От депутатите за президента Плевнелиев: Критики и похвали

ГЕРБ го похвалиха, БСП, ДПС и ВМРО - обвиниха държавния глава
18 яну 2017 14:20,
82
От депутатите за президента Плевнелиев: Критики и похвали
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Какъв беше завършващият мандат на президента Росен Плевнелиев? Отговорът на този въпрос раздели депутатите в парламента.

Част от тях нарекоха управлението на отиващия си президент безпринципно и непоследователно.

Според други на моменти то е било застрашаващо националната ни сигурност. ГЕРБ го похвалиха - за проевропейския път, за равноотдалеченото му от партиите поведение.

"Това беше президентът, който беше натоварен с много отговорности", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

Той припомни, че Плевнвлиев е трябвало да съставя две служебни правителства и се е справил с провеждането на изборите. Така през 2014 година след гласуване в страната се върнала стабилността.

Според Цветанов най-силното качество на Плевнелиев било това, че бил равноотдалечен от всички партии и имал собствена позиция.

"Плевнелиев затвърди и запази европейския път на страната", каза още Цветанов.

Говорителят на депутатите от БСП Жельо Бойчев обясни, че социалистите не са съгласни с оценката за успешен мандат на Плевнелиев.

"Нито беше принципен, нито последователен в своите действия", настоя Бойчев. Той припомни ветото върху Закона за бюджета през 2013 г. заради заем от 1 млрд. и допълни, че това не е била принципна позиция в следващите години.

Бойчев обвини Плевнелиев, че не е могъл да излезе от сянката на Бойко Борисов и на ГЕРБ. Според БСП той е бил най-несоциалният президент, а външната му политика не е била нито балансирана, нито суверенна.

Янко Янков от ДПС дори нарече поведението на Плевнелиев във външната политика "агресивно и застрашаващо на моменти националната ни сигурност".

"Президентът е обединител на нацията, но нацията не е обединена", каза депутатът. Доказателство за това били предсрочните избори.

"Президентската институция не може да се похвали с единност, президентът не можа да се отърси от партийния си произход", каза още Янко Янков.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов Плевнелиев е най-слабият президент, който България е имала. Той обвини държавния глава в едностранни позиции, които били сред най-големите му грешки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
24
 
! Отговори
Срам преди 7 години
Плевнелиев пет години беше срам за България.Какъв трябва да си, за да наречеш срама, успешен мандат?
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Президентът е обединител на нацията, но нацията не е обединена"Това важи за всички президенти до сега.
20
7
 
20
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Цитат: Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов Плевнелиев е най-слабият президент, който България е имала.*Най-слабият не е достатъчно. Нещо като ужасно слаб или жалък по би свършило работа.
19
5
 
17
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Ако имате време и нерви - потърсете прощалната му реч и слушайте. Около 30 минути е и вече съм почти убеден, че използва тежки опиати, водещи до халюцинации, липса на връзка с реалността и други подобни.То да беше чудо да го опишеш...
18
3
 
21
 
! Отговори
Да се маха преди 7 години
Президент на ГЕРБ ... това казва всичко.
17
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако президентът Плевнелиев е нарушил конституцията на РъБъ мандата му щеше да бъде прекратен. Всичко друго са лъжи подклаждани от антибългарски партии.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още когато Бойко Борисов публично му би чембера, Плевнелиев трябва да се махне от политиката.
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, това подобие на президент си отива. Все пак има нещо хубаво в цялата работа.
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, че няма кой да повдигне обвинение срещу Плевнелиев за нарушенията на Конституцията на РБ, които направи.
13
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мисля че конституцията изисква от президента да обединява русофили и русофоби. Единението на нацията не се гради върху признаването или непризнаването на анаексията на Крим. Явно тука пишат доста жалки креатури
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Плевнелиев е нарушил конституцията защо няма повдигнато обвинение за тези престъпления. Явно хората които твърдят това включително запасняка румен са лъжци.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За кои неуспешният мандат на Плевнелиев е успешен? За тези, които мразят България или за тези, които я обичат? Риторичен въпрос, разбира се.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova besche president na gerb bb i zz rasbira se na usa plevneliev e vaspitan snae esik milioner e no pisluschnik na gerb boiko zezo i milioneri bisnesmeni i tova mu besche gre6kata pojelavam mu uspehi v usa kakto djanko k georgieva bokuva vse v 4ujbina ami da jivejat v bg i fa rabotat v bg s ne v usa franzia tn velikite balgari kato levski botev sa jivali ne v usa i dr darj. A v bg i ne sa bili agenti milioneti bogataschi s dalaveri a balgari koito sa gledali sa bg narod
9
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Реално погледнато, Плевнелиев не направи основното, което Конституцията на РБ изискваше от него - той не олицетворяваше единството на нацията и не представляваше Република България в международните отношения. Второ, той наруши няколко пъти Конституцията, първо по отношение на КСНС - не го свикваше в установените срокове, а сега и отказа да състави служебно правителство и да назначи дата за предсрочни избори.
8
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремълските партийки, критикуват Българският Президент.България над всичко!
7
7
 
20
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Най-жалкият президент в историята на България.
6
12
 
18
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че трябва да си голям българофоб, за да смяташ, че Плевнелиев имал успешен мандат, а не голям провал. Гледната точка решава нещата, а за българофобите, провала на българския президент е огромен успех. То и самия Плевнениев си дава оценката,ч е е имал успешен мандат, което издава българофобската му същност, да не говорим, че човек не се самооценява публично и особено когато е на такава длъжност.
5
23
 
12
 
! Отговори
ист преди 7 години
За всички антибългари Плевнелиев е лош президент. Имам предвид агентите на ДС , БСП и лъжепатриотите.За всички нормални българи Плевнелиев е най успешния президент. Той няма като Гоце да прави партия, за да вреди на България.
4
16
 
9
 
! Отговори
до номер 1 преди 7 години
Ти си рушки патрЕот, нали?
3
5
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
поредната излагация като сутрита отивам в булсатком да си плащам сметката и съм си платил на черен петък фюжъна познаите искаха ми такса и за него е нее ли жалко за какъв черен петък говорим в ловеч а господа явно ще се замисля скоро време за преорентирване а на тия дано са се наяли за 30 лева телевизия