Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия

Доста различни сме с президента Радев, отчете държавният глава
20 яну 2017 21:55, Красимир Ангелов
681
Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия
Снимка: БТА

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но успешен мандат", обяви президентът Росен Плевнелиев в своето последно интервю като държавен глава в предаването "Панорама" по БНТ.

"Държах държавното кормило, плавахме добре, вярвам че и аз с нещо съм допринесъл", допълни още той и пожела на своя наследник Румен Радев да си тръгне с достойнство и високо вдигната глава след края на мандата си.

Росен Плевнелиев се опита отново да обясни своята твърда позиция към Русия в последните години. "Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално", допълни той и посочи, че искрено е вярвал в това, което е правил през своя мандат.

"Моята позиция не беше срешу Русия, но беше за мир. За да има мир, трябва да има правила, които да важат за всички. Ако някой нарушава правилата, тогава не вървим към мир", заяви Плевнелиев и изрази мнение, че ако "една силна страна дестабилизира съседите си", тогава не може да се говори за мир.

"Моята позиция е: За да има мир, за да работим за мир, трябва да гарантираме, че правилата трябва да са всички. Много българи ме разбраха за позицията ми по отношение на Русия, но и много не", допълни още държавният глава. Той все пак призна, че с такава позиция му е било много по-лесно навън, отколкото вътре в страната

Росен Плевнелиев коментира и своя наследник Румен Радев, като отчете, че двамата са доста различни. "Той идва от армията, аз бях мениджър, бях инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика. Аз бях човек, който знаеше как да отваря врати", посочи държавният глава. Той пожела успех на новия президент и не пожела да коментира речта му пред Народното събрание.

По думите на Плевнелиев обаче е много ключово за президента кой ще бъде правосъден министър в служебното правителство, за да има реформа, както и кой ще бъде външен министър, за да отварят врати за страната напред. Според него служебно правителство се прави преди всичко с принципи.

Росен Плевнелиев обяви още, че не се притеснява от проверки срещу него и обяви, че спи спокойно. По думите му най-тежко му е било да чуе критиката срещу него, че разделя нацията. Според Плевнелиев тази критика е тръгнала от момента, в който той е свалил доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, а срещу него са воювали "всякакви агенти и мрежи от ДС", "руски тролове", както и самите Станишев, Местан и Орешарски.

Президентът коментира и позицията си към Македония и фактът, че през целия си мандат не посети западната ни съседка.

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не и македонизмът. Той е една идеология, която е не само антибългарска, но и антидемократична", посочи Плевнелиев. По думите му той нарочно не е посетил Македония заради политиката на западната ни съседка. По думите му "заметената история", в която България е "враг фашист", не работи в правилна посока.

В заключение Плевнелиев посочи, че въпреки проблемите и различията, е подал ръка на вицепрезидента Маргарита Попова в края на техния мандат. "Президентската институция не е институция на силата, а институцията на баланса. Гордея се с това, че съм търпелив човек. Търпението е оръжие на мъдрите", заяви още президентът.

И в заключение обяви, че остава верен на каузата и продължава напред по пътя да работи за демократична България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


681
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
6
 
10
 
! Отговори
impious преди 7 години
@democracy, чудя се защо позволяват на *** като теб да имат да интернет."Клоуна на народа" бил отворил вратите на страната, отвори ги, като той и другите *** от ГРОБ (банкянския ***) продадоха България за 150 млн., изсипаха тук куп мургавели по заповед на сopoсоидните им господари. Нормалните българи естествено, че са с Русия, защото, когато България е била с Русия, е била държава, сега е пародия на държава, но нали вече е позволено (дори е на мода) да си обратен, това ти е достатъчно.
136
4
 
