Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност

Политическите актьори да действат отговорно, призова той във Facebook
21 дек 2016 21:30, Анисия Иванова
201
Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност
Архив: Булфото

Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет едва когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г. Това написа в страницата си във Facebook новоизбраният президент в коментар на решението на Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство сега и да отстъпи това право на наследника си

"Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията - ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно.

Още по темата

Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона", коментира той в социалната мрежа.

Според Радев в обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като "отстъпване на правомощие".

"Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда", пише Радев.

"Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", смята още Радев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основното срещу което *** гербавите е, че Радев е прав. На негова страна са Конституцията и закона. От другата страна имаме своеволията на Тиквата, слугата му Плевнелиев и пълното погазване на законите на тази държава. Къде по дяволите се е чуло и видяло действащ президент да дезертира от функциите си и да ги преотстъпва на бъдещият президент. Осъзнавате ли колко сте смешни и нелепи бе герберчета? Цял свят ни се смее заради това, което предложи Плевнелиев.
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7За Златина не знам, ама ти си провисил интелект и семислиш за остроумен и велик
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито Плевнелиев ,нито Радев са виновни ,а неграмотниците които са създали Конституцията.
100
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНТИМРЪСНИКРусофилчетата сте му бясно защото в прав текст каза, че руската *** е агресор и води хибридна война срещу ЕС и България. Това бе потвърдено и от официални документи на ООН и ЕС. Антибългарска у руски слуга е Радев и тепърва ще извивз гръбнак пред руснаците и ще унижава България. А ти както ти казах махни АНТИ за да си точен от
99
0
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До КироЕто Кирчо пристигна с нови опорни точки от тулбокса!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 127 Преди 100-тина години е имало неграмотни хора ,но много добронамерени и чисти по душа с които днешните висшисти и даскали по правопис потънали в долни страсти въобще не могат да се сравняват.
97
1
 
8
 
! Отговори
АНТИМРЪСНИК преди 7 години
А бе "...АНОНИМЕН...", я разкажи факти, които показват, че управлението на този не е антибългарско - това е мръсен американски ***, който превърна държавата в американски курник!!!!
96
1
 
5
 
! Отговори
PS преди 7 години
ПОГАЗВАЙКИ КОНСТИТУЦИЯТА!!!
95
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНТИМРЪСНИКАко махнеш АНТИ всичко ще си дойде на мястото.
94
9
 
10
 
! Отговори
АНТИМРЪСНИК преди 7 години
Г-н ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ,За цялата тази ПОЛИТИЧЕСКА ПАСМИНА, наречена ГЕРБ - НАРОДЕН СЪД!!!!. Тези *** РАЗГРАБИХА И СЪСИПАХА Р БЪЛГАРИЯ!!. Пълна ревизия на управлението на този ПР.....АК, и пълна информация пред народа - държавата ни е пълна с много мръсотия и много, много тъга!!!
93
5
 
9
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Когато назначи любовницата си за пиар закона нямаше значение. Сега, когато трябва да работи за България изведнъж се сети за закона и се прикрива зад него. Още от сега се проявява като жалка кукла на конци дърпани от Кремъл и Позитано 20.
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя на тепърва ще проявява простотията си. Предател и страхливец!
91
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато господ оставял акъл, военните били на учение. Той го оставил на моста, а генералът наредил да се мине под него!!!
90
8
 
13
 
! Отговори
има си закон преди 7 години
Бих попитал които твърдят ,че новоизбрания президент не правел нищо. Какво прави Тръмп например и той като нашия чака датата от която встъпва в длъжност и като гледам никой в краварника няма претенции ,че в момента не прави каквото и да е .
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде по света няма такъв инат от всички посоки , като у нас.
88
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЕСЕТ ГОДИНИ БЕЗЗАКОНИЕ СТИГАТ ЗА ИЗМЪЧЕНА БЪЛГАРИЯ ! БРАВО ,Г-Н РАДЕВ ! СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ ДА ЗНАЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕЗИДЕНТ !
87
7
 
2
 
! Отговори
Знае ли Радев преди 7 години
Знае ли Радев, че току що му назначиха Постоянен секретар във Външно. Новият ключов кадровик е Елена Шекерлетова в решаващия период преди българското ЕС председателство и в най-активните дипломатически ротации. Замислен като неполитически пост, това а е най-политизираната позиция във външно. Шекерлетова е началник на политическия кабинет на Стоян Ганев, съветник в политическия кабинет на Надежда Михайлова. Изявено политическо лице беше и предишния постоянен секретар Ради Найденов, шеф на политическия кабинет на царя. Сега го готвят за заместник външен. За Шекерлетова няма проблем - като Елена
86
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай Генерале не искаме кабинет, искаме промяна, искаме и президентска република, чакаме референдум.
85
10
 
12
 
! Отговори
АНГЕЛОВ 99 преди 7 години
КАКВОТО ДА НАПРАВИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕРВЕНИТЕ ПОПОЛИСТИ ВСЕ ЩЕ СА НЕДОВОЛНИ СЕГА НЕСПАЗВАЛ КОНСТИТУЦИЯТА .АКО НАЗНАЧИ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ ВЛИЗАМЕ В ГИНЕС И ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ ИМАТ НОВ ВИЦ ЗА КОЛЕДА .НА ТЯХ ИМ Е НАИ ДОБРЕ КОГАТО ДПС СА ЗАД ТЯХ .ТОГАВА ИМ Е ГОТ И СА УСМИХАТИ ДО УШИ РАДОСТНИ ИДОВОЛНИ КАКТО И ДПС ТО ЕСТЕСТВЕННО
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На едно място пише, че Русия подарява 6 МиГ-29 на Сърбия.