Машинното гласуване ще направи двойно по-скъп вота

Кабинетът и ЦИК: Пари ще се намерят, подготовката е по график
3 фев 2017 07:52, Елка Василева
50
Машинното гласуване ще направи двойно по-скъп вота
Снимка: БТА

Решението на ВАС на извънредните парламентарни избори да се гласува машинно в цялата страна и чужбина, а не само в 500 секции, изправи един срещу друг експерти и организатори на вота на 26 март. Докато специалистите виждат приближаващ хаос и предупреждават, че ще е почти невъзможно техниката да се осигури навреме, правителството и ЦИК успокояват, че всичко върви по график.

Със сигурност обаче машинното гласуване ще оскъпи двойно вота, за който служебният кабинет задели около 30 млн. лв. Дори и машините да се вземат под наем, ще са необходими 22.5 млн. лв., пише „Сега“.

"Всичко върви, нямаме технически проблеми на този етап", декларира вчера вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря пряко за изборите, след среща с ръководството на ЦИК, ГРАО и други звена. Той бе категоричен, че правителството ще осигури необходимия брой машини за гласуването, за които ЦИК ще обяви обществената поръчка.

Комисията обаче няма никаква готовност за това - тя не знае нито дали поръчката ще бъде само една, нито колко пари ще са необходими, нито дали техниката ще бъде наета от други държави или закупена. "Каквито и да са средствата, колкото и повече да са средствата, ще търсим решение", обеща вицепремиерът Янев.

Още по темата

Експертите предупредиха, че ако обществената поръчка продължава да се бави, времето може да се окаже недостатъчно за провеждането й. От "Сиела норма" - фирмата, която два пъти досега е доставяла машини за изборите, коментираха, че този път може изобщо да не участват в конкурса.

"Ако поръчката не бъде приключена и договорът не бъде сключен до месец преди изборите, ще бъде изключително тежко и почти невъзможно да се изпълни", заяви директорът на фирмата Веселин Тодоров. Той допълни, че за разлика от президентските избори миналата година, когато за доставката на 500 устройства е била необходима седмица, сега за оборудването на над 12 500 секции във и извън България е нужен повече от месец. "Дори да спечелим поръчката, ако трябва да сключим договор няколко дни преди изборите, може да откажем", бе категоричен Тодоров. И допълни, че ЦИК трябва да се задейства в близките 2-3 дни.

Според сметките му всяка машина струва между 2000 и 2500 евро, а се наема за около 1800 лв., което ще натовари сериозно бюджета. В случай че машините се наемат, са нужни поне 22.5 млн. лв. Тодоров посъветва голямата поръчка за над 12 500 устройства да се "разбие" на малки и да се даде шанс на няколко фирми за доставка. "Сиела норма" обаче вероятно няма да участва в търга, ако той е един за всички машини.

Общественият съвет към ЦИК, в който членуват множество неправителствени организации, не бе оптимист за изборите. Членовете му обявиха, че с масовото въвеждане на машинното гласуване не трябва да се бърза. Ако се увеличи рязко броят на използваните машини без достатъчно време за подготовка, това може да се превърне в препъникамък в организацията на изборния процес.

Членовете на съвета напомнят, че на президентските избори м.г. и в "най-успешните" СИК делът на гражданите, избрали машинната опция, рядко надхвърля 25-30% от всички гласували. "Потвърди се наблюдаваното от изборите за общински съветници през 2015 г., че някои СИК, които бяха разбрали, че машината улеснява работата им, окуражаваха избирателите да използват машинното гласуване", допълват те.

Правителството търси българска сертифицираща фирма, която да извърши технически одит на машините за гласуване, съобщи още вицепремиерът Стефан Янев. Ако няма такава, ще се търси в чужбина, допълни той.