25
 
! Отговори
se преди 7 години
Още един президент си отива безславно в новата ни история.28 години демократични глупости доведоха до смразяващо разделение на народа и опустяване на нашите земи.Алчността ,подлостта, лицемерието, пошлостта оскверниха страната и е превърнаха в бунището на Европа. Навсякъде сме последни в класациите. Ако г-н Радев не успее да поправи грешките през тези 28 години края му ще е безславен както предишните.Сбогом г-н Плевнелиев, останахме за пореден път разочаровани.....
135
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САМО ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА ЗНАЯТ КОЛКО ЩЕТИ БЪЛГАРИЯ Е ПОНЕСЛА ОТ РУСИЯ И НЕЙНИТЕ ИМПЕРСКИ МЕРАЦИ ....НО БЪЛГАРИНЪТ ВЕЧЕ ПОЧТИ НЕ ЧЕТЕ,ОСОБЕННО ИСТОРИЯТА ТАКАВА КАКВАТТО Е. ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАС НИ Е НАБИВАНО КАНЧЕТО КОЛКО ТРЯБВА ДА СМЕ ИМ БЛАГОДАРНИ И ЧЕТЕМ ИСТОРИЯТА ТАКАВА КАКВАТО Е ОДОБРЕНА ОТ КПСС.И ЩЕ СТАВА ПО-ЗЛЕ,ЗАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАТИКАНО В ЪГЪЛА,НА ПОЧИТ СА МУТРИТЕ,ТЕЗИ ОТГЛЕДАНИ ОТ БКП,ТЕЗИ КОИТО ПОВТАРЯТ ЗАРЪКИТЕ НА СТОГОДИШНАТА БАБА :АКО ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ В РАЯ ЩЕ СЛУШАШ ИНАК ОТИВАШ НА
134
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Беше си срам за България.Чувствах се унижен като го гледах как се излага на външни и вътрешни форуми.Винаги се хилеше сервилно и изглеждаше случайно попаднал
133
3
 
21
 
! Отговори
жоро преди 7 години
Наистина мислят емоционално. И за твоата майка също!
132
23
 
6
 
! Отговори
мъжко момче преди 7 години
Путин държи хиляди ***, пишещи срещу България. На врага трябва да се гледа като на враг!
131
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През целия си мандат този човек говори че 1+1+1+1+1+1 вероятно е = 6. Вместо просто да каже 3+3=6. Т.е. слушаме планини от заучени фрази и думи, по същия начин както говорят папагалите. Празни приказки.
130
5
 
21
 
! Отговори
intriga преди 7 години
малцинствената група, от която произхожда не му дава възможност да харесва нито България, нито русия, това доведе дотам че през мандата си демонстрира неадекватност в изявите си
129
6
 
28
 
! Отговори
КРАТУН преди 7 години
Ега ти държавата , щом този хилещ се комсомолец беше 5 г.президент????????
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислите, че адът е някъде навън ли?Не адът е във вас, пример "демона", който е обладал нещото, нарекло се Пацо.Всеки има свой ад, въпросът е, че не всеки може да излезе от там. Някои,като посочения, дори не искат)) но обвиняват другите за това.
127
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 379 По -добре Македония отколкото Автономна област Стара Сърбия или Вардарска Бановина
126
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре ,че от Президента нищо не зависи /освен да дава итервюта/иначе изперкалия Плевлю да е пратил войска в Украйна.
125
3
 
15
 
! Отговори
дежа вю преди 7 години
В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но успешен мандат", В недалечно бъдеще: В затвора не е важно как излизаш, а как влизаш. Влизам с ниско наведена глава след един дълъг, но справедлив процес",
124
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп и Путин а коментирали ,че НАТО е отживелица.Либератските писъци продъха небето. Третополовите безбожници,*** и майцепродавци си заминаватЧовекомразците нямат националност и затова не се мъчете да им я приписвате.
123
0
 
20
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Да пребъде България!Проклет да е всеки българин, чийто интерес е в полза на друга държава.Бог да пази Родината ни!
122
5
 
7
 
! Отговори
ree преди 7 години
Руски ***, да не са ви отменили концерта на путинските виолончелисти и балалайчици че се празните тука???
121
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Не е важно коя партия контролира правителството, а дали хората контролират правителството.Народът трябва да стане отново тосподар на САЩ."ТръмпРадев каза същото.
120
3
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
И като беше МЕРИНДЖЕЙ??? Какво мениджвентва БРЕ ОВЦАРАН??? Какви ИНВЕСТИЦИИ докара!?
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гордея се с това, че съм търпелив човек. Търпението е оръжие на мъдрите", заяви още президентът.Мъдрите нямат врагове, следователно нямат и оръжия.
118
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господин Президент, не обръщайте внимание на глупостите, които куманоидните ***, пишат тук. За това им се плаща.