Канили Герджиков за президент, за кмет... само за патриах не са

Става служебен премиер 12 г., след като беше свален от шефското място в НС
58
Канили Герджиков за президент, за кмет... само за патриах не са
Снимка: Булфото, архив

Само за патриарх не са ме канили. Така с типичното си чувство за хумор проф. Огнян Герджиков коментира той преди време поредната си политическа номинация.

Още по темата

При всяко раздаване на постове името на бившия парламентарен шеф и депутат от НДСВ неизменно присъстваше.

Номинираха го за президент, за премиер, за кмет... Проф. Герджиков се завръща в голямата политика като служебен премиер точно 12 г., след като на 4 февруари 2005 г. бе отстранен от председателския пост на 39-ото НС.

Така знаковата дата, на която през 1997 г. Николай Добрев върна мандата и спаси България от национална катастрофа, се оказа също толкова знакова за професора по право Огнян Герджиков. И може да се приеме за ден на реабилитация.

Назначаването на Герджиков начело на служебното правителство се тълкува като сигнал от президента Румен Радев, че е готов на диалог с всички политически партии. Защото изборът на професора е знаков - известен с чувството си за справедливост, през годините царистът бе ухажван и от леви, и от десни. През 2001 г. професорът по право влезе в политиката неподготвен и си го признаваше.

Въоръжен с добри правни знания и перфекционист в работата си, бързо се ориентира в законодателната област. И до днес негодува срещу некомпетентни текстове в законите, както и срещу юридическото невежество на властта. Често дава пример на студентите си по право с недомислици в нормативните актове.

А в последните години критиките му към случващото се в държавата намериха стихотворна форма - написа поема срещу недъзите на здравната система.

Има развито чувство за обективност, което не се случва често в политиката. Казва това, което мисли, и често си пати заради голямата си уста. Не обича лицемерието и признава грешките си. Казва, че преди всичко е юрист и преподавател, а за толкова години в политиката така и не се е научил да е политик. Може би затова и кръсти автобиографията си “Аз не бях политик”, която представи също на 4 февруари преди 2 г.

"Така съм устроен, човек не трябва да се взема прекалено на сериозно и винаги трябва да се оглежда в огледалото на другите, за да не изкривява представата си за себе си", казва той пред "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В махалата имаме една такава като Герджика. Казват й Мара Общата. Много е консенсусна. Някои даже и дават пари! Тогава Мара е много усмихната!И Радев като гледаме стана консенсусен?! А някои смятаха, че щял да нарита народните изедници. Сори! Той вече е част от тях!
16
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
гледаите сега какво ще стане с имотите на симеон борисов които му бяха отнетисега тихо ще му бьдат вьрнати тои какво правеше в цьрквата в неделя до пьрвитемьже в дьржавата тои е гн никои това е знак пьрво герджиков сега имотите
15
0
 
3
 
! Отговори
? преди 7 години
А ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ СТИХОТВОРЕНИЕТО МУ ЗА ДУ........ПЕТО ДА НА ДЕТЕТО ?
14
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ние безпартиините които избрахме ген радев сега на парл избори да попьлнимЗА НИКОИ не мина референдума за маж вот така че нищо не губим ще ходимна избори до дупка
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме потребност от достойна и уважавана фигура за поста на премиер-министър. С избора на този сервилен *** от тайните общества, доверието в президента главоломно се срина.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде добре.... каним го и за патриарх!!!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само моделът #КОЙ може да вкара вълк в кошара и да обяснява на уфтсите, че всичко е ок.
10
1
 
5
 
! Отговори
любопитен преди 7 години
До читателДялан камък - навсякъде пасва-Е па като е дялан и навсякъде пасва, дали изобщо е камък или е по-скоро глина?
9
1
 
7
 
! Отговори
любопитен преди 7 години
До читателДа не забравяме учителят му - Несим МеворахЪъъ... долавям ли, че произхода на този е като тия, дето "до скоро" нямаха държава и в началото на 20-и век им измислиха такава ?
8
1
 
9
 
! Отговори
читател преди 7 години
Дялан камък - навсякъде пасва.Да не забравяме учителят му - Несим Меворах, най-продажният български юрист, идеолог и активен участник в т.н. народен съд. Ясно е за кого е работил.За същите работи и ученикът.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Назначаването на Герджиков начело на служебното правителство се тълкува като сигнал от президента Румен Радев, че е готов на диалог с всички политически партии.--Склонноста към "диалог" издава говори за склонност към отстъпки. И изобщо, "мирното споразумение" преди да се е състояла битката, е завоалирана "загуба" за една от страните...
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17ама от друга - като си представя след изборите какво ни чака, май по-добре да не си представям.А дали на след "изборите" ще има избор?
5
8
 
11
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Генерал Радев трябваше да пита Корнелия Нинова, кой да назначи за служебен премиер. Този няма да изрита нито един от Калинките, Калинчовците и Харизановците, с които Борисов наводни държавната администрация. Генерал Радев трябваше да назначи Орешарски. Той има опит с изригването на тиквочите.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВКА 13Те и патриотите са от същите стари момичета. Навсякъде трябват нови хора, на старите им знаем номерата, но това няма да стане просто няма да го позволят.
3
1
 
25
 
! Отговори
доверие преди 7 години
"Проф. Герджиков се завръща в голямата политика като служебен премиер точно 12 г., след като на 4 февруари 2005 г. бе отстранен от председателския пост на 39-ото НС." Отсраняват го заради това ,че крие Лидия Шулева от прламентарен контрол за сделка с Булгартабак. Чистият и невинен Герджиков ще си го направим министър-председател.С това приключвам всякакво доверие към президента Радев.
2
4
 
12
 
! Отговори
е преди 7 години
Дано каже истината за кабинета Близнашки и откраднатите 40 милиона за 2 месеца. Поне отнякъде да започнем .
1
3
 
24
 
! Отговори
ре преди 7 години
Навремето през соца Г.Трайков му викали ,че е дялан за щастие.Винаги на власт с висок пост.Други падали ,но той винаги с когото трябва и никога с когото не трябва .В общи линии политическо нагаждачество .В България това се има за висш пилотаж в политиката.То и затова не останаха свестни за да оправят държавата .И как да останат щом всички са за подобни твари като Герджиков.