ЦИК – по стандарт виновна за всичко на избори

Зам.-председателят Мария Мусорлиева с коментар за машинното гласуване
2 фев 2017 12:03, Василия Пейчева
6
ЦИК – по стандарт виновна за всичко на избори
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"ЦИК по стандарт е "виновна" за всичко по време на избори, защото така е най-лесно". Това заяви Мария Мусорлиева, зам. - председател на комисията, която бе гост в "България сутрин".

Още по темата

Тя коментира скандала за машинното гласуване, в който Централната избирателна комисия бе въвлечена. По-рано ЦИК взе решение машинното гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Вчера обаче Върховният административен съд отмени решението и така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване. Делото започна по жалба на "Нова република".

Пред Bulgaria ON AIR Мусорлиева каза, че администрацията на ЦИК е готова за провеждането на извънредните избори през март, но е въвлечена в скандали и трябва да обяснява какво се случва.

"Странно е как толкова съдии избраха един и същи човек да разглежда и двете "топ дела" в държавата - референдумът и машинното гласуване", каза зам.-председателят и допълни, че жалбата срещу машините беше обсъдена в това решение, а нито един довод на ЦИК не беше разгледан.

Тя информира, че от 2014 година комисията уведомява депутатите, че след 2016 година ще трябва да се направи реално машинно гласуване, а не експериментално, както е провеждано от 2014. "Разбира се, не бяхме чути", сподели гостът.

Освен това, Мусорлиева посочи как от 2014 година се явява една единствена фирма и винаги печели конкурса да осигурява техниката за експерименталното машинно гласуване.

"Фирмата беше една от най-неподготвените. Дойде от Филипинитe, екипът не говореше български, бележките, които излизаха от машината, имаха грешки, нямаха и преводач", възмути се тя.


 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
ГЕРБ во главе с мутрата Борисов продължава най-нагло да краде и саботира Държавата и Народа !Докога бре ?Вижте се :....една фирма за доставка , един и същ съдия и за двете дела , Главен Прокурор избран от Борисов ...Ей ЗАСРАМЕТЕ СЕ БРЕ!Ще скочи тоя народ , като братята румънци и ще Ви погребе бре !
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от сега може да се каже, че изборите ще са недействителни, защото няма да има машини за гласуване във всяка секция. Кой печели и кой губи от това? При такива случаи винаги губим ние, данъкоплатците, но не ми става ясно кой ще спечели от отлагането за неопределено време на избирането на следващия парламент.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига с тия плакнения.
На човек не му трябва да е завършил успешно квантова физика за да вдене и за белята с разумността при боравенето с референдуми, и за необходимостта от машини в секциите.
Но ако вместо да се лежи на кълка през повечето време от годината, още от създаването си комисията регулярно беше отправяла актуалните и резонни въпроси по предвидения начин и ред към съответните институции, сега нямаше да има вайкания и оправдавания
2
0
 
2
 
! Отговори
don преди 4 години
Членките на европейския съюз са ги манали от прилагането им в изборите.
тези машини някъде залежават в някой склад и фокус мокус
В българия се приема закон за машинно гласуване.
най големите радетели за това са М. Димитров и Андреев - тези двамата се надпреварват за приза луд политик - двамата са без всякакъв морал.
Съдебното решения няма да го коментирам защото това едни от най корумпираните съдии във ВАС обществена тайна.
Кой ще лапне голямата пара.

Политиците ни лук яли ни мирисали подлезури
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЦИК работят некадърници и протежета на политиците, те се опотват да съботират изборите и референдума.