България и Сърбия подписаха меморандум за газовата връзка

Интерконекторът трябва да влезе в експлоатация в края на 2020 г.
9
България и Сърбия подписаха меморандум за газовата връзка
Снимка: Министерство на енергетиката

Заедно със сръбските ни партньори даваме ясен знак за волята ни да изградим българо-сръбската газова връзка.

Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова пред журналисти, след като тя и сръбският й колега – Александър Антич, подписаха меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на интерконектора.

Петкова припомни, че българското правителство работи активно за реализиране на целите на европейската енергийна политика – сигурност на доставките, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна ефективност, прозрачен и ефективно функциониращ енергиен пазар, защита на потребителите. Реализацията на междусистемната газова връзка България – Сърбия е важна част от тези усилия, каза още тя, цитирана от пресцентъра на министерството.

Интерконекторите между Гърция и България и България и Сърбия са два от седемте приоритетни инфраструктурни газови проекта за региона на Централна и Югоизточна Европа, които трябва да съдействат за диверсификация на източниците и маршрутите и постигане на сигурност на газовите доставки.

С подписания меморандум двете страни се споразумяха да положат всички усилия да започнат изграждането на своите участъци от връзката най-късно до края на май 2019 г., така че проектът да влезе в търговска експлоатация до края на 2020 г. За изграждането на българския участък е осигурено финансиране по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г." в размер на 45 млн. евро.

От сръбска страна също е отбелязан напредък в усилията за финансиране на проекта. Министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич съобщи, че преговорите с Европейската комисия за осигуряване на необходимите средства по линия на предприсъединителните инструменти на ЕС са към края си.

След завършването българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1-1.8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Сърбия и 0.15 млрд. куб. метра газ от Сърбия към България. Дължината на трасето е 62.2 км – от района на София при Нови Искър до Ниш, Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е приятно да узнаем,че енергийните ни министри могат дори да четат,пишат и подписват меморандуми!Ашкоолсун,машалла!Какви специалисти ражда майка България!
6
3
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Нито Българите ,нито Сърбите имат газ , ама за връзка подписали !!!
5
7
 
2
 
! Отговори
накратко преди 7 години
Сърбите няма къде да ходят. Ако искат руски газ ще трябва да строят интерконектор с България. Също така ако искат от Гърция, пак ще трябва да минат през България.Накратко, и с Радев и без Радев, България остава транзитна страна. Колкото и да му е мъчно на Путин. Народа е казал: Керванът си върви, кучетата си лаят.Някой друг беше забелязал че Русия ще си остане суровинен заден двор на България.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Противоконституционното правителство на герб не спира с далаверите, задържано незаконно на власт от Чехлю над три месеца след оставката му. Ако това бе направил Радев со ро сите щяха да му спретнат платени протести както срещу Пеевски. Платената *** щеше да пъпли и да осмърдява София.
3
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците не можаха да ни прецакат за ЮП, но Радев ще предаде България...И той ще си купи хотели като Първанов.
2
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите ще ни псуват до девето коляно, че допуснахме тиквата да съсипе Южен поток. Тогава подобни договори биха били безпредметни. А хъбът на тиквата ще остане празен като главата му.
1
5
 
31
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Е ,и въздух ли ще си менкаме по тази тръба???