ДАНС излезе от анонимност вчера, за да съобщи, че няма да се занимава със сертифициране и проверка. "ДАНС няма законова компетентност за проверката и сертифицирането на системи и мрежи за некласифицирана информация", се казва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво от това,че ще го направи по-скъп? Поне няма да има такива фалшификации и покупки. *** са царе на тези манипулации. Като му кажат на българина по-скъпо исе оаква. А като го краде КОЙ /Пеевски, кой/си мълчи и си трае. Траеси и за бясната корупция. Трае си и за прогнилата прокуратура и съдебна система. Траеси за кражбите на банки, кражбите в енергетиката. Източването на фондове и какво ли не. Трае си. Но Пумънците не си траят. Ще се борят до дупка.
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30 млн за какво и ако не идем да гласуваме какво ще ги правят тия машини.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Чудя сеНе се чуди, лесно е, то всички са неграмотни.Приниципът е *** открил го е Павлов. Слагат се картинки на най-желаните продукти-телефони, магистрали, стереопор с дограма, електората натиска копчето срещу картинката. Наложително е обаче, от гледна точка на сигурността, редовно да се почиства пода, заради слюнооделянето, некой да е подхлъзне и да си счупи врата.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искате да кажате, че все по-скъпо ви излиза да дадате команда ГЛАСУВАЙ и да накарате машините(оФцете) да я изпълнят.Правилно ли го разбрах?
10
7
 
6
 
! Отговори
вулпес преди 7 години
МОЖЕ ДА Е СКЪПО ,НО ЩЕ БЪДЕ ЧЕСТНО И ДЕМОКРАТИЧНО,ОСТАВА ДА НЕ БЪДЕМ *** !!!!!!!!!ТРЯБВА ДА ИМАМЕ СПРАВЕДЛИВ ВОТ,ДА СЕ ВЪНЕЖДА ПО БЪРЗО МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ,ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА ДЕМОКРАЦЯТА В БЪЛГАРИЯ !!!!
9
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 7 години
Вместо машинно, да въведат електронно и ще си спестят пари за машини и комисии.
8
6
 
5
 
! Отговори
Чудя се преди 7 години
как ще гласуват с тия машини НЕГРАМОТНИТЕ???Или ще им са предварително нагласени на 6,примерно...И като от 50 души гласували в секция само 3-*** са гласували машинно ,какъв е тоя зор за тия машини...Вота винаги може да бъде манипулиран,защото всичко се командва от хората...дори и машините.Значи с машини-може,а електронно по интернет-не може.Банки,корпорации работят електронно,но електронен вот не може...да бе, да...Само в Бг не може,а как стана последното преброяване...
7
2
 
19
 
! Отговори
Nick преди 7 години
Как винаги за такива глупости пари се намират а за други не и трябва да ги събираме със смс-и? С тези пари ще излекувате всички болни деца на България в най добрите клиники, крадливи *** такива.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или няма да е толкова лесно да се манипулира вода с машинното гласуване. Ако се премине изцяло на машинно гласуване няколко човека няма да са доволни - комисионни, за да се избере фирмата, която да отпечата бюлетини, и някои други пропуски при броенето им. Може нарочно да се набляга, че ще е много по-скъпо, няма да е толкова сигурно и не знам ти още какво си. Да се внесе един страх и несигурност.
5
9
 
10
 
! Отговори
анти преди 7 години
Ако има и най-малко съмнение че може отново да се манипулира вота по добре да си остане с хартиените бюлетини - поне да се спести толкова пара или поне се раздаде на пенсионерите
4
0
 
6
 
! Отговори
Да преди 7 години
*** няма нищо!Аз черя!
3
3
 
20
 
! Отговори
Стийв преди 7 години
Едни пари предназначени за едни точно определени хора
2
0
 
16
 
! Отговори
пери преди 7 години
Да отварят партийните касички и да си плащат двойно изборите. Тъй и тъй само те имат зор да са на власт. Ние зор за тях нямаме.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме богати в богата държава?