Едните избори отминаха, задават се нови. Пак във властта?

36% от хората искат дясно-центристко управление, 27 на сто са за ляво
27 яну 2017 19:00,
70
Едните избори отминаха, задават се нови. Пак във властта?
Снимка: архив "Булфото"

Патова ситуация в парламента, трудни коалиции и сложно формиране на кабинет – това прогнозират социолозите след предсрочните избори. Причината: Нито една партия няма да има самостоятелно мнозинство, а водещите формации са с близки, почти изравнени сили.

Ако изборите бяха следващата неделя, в парламента със сигурност ще влязат пет партии, сочат данните на "Алфа Рисърч". Те са от социологическо проучване, проведено между 14 и 22 януари 2017 г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

При избори сега ГЕРБ биха получили 32.6%, а БСП -  от 28.8%. Разликата между двете партии е 3.8%, показват данните.

Още по темата

Обединените патриоти биха постигнали резултат, близък до този на президентските избори - 10.7%.

Според данните на социолозите ДПС остава четвърта сила със 7.8% подкрепа.

От "Алфа Рисърч" обаче уточняват, че движението традиционно се представя по-слабо в проучванията, отколкото в действителното гласуване. Ако обаче и на парламентарните избори активността е  висока, то все пак може да остане в рамките на тези граници.

Малко над 4-процентовата бариера за влизане в парламента би се класирала новосформираната партия на Веселин Марешки "Воля", но социолозите се застраховат, че предстои тепърва да се види как ще се развива нейната подкрепа. 

Традиционната десница стартира от "под прагови" позиции – с 3.8% и най-близо до парламентарно представителство за момента е Реформаторския блок. 2.3% за "Да, България"; 1.4% за формация около ДСБ.

Подобна е ситуацията и с по-малките партии в ляво – 1.9% за Татяна Дончева и 1.4% за АБВ.

Според социолозите при тези данни формирането на кабинет би се оказало сложна задача. Те прогнозират и че ако част от десните избиратели останат без свое представителство в парламента, ще се отвори път към нарастващо влияние на популизма и национализма.

От "Алфа рисърч" намират парадокс в данните – те показват противоречие между евентуалния тип на управление, който биха излъчили изборите и очакванията на хората за политическия профил на следващото правителство.

В момента най-голям дял от хората (36.6%) биха желали след изборите страната да има дясно-центристко управление около ГЕРБ и други партии от този спектър. 27.3% предпочитат ляво-центристко управление около БСП.

11.5% виждат съюз на Обединените патриоти с ГЕРБ, а 8% - на патриотите с БСП. 

Най-малко желани са коалиция ГЕРБ – БСП (5.3%) и повторно управление на БСП и ДПС (4.2%). 

Макар и много слабо популярна, коалицията ГЕРБ-БСП се подкрепя основно от симпатизантите на левицата, като реакция на пакетирането им с ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каква зловеща тишина!да не са спрели тока, или половината са блокирани, докато останалите чинно дремят за сапунката
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуваме за Радев като форма на наказателен вот срещу ГЕРБ. ГЕРБ пада от власт, идват избори, на които пак избираме ГЕРБ. Това вече се повтаря няколко пъти... Егати олигофренската нация.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А фашисти нема ли или са забранени? Много народ би гласувал за тях, като Трампа.
1
1
 
21
 
! Отговори
Дрън та пляс преди 7 години
Ляво и дясно има само глупаците дето ги лъжат с една приказка 27г. По-високи заплати, по-ниски цени, добро здравеопазване, образование, съдебна реформа..... и много други неща Аз искам. И не ми пука дали ляв, зелен или десен ще го направят.