Последен звън, щрак на портрет и... Сбогом, 43-ти парламент!

Животът му беше малко повече от две години и два месеца
Обновена: 26 яну 2017 12:36 | 26 яну 2017 12:30, Екип на Dnes.bg
78

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Закривам последното пленарно заседание на 43-ото Народно събрание. С тези думи Цецка Цачева удари за последен път звънеца на 43-ия парламент и сложи край на съществуването му. 

"Историята ще дава оценките си от утре. За мен беше чест да бъда първа сред равни", каза още Цачева. 

Тя обясни, че за ръководството и за администрацията е заслуга, че парламентът не е работил зад железни заграждения и е бил най-достъпната институция. 

Финалът дойде след по-малко от час законодателство и още час речи. 

Депутатите направиха бързи поправки в Гражданския процесуален кодекс, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в този за регионалнато развитие. А след това под формата на обобщение на работата на отиващия си  парламент се заредиха партийни обещания за следващия. 

"Има ли други желаещи да открият предизборната кампания", коментира с ирония Цачева след едно от изказванията от трибуната. 

Шефката на парламента запази строгостта си към депутатите и в последния им работен ден. А те й отвърнаха с признание. 

Лидерът на депутатите от ГЕРБ я изненада с голям букет. "Благодарим ви, че през цялото изминало време изтърпяхте всичко това от трибуната", каза той. 

Признание дойде и от Валери Симеонов. "Въпреки че не успя да стане майка на нацията, г-жа Цачева е безспорната добра майка на българския парламент!“, каза той от трибуната. 

След всичко през последните две години депутатите излязаха на стълбите пред сградата с надпис "Съединението прави силата" за обща снимка - за архивите и за спомен. 

А извън снимките и речите историята ще отчете, че 43-ото Народно събрание работи малко повече от две години и два месеца. Работата му не беше лесна, защото в състава му влизаха доста и разнородни формации.

За първи път парламентарно представени бяха цели осем политически проекта - ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Реформаторски блок, БНЦ – НС, Патриотичен фронт, "Атака", част от които бяха коалиции. 

Този парламент ще остане в историята и с първия независим депутат, влязъл като такъв - Ана Баракова. 43-тото Народното събрание прие 158 закона, 157 решения и една декларация през миналата година. 

През 2016 г. Народното събрание проведе 129 пленарни заседания, като 7 от тях бяха извънредни. През 2015 г. парламентът е приел 138 закона, 156 решения и две декларации. През годината Народното събрание е провело 131 пленарни заседания, като 11 от тях са били извънредни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
снимка 2 = АК и всичко ще си дойде на мястото
12
0
 
22
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Опитах да преброя депутати на снимката, но не успях. Все пак мисля че не са повече от 150. Останалите? Разбрали са, че там вече няма келипир и се занимават с ежедневната си дейност. До нови избори! Пак ще се срещнем!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Активист на БКПСега ще дойдем комунистите и ще оправим нещата !--те ако дойдат, с тия 240 и родата им е свършено!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15 снимки с неприятни лица
9
5
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Най-накрая !Сега ще дойдем комунистите и ще оправим нещата !
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това народно събрание отива в историята. Това май е първото,в което масово решения се приемаха с по-малко от 100 гласа подкрепа. Чист клиентелизъм. Да бяха прочели какво пише на входа или понеже влизат все през задния вход, та забравят... Аз ако бях президент, щях да налагам вето на всяко решение на НС, взето с по-малко от 121 гласа.
7
3
 
15
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
240 депутата ви са малко и трябва бройката да скочи двойно-480 депутати
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и как ще се създават законите? с автомати? посочете ми една държава без народно събрание, дори Русия има такова!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 6 - тези критики са безпочвени - когато някой напише пет думи на кръст, поста ти се срива и трябав пак да пишеш, така че човеак започва да бърза на третия или четвъртия път и да не внимава достатъчно. Днес бг да са оправят сайта!
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя Валери Симеонов колок е противен...що не взеем да млъкне. Гласувах за Каракачанов, но В.С. не мога да го трая.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В последното си заседание НС разгледа върпос с година и половина забавяне - предложение от 5.2015, минало през всички комисии в НС в рамките на 2 седмици, а го гласуваха днес... Това се нарича - безобразие. Иначе по техните си думи са мнооооого работни, но всички патим от техния клиентелизъм! Пожелавам си в следващото НС - ни един от настоящите дУпетати.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На сградата на Парламента не трябва да пише "Съединението прави силата", "Надежда всяка тука оставете"!Всяко следващо НС е все по-некадърно,корумпирано,продаващо нац.интереси....Те приемаха закони,които или обслужват техните интереси,или съвсем нагло и явно нарушаваха Конституцията и със сигурност не работеха за интересите на българите!Слугите на народа се държаха като арогантни господари!.....
1
1
 
0
 
! Отговори
До 6-ти преди 7 години
По-добре се научи да пишеш!