Левите в подем, БСП излизала от пълната изолация

Соцпартиите обаче са по-заплашени от популизма от десните
58
Левите в подем, БСП излизала от пълната изолация
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Има подем в БСП и той е резултат от доброто представяне на президентските избори, смята социологът Живко Георгиев.

Според него другата причина за този подем са симптомите и усилията за обновяване, които демонстрира БСП в най-съществените аспекти на политическия продукт.

"Има обновяване и стремеж към обновяване. Навярно ще го видим в листите, в персонално измерение. Има и търсене на безспорно леви печеливши идеи в сферата на идейните продукти. Има и симптоми за връщане на куража сред структурите на БСП. Това са предпоставките за повишеното влияние", коментира той пред БНР.

Георгиев смята, че от, това от което БСП могла да се възползва е растящата чуваемост към нещата, които казват от партията.

Това особено се откроява на фона на пълната изолация и мълчание, в което беше изпаднала преди, смята той.

Другите основни партии на политическата сцена също "дават знаци, че са извлекли поуки" от изборите и от огромния потенциал за наказателен вот и в политическите им оферти присъстват множество леви по естество идеи, обобщи Георгиев, според когото БСП не бива да подценява това.

За шансовете на АБВ и "Движение 21" на предстоящите избори, социологът припомни, че в повечето европейски страни има по няколко леви партии.

"Очевидно възстановяването на позициите на лявото минава през борба и конкуренция на различни леви версии.
Това ще покаже коя е стратегически печалившата линия, ако изобщо е една във всичките страни, които да противодействат не само на губещия позиции "класически" десен неолиберален комплекс от идеологии, но на надигащия се популизъм", каза Живко Георгиев.

Според него обаче лявото, в сегашната ситуация, е по-скоро заплашено от популизма, отколкото от десницата.

В дясното пространство у нас, а и в Европа има множество политически субекти, които се различават помежду си, изтъкна Георгиев, според когото навлизаме в период на реидеологизация и времето ще покаже кои комплекси от десни ценности ще се наложат

"И там е същата ферментация, от която не знаем какво ще излезе – дали ще се получи вино, или оцет", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимени кое и е смисленото ? БОГАТИ БИЛИ САМО ТЕЗИ ДЕТО ВЗЕМАТ НАД 10000 ЛВ. АМИ ТЕЗИ ДЕТО ВЗИМАТ ПО 5000,6000,7000, И НАГОРЕ ТЕ КАКВИ СА ? ТОВА СТЕ ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ И ВИЕ НЕ МИНАВАТЕ ЗА БОГАТИ МАКАР ЧЕ СТЕ ВСИЧКИ МИЛИОНЕРИ. КЪДЕ СА 200 ЛЕВА ПЕНСИЯ-МАСОВО, КЪДЕ СА 500-600 ЛЕВА ЗАПЛАТА-МАСОВО И ЗАПЛАТИ ПО 6-7 ХИЛЕДАРКИ ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ?ПРАВЯТ СТРУВАТ ,НО ВСЕ ТЕ ДА СА НА КЯР !КАТО В РУМЪНИЯ МОЖЕ ДА КРАДЕШ ДО 8000 ЛЕВА АКО ОТКРАДНЕШ ПО-ВЕЧЕ ВЕЧЕ Е КРАЖБА-КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ.
27
0
 
14
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
Още на времето бай *** е казал че в политиката има голям келепир и за това в България има над 300 партий...сами си направете заключението...
26
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък смятам, че програмата на БСП е най-смислената и аргументирана от всички останали. Горанов само преди два месеца отсече, че държавата не можела да поеме 300 лв. минимална пенсия (препъникамъка с обединените ***), а сега изведнъж щедро отваря порфейла с обещанията за 650 лв. минимална заплата; 1500 лв. средна заплата и двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата (което всъщност не трябва да се взима под внимание, защото те цял мандат никога не са имали и нямат нужда).
25
0
 
15
 
! Отговори
Васо преди 7 години
До ЧОЧО: Ти си в голяма заблуда бре. Не 8, а цели 28 пак са си на власт с производни на тях си партии, че и с членовете и ръководството им. Само слепки и изостанали умствено не са го разбрали.
24
7
 
10
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Костов продаде България царя продаде ЕРП Тата , ГЕРБ ни загробиха с 28 милиарда продаде държавни ценни книжа без да се разбере !? Кой кой е добър !!! Да не говорим за златните пръсти !!! Българиии!!!!
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато си отидат отвратените, на власт