В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП

Българите искат нови работни места и спиране на бежанците
211
В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП
Снимка: Булфото, архив

Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", които ще преминат бариерата от 4% и ще влязат в парламента.

Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", финансирано със собствени средства.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите.

Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8 на сто подкрепа.

Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа.

На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, "Воля" показва дори по-висок резултат.

Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват.  Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и "Да, България" (0,7%) няма да имат представителство в парламента.

Опцията "не подкрепям никого" събира малко под 4%.

На въпроса: "Вие лично бихте ли гласували за нова политическа партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори", близо една пета декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение.

Новият президент Румен Радев се оказа най-харесваният политик в момента. Той печели доверието на 45% от участвалите в допитването.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него.

По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21% подкрепа.

За българите основните проблеми са създаването на работни места – 37%, следвано от корупцията - 35 на сто и икономическото развитие – 30%.

Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент. За 25% от анкетираните това е най-големият проблем в страната.

За бърза реформа в здравеопазването се обявяват 18 на сто, за спешна съдебна - 17 на сто, толкова смятат, че най-важното сега е да се запази финансовата стабилност в страната.

Като цяло българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
7
 
! Отговори
gugi преди 7 години
А Митю Пищова - нещо май бъркате с прогнозата.
67
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Адам СмитКакто виждаш - мнозинството хора седят и чакат партиите да им увеличат доходите?! Какво да се прави?! Така са научени от преди - че "партията дава".
66
2
 
10
 
! Отговори
До АДАМ СМИТ преди 7 години
Адаме, абе човека пита дали ще спре бежанския поток от където идваш и ти, или ще се върнеш от там от където си излязъл? Хахаха.
65
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега да обясня нещо на червените ни калпазани :) Радея няма да ви изкара от ЕС и НАТО дори напротив. БСП няма да спечели парламентарни избори понеже няма достатъчно гласове. Ето как стоят нещата. Хайде преживейте го.
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А вие си налягайте парцалите и работете здраво преко сили за фирмите без да се оплаквате, че тази години много хора ще останат без работа. А останете ли без работа вече сте за никъде!"Като останем без работа и няма на къде, сме пред Народното Събрание и Министерският Съвет.Така че, уволнявайте. Ще напълните площада с хора които искат ДА ИГРАЕ СОПАТА, а не някакви политики, нови лица и тем подобни.
63
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега разбирате ли ЗАЩО е имало Народен Съд и екзекуции???Защото както ГРОБ са заграбили днес властта и без кръв няма да я отстъпят такаи едно време царските *** са били готови да се бият до смърт за КОКАЛА!!Е, със смърта са успели.И БРАВО!
62
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
До голю босевВъпроса за ДОСТ е абсолютно резонен! Май ще пренаредят картите! Очаквам да се окажат сериозен удар по ДПС! Друг е въпроса, че вероятно няма да има принципна разлика! Ако тези данни са верни - очаква се пак правителство от много партии с неформална подкрепа от ОП. Като - вместо АБВ - ще е Марешки.
61
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67Я ми покажи партийната книжка на Борисов ако обичаш. Някъде снимка нещо? Или просто ей така си говорим да се намираме на приказка...
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Едни и същи противни червени мутри крадливи."Ами такива са си ГЕРБ, ама какво да правим. Виж им лидерите, всичките отбрани кадри на БКП:Бойко БорисовРосен ПлевнелиевЦецка ЦачеваДаже единият мутра, Ипон-ец, личен бодигард на бай Тошо.
59
3
 
14
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Значи ще има пак крадене от едни и саниранене други, а пътищата все така швейцарско сирене.
58
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП ще види правителство ама през крив макарон. Симпатизантите ви се топят демографски, а тези които са останали са с деменция вече. Ако си правите устата заради резултата на президентски избори ще останите крайно разочаровани защото глас за Радев не беше глас за БСП просто нямаше истинска алтернатива.
57
3
 
13
 
! Отговори
Бизнесмен преди 7 години
ГЕРБ ще е първа политическа сила, но няма да може да състави правителство, защото резултата им ще бъде по-лош в сравнение с предишните избори. Най-вероятно несен или напролет 2018 пак ще има избори. А вие си налягайте парцалите и работете здраво преко сили за фирмите без да се оплаквате, че тази години много хора ще останат без работа. А останете ли без работа вече сте за никъде! Няма шанс повече. Всеки от вас може да се озове на улицата при тази ситуация и в България и по целия свят.
56
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Жален червен стон в коментарите :)"*** от БКП се вайкат, така е. Това Бойко Борисов, Цецка Цачева всичките с червени книжки от Народна Република...
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я ми кажете на базата на какво Нинова се е взела на сериозно от освен на лъжи който се виждат всеки ден. Нова програма ли? Нови лица ли има? Какво има БСП? Едни и същи противни червени мутри крадливи.
54
7
 
17
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Кражби, кражби кражби безчет,на господата другари от ГЕРБ.Заеми, милиарди пари.Кой ще ги връща?!Пак ти.
53
7
 
7
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
"Искам да чуя от партиите дали ще се увеличат доходите на работещите хора..."Боже, наивниците няма са се свършат! Къде се е чуло и видяло партиите да увеличават доходите? Доходите всеки сам си ги увеличава, като работи повече или си намери по-добре платена работа.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Я кажи какво хубаво направи БСП преди това? Че не мога да се сетя..."Според Бойко Борисов затри държавата в тройната коалиция.Която той щеше да разследва и да има отговорност и наказания за политическите престъпления.Обаче накрая само се оправдав с тях и нищо не направи.БСП му върнаха услугата при Орешарски. И те щяха да разследват престъпното управление на Герб след протестите ама...Та така, те ви бачкат заедно, а вие се карате коя партия обичате повече.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При такива проценти, скоро пак ще има нови избори. Никоя партия няма мнозинство. Трябва да се правят коалиции. От две партии може само ГЕРБ и БСП. От многопартийна коалиция без едновременно участие на ГЕРБ и БСП, има варианти на ГЕРБ с две от останалите три партии и на БСП почти същото, но при всички случаи тези коалиции няма да са стабилни - обединява ги единствено грабежа, но той ги и разделя.Депутати:ГЕРБ - 90БСП - 82ДПС - 22 другите две - 29 и 17
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54Преди кое? Като се опитваш да се направиш на интересен поне редактирай и останалото от изречението. Ама то толквоа си можете.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще гласувам за герб когато цачева започне да пикае като жена