Левите в подем, БСП излизала от пълната изолация

Соцпартиите обаче са по-заплашени от популизма от десните
58
Левите в подем, БСП излизала от пълната изолация
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Има подем в БСП и той е резултат от доброто представяне на президентските избори, смята социологът Живко Георгиев.

Според него другата причина за този подем са симптомите и усилията за обновяване, които демонстрира БСП в най-съществените аспекти на политическия продукт.

"Има обновяване и стремеж към обновяване. Навярно ще го видим в листите, в персонално измерение. Има и търсене на безспорно леви печеливши идеи в сферата на идейните продукти. Има и симптоми за връщане на куража сред структурите на БСП. Това са предпоставките за повишеното влияние", коментира той пред БНР.

Георгиев смята, че от, това от което БСП могла да се възползва е растящата чуваемост към нещата, които казват от партията.

Това особено се откроява на фона на пълната изолация и мълчание, в което беше изпаднала преди, смята той.

Другите основни партии на политическата сцена също "дават знаци, че са извлекли поуки" от изборите и от огромния потенциал за наказателен вот и в политическите им оферти присъстват множество леви по естество идеи, обобщи Георгиев, според когото БСП не бива да подценява това.

За шансовете на АБВ и "Движение 21" на предстоящите избори, социологът припомни, че в повечето европейски страни има по няколко леви партии.

"Очевидно възстановяването на позициите на лявото минава през борба и конкуренция на различни леви версии.
Това ще покаже коя е стратегически печалившата линия, ако изобщо е една във всичките страни, които да противодействат не само на губещия позиции "класически" десен неолиберален комплекс от идеологии, но на надигащия се популизъм", каза Живко Георгиев.

Според него обаче лявото, в сегашната ситуация, е по-скоро заплашено от популизма, отколкото от десницата.

В дясното пространство у нас, а и в Европа има множество политически субекти, които се различават помежду си, изтъкна Георгиев, според когото навлизаме в период на реидеологизация и времето ще покаже кои комплекси от десни ценности ще се наложат

"И там е същата ферментация, от която не знаем какво ще излезе – дали ще се получи вино, или оцет", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли си си мисля че пак ще ни излъжете-естествено заедно със всички останали с които и без това сте си едно !
47
0
 
11
 
! Отговори
? преди 7 години
Изкуфелия наистина ли се надява да успее още веднъж да се пребоядиса и пак да докопа голямо парче от баницата?Защо не, народът е казал "Всяко чудо до три пъти!"
46
1
 
13
 
! Отговори
Любопитко преди 7 години
И ако претърпят пълен изборен провал, Корнелия в коя партия ще прескокне пъргаво, като козичка?Дали ще успее да го направи още в първите дни след изборите, когато все още не е обявено кои ще бъдат назначени на най-апетитните места? Та да се шмугне тя и да заеме някое от тях!Иначе просто няма да е Корнелия!А полугладните, мръзнещи бабички с крехка надежда ще гласуват за столетницата и ще чакат тя в съкратени срокове да им изгради комунизъм ...
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Телефонните измами са един от методите на бесепе ,да накарат бабите да излязат да гласуват .Кхмерите са виртуози на конспирациите .Но пак 15% ще имат.
44
1
 
14
 
! Отговори
РККА преди 7 години
тази ми е противна почти колкото вълчицата Кунева дайте и власт и ще сътвори нещо много голямо и ***...бих я застрелял
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Българиана има нещо самоунищожително,обича свойте палачи,така че нищо чудно тия пак да станат екзекутори !
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РКомунистите ще ни докарат до режим на тока !!! Пак ще трябва да ги гоним с камъни и домати!
41
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Р 48Абе, къде си сънувал сега "власт на комунистите"? Допреди 2 седмици на власт беше една 10-годишна партийка! Която между впрочем само се и бие в гърдите, че строи магистрали, дъги, метро......Та за МЕТРОТО - КЪМ ТЯХ!!!!А парното и топлата вода - това към Бай ти Тошо! Той строи и блокове и парно и канализации....А след него тези не могат САМО ДА ГИ САНИРАТ!!!!
40
2
 
18
 
! Отговори
Р преди 7 години
Дойдоха на власт хора на комунистите. не е минал и месец и се започна. Хора без парно и топла вода. Започна спиране на тока. Мотрисите в метрото вече се чакат 10 минути вместо 5 минути. Ето и днес. Към 3 е спряла топлата вода и парното. Това е в квартал Връбница 2. Сега е 8 и няма вода. Защо - никой никъде не пише, никой никъде не казва. КАто при комунизма - в България никога не се случва нищо лошо.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хамлет 46 Просто човече какво ти пречи ГЕРБ , че си необразован и неквалифициран . Такива като тебе при всяко правителство ще мизеруват .
38
4
 
20
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
излизала от пълната изолация........и влиза в пълна забрава!?
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте назначенията на 70 годишния старец др. Герджиков за нови областни управители. Всичките са от БКП-БСП или доносници на ДС . Такова чудо не е било никога . Явно ще се почват протести и бой срещу БСП .
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българска Псевдосоциалистическа Партия
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво ли е видяла та така се е засмяла ?
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам търпение БСП да вземе властта за да им гледам сеира. Даже ще гласувам нарочно за тях.
33
4
 
16
 
! Отговори
гост преди 7 години
По-голям популист от нинова има ли ?
32
3
 
25
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
Как се хили а. Ще стане още по богата
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО ДРУГАРИ- ЧЕСТИТ ВИ ВЪЗХОД КАКВО СТЕ НИ ПРИГОТВИЛИ СЕГА- ХИПЕРИНФЛАЦИЙКА, ПАДАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД И ВРЪЩАНЕ В ЛОНОТО НА МАЛКИТЕ БРАТЯ, ГОЛЯМ ТРАП ЗА РОДИНАТА НИ И НОВИ 2/4 МИЛИАРДА- А ЩЕ ИМА ЛИ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТКИТЕ, ИЛИ КАЗВАТЕ ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ НАКАЗВАНИ И ДА ПЛАЩАТ ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ. ЦЯЛА ЕВРОПА ВИСОКИ ДОХОДИ- ВИСОКИ ДАНЪЦИ- САМО ТУКА ХЛЕНЧИТЕ ЧЕ НЯКОЙ ВИ НАКАЗВАЛ- А НИЕ БЕДНИТЕ КАКВО ДА КАЖЕМ- А КАКВО ДА КАЖАТ 50% ОТ ХОРАТА НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 33Така е ! комунистическо мислене.Това го наблюдавам и в обещанията на Герб -двойно вдигане на заплатите на учителите но през 4 мандатният им избор и като ги изрита по-рано народът ето оправдание-не си завършихме мандата или пък средна раб.заплата 1500 лв.,което ще рече 5000лв увеличение за Горанов,50 лв. увеличение за обикновеният българин и 0.50 лв.за пенсионерът и осреднено това е 1500лв.средна раб.заплата. Въртят сучат партиите и все те да са на кяр.Българи четете хубаво и вижт
29
6
 
19
 
! Отговори
Малееей преди 7 години
Гласуваш за БСП -получваш китка от Станишев, Пеевски и за мезе ***