Картата на Слави: 231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...

Екипът на шоумена представи в парламента районирането за мажоритарния вот
21 дек 2016 15:44,
282
Картата на Слави: 231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...
Снимка: Dnes.bg

Карта на България, разделена на 231 едномандатни избирателни района, занесе в парламента екипът на Слави Трифонов. Заедно с нея хората на шоумена внесоха и карта на света, разделена на девет едномандатни избирателни района. 

Двете карти представляват районирането на 240 мандата, нужно, за да бъде прието мажритарното гласуване в два тура за депутати. Това е един от въпросите, по които Слави и Иницативният комитет за свикване на референдум питаха българите през ноември. Въвеждането на мажоритарния вот получи огромна подкрепа в допитването. 

Преди месец омбудсманът Мая Манолова предложи на парламента проект за промени в Изборния кодекс, с които да се отговори на вота в референдума. Преди седмица независимият депутат Георги Кадиев внесе промените в деловодството и те трябва да бъдат разгледани от депутатите. 

Картите с районирането, донесени в парламента от екипа на Слави, са приложение към промените, внесени от Манолова. Те са изработени от екип от Математическия факултет на СУ - доц. Митев, проф. Янев, а в чужбина - от проф. Гаврилов, Стефан Манов. 

От деветте района в света, в които сънародниците ни ще излъчат девет депутати в българския парламент, три ще са в Турция - 238, 239 и 240 едномандатен избирателен район.  

Според картата на Слави Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург ще излъчат депутат от 232 едномандатен избирателен район, обясни Тошко Хаджитодоров.   

Германия, Австрия, Скандинавсите страни - Дания, Швеция, Норвегия и Финладндия, ще излъчат депутат от 233 район.  

Испания, Португалия и Северна Африка - един депутат от 234 район. Още един ще бъде излъчен от Централна, Източна, Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия изток, които ще са в 235 избирателен район. Свой депутат в българския парламент ще имат българите от Великобритания и Ирландия, обединени в 236 избирателен район. 237 район ще са Северна, Централна, Южна Америка,  Австралия и Океания, Източна и Югоизточна Азия, Централна и Южна Африка. 

На въпрос редно ли е една трета от депутатите от чужбина да са от Турция, Хаджитодоров отвърна, че голяма част от българските граждани са регистрирани там и това е факт.

Сценаристът на Слави обясни, че според районирането във всеки от 231-те района в България ще гласуват около 30 000 души. София ще е разделена на 49 района, което означава, че ще излъчи 49 депутата. Районирането е съобразено с последното преброяване и с гласуването по време на последните два национални избора, каза Хаджитодоров.  

Той беше категоричен, че депутатите имат достатъчно време, за да приемат промените в Изборния кодекс, с които да въведат мажоритарното гласуване. 

"Депутатите могат да намерят време за приемането, те са на работа след ваканцията, имат достатъчно време", каза той. 

Сценаристът припомни, че последния път парламентът промени Изборния кодекс два дни преди изборите. "Могат да работят и денонощно, ако искат. Както вие можете да работите през нощта, така и те могат да работят колкото трябва", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
4
 
4
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
Прочитам само догадки в по-долните постове. Какво е това "Ще"?!? Ако не си гласувал по Мажоритарна система в два тура, няма как да знаеш какъв ще е резултата. Само може да гадаеш. Ако светът около нас не се променя, то тогава ще заседнем в текущо положение. Харесва ли ви светът, в който живеете в момента?
143
3
 
7
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
Трябва ни революционна промяна. Иначе повтаряме едно и също, а чакаме друг резултат. За толкова години видяхме, че сегашната изборна система не работи.Нека направим революция в изборното законодателство и държавата да тръгне напред.Иначе ще останем глупаците, които правят едно и също (гласуват при текуща избирателна система), а чакат нещо да се промени (друг резултат).
142
7
 
15
 
! Отговори
IT преди 7 години
*** идея на евтин популист за пред още по-евтина публика. Сегашната система беше гнила, тази на Слави ще също толкова гнила.
141
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ги избираме регионално, от села и паланки, и какъв, ще е ефекта,,всяка коза за свой крак", дрязги, тук да асфалтираме, там един плочник да намааме...в крайна сметка, никакво национално мислене, стратегията, ще е само да се харесаме на бабките на село.Те тогава, ще видите, що е популизъм и демагогия !
140
4
 
3
 
! Отговори
Тахтун преди 7 години
Много бързате, чакайте да преброят отново спорните бюлетини и тогава! Ако се окажат по-малко нищо задължително за приемане няма, а ако са повече, тогава ще решаваме.
139
4
 
3
 
! Отговори
Хамде преди 7 години
Ко...? НЕ!
138
7
 
16
 
! Отговори
Малкият Иванчо преди 7 години
Интересно кои са сценаристи на сценаристите, които са си повярвали, че са като горна камара на еднокамерен парламент? И кои са продуцентите на този плиткоумен водевил? Казват "мажоритарно", но си мислят "без партии". Това "без партии" сме го играли вече. Кандидат-депутатите ще се издигат на концертите на Слави, нали?
137
1
 
5
 
! Отговори
До Геро преди 7 години
Й ( ,,И" кратко), моля ти се бе братче, дрразниш!
136
7
 
7
 
! Отговори
8 преди 7 години
Българите в чужбина не плащат данъци тук, така че участието им трябва да е символично - 1 депутат стига на Турция, по един за Европа и Америка и дотам.
135
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ot vseki okrag po 5 kachestveni personi kandidati pokrivat celata darjava. Koito sa izbrani majoritarno na mestno okrajno nivo nai - sposobnite i nai-pecheluvshite hora. Taka horata ot vseki region po adresna registracia ste si izbirat liderite za zakonodatelna distancionna deinost. Nema nujda da si gubiat vremeto v sofia. Vseki si jivee i raboti v regiona.
134
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарен, че мажоритарен, ми ху'бУ,само след две години да не ревете пак:,,НиЙ, к'ва я мислехме, тя к'ва стана!"Обзалагам се, че това, ще е резултата !
133
8
 
8
 
! Отговори
обаче преди 7 години
Референдумите съсипаха щатите ....Ще съсипят и България.Дава се възможност през 4 г за някаква нова анархия ,която един ден няма вече кой да спре.Демокрацията от античността се знае като анархия.Поне пряката демокрация още Аристотел я е нарекъл :най-лошата форма на устройство .19 век реши това чрез парламентарната система ,която е партийна .Това иска да помете суверенът(Славито ) .Ами той ако иска може и да си разруши държавата -право негово .
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв геро си ти бе хасан?
131
7
 
4
 
! Отговори
Геро преди 7 години
А къде са Раьоните на избирателите от Молдова - 160 000 , Украйна - 1 172 000 души, Македония - 1 000 000 души.
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GeroТочно в първи клас се учи.че ЬЬЬЬЬЬ се пише само след съгласни. Пише се РАЙОН.
129
0
 
6
 
! Отговори
до Gero преди 7 години
Абе , селянин ***, раЙон се пише с Й, а не с ьо. Пък акъл тръгнал да дава..
128
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пропорционален вот с преференция, е достатъчна гаранция, че партиите, ще започнат да издигат читави избираеми личности, мажоритарния означава, че близо половината избиратели няма да имат свой представител в парламента.
127
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се как никой не си спомня как Слави активно работеше за Кунева да я изберем...
126
5
 
15
 
! Отговори
браво БТВ преди 7 години
И така.Слави е монархист работил активно да свали от власт Жан ,Иван Костов и докарал ни ББ .И тъй ,той работи неуморно 20 г да нямаме суверенитет и да сме на контролирано командване от Брюксел ,а днес уж иска суверена обратно да си вземел властта .И предлага какво - олигархията да вземе 240 места .Тъй ,следващия референдум вярно вече ще е за излизане от ЕС и после идване на царя.
125
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Играта тук не е Левски срещу ЦСКА.Борбата е хасан от турция с дописаните си фалшиви бюлетини от там, да не подменя вота на Младен от България.Това много добре го знаят турските платени ку... пардон *** и затова врещят и пускат кьорфишеци.Но, всичко свърши. Мажоритарен вот и промяна ще има.