години. Имаха и 2 месеца след Радев да приемат новия закон и да пуснат Радев.
4
29
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво на Реформаторския блок, които смело загърбват тяснопартийните си интереси, за да спасят успешното правителство на ген. Борисов, а с това и стабилността в цяла България!
3
1
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Мазен пехливанин