Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност

Политическите актьори да действат отговорно, призова той във Facebook
21 дек 2016 21:30, Анисия Иванова
201
Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност
Архив: Булфото

Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет едва когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г. Това написа в страницата си във Facebook новоизбраният президент в коментар на решението на Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство сега и да отстъпи това право на наследника си

"Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията - ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно.

Още по темата

Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона", коментира той в социалната мрежа.

Според Радев в обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като "отстъпване на правомощие".

"Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда", пише Радев.

"Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", смята още Радев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
32
 
14
 
! Отговори
Бай Кольо преди 7 години
Радев,личи си че си отроче на БКП.В кръвта ти е да се инатиш като БСП-БКП,независимо от интереса на страната.С две служебни правителства за 1 месец ще влезем в рекордите на гинес,като народа с най-глупавите президенти,които не могат да се договорят за едно служебно правителство,вместо за 2 двадесетдневни.Това е явен признак за нестабилност.Но ти си фурнаджийска лопата.Когато обвиняваха ГЕРБ за ремонта на миговете в Полша,се оказа че точно ти си човека препоръчал ремонта в Полша,така че нищо чудно,ако след време започнеш да твърдиш друго!
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да не се ядосвамеКой го казва това? навярно комунист по природа и се чудя ,що за напаст сте вие? когато сте на власт крадете като за последно, а когато вашият другар Борисов краде виете....е защо бе?нали си е отот кликата на другарите? Хора не гласувайте по-вече нито за Герб ,нито за БСП,нито за ДПС-това са гробокопачите на България. Помислете си за ново лице ,малко по нормален човек,малко по-неалчен,човек който не е участвал в писането на тези съществуващи в момента закони ,които не са в и
121
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е зле да четете и друго освен опорните точки от Позитано преди да коментирате. Какъв е проблема да посочи служебен кабинет който сегашния президент да назначи и така да се избегне майтапа с министри по коледа. Страшно съм разочарован от Радев!
120
11
 
11
 
! Отговори
Да обесня... преди 7 години
....за невежите. Радев няма да съставя правителство. Плевналиев му предложи да състави правителство но със министрите на Радев за да не се сменят след 20 дена......НИКОЙ НИЩО НЕ НАРУШАВА . Всико е законно.
119
9
 
20
 
! Отговори
Да не се ядосваме преди 7 години
Скъпи съфорумци, не спорете с герберски ***. За тях е практика да нарушават законите и Конституцията. Въпросът е друг: ще имат ли време да заличат следите, както стана с отверките? Ще се опитат ли пак чрез платени протестъри да свалят правителства? 4 милиарда. за КТБ е дал - колко и на кой е платено за негарантирани влогове, 20 милиар. заеми, 2 милиар. за нови фрегати, 2 милиард. саниране. Главния прокурор трябва да се избира пряко от народа и ревизия на управлението на ГЕРБ.
118
7
 
24
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Ако Радев приеме предложението на Плевнелиев и състави служебно правителство, само след няколко минути ще бъде обвинен от ГЕРБ и сие, че още преди да бъде президент, той нарушава конституцията. Ето това се крие за сладките приказки за отговорност на Плевнелиев. Радев показа, че е политик от класа, макар и без опит, засега.
117
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие комунистите дето дадохте тон на грабежите в България как пък имате очи да коментирате ? такава наглост като наглостта на българските комунисти няма. До 89 г. бяха върли комунисти и после с едно салто станаха демократи и тлъсти капиталисти. Кого критикувате Плевнелиев,Борисов,Костов дето са от вашето котило . Имаме ли в България истински демократ който да е бил на власт. Затова всички сте милионери и затова не пускате кокъла .Този вой дето настава ако ваш кандидат не избран някъде вът
116
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от противниците на Радев тук би ли ми цитирал откъс от закона, който да дава право на Радев да съставя правителство ПРЕДИ да е встъпил в длъжност? Би ли ми цитирал кое дава право на Плевнелиев да бяга от функциите си по време на мандата си, който ще свърши след месец. Хайде де, нали много ви знаят устите!Наясно ли сте, че Плевнелиев нарушава закона и Конституцията с това си действие?
115
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А руската *** що се инати ? дали ще е американска подлогата или руска за народа вече е подигравка с народа. И едните и другите говорят от името на народа на България ,но и едните и другите са само едни слугинажи на чужди интереси. Аз искам политикът ни на бъде Българин за който България да е над всичко и да милее поне малко за този сиромашки народец а не след като го избирем да брои само собствените си милиони без да си дава сметка ,че народа е изстрадал тези негови милиони и пак е излъган.
114
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7....Да беше пъхнал ръка...Само русифилите бъркате в чужди ***. Какво търсите не знам, но е крайно време да си го намерите!
113
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнята е американска по д лога, тръгва си заедно с Виктория Нюланд
112
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гадев е руско *** и всички национални предатели са се втурнали да го защитават.
111
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предложението на Плевнелиев е равносилно на това новият премиер да изземе функциите на Борисов преди да си е подал оставката. Нарича се преврат, ето колко кух е Плевнята.
110
4
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До КироДа беше пъхнал ръка и в нечий друг панталон, не само в този на Астролога... Ще ти се промени мирозрението!
109
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видно е, че неграмотниците тук са по-прости и от гъбена чорба. Радев не може да съставя каквото и да е правителство без да е положил клетва и встъпил в длъжност, а това ще стане след месец, когато изтича мандатът на Плевнелиев. Наясно ли сте бе кухи глави- законът не му позволява да съставя кабинет в момента, така че се сърдете на Плевнелиев, че абдикира от функциите си.
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпреки всичко не може да се отрече , че Радев и Нинова правилно оцениха Действителността . Кривия Път свърши , тръгваме по Правия .
107
6
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Дали ще остане страна в която народът да ви е по угода!????
106
6
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Не че ноември и декември бяха китка, но януари ще ви довърши!
105
5
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Задал се е един януари... Мъка, мъка грантоедска!
104
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ще направи правителството....парашутишчето не разбира....СМЕШНИ ***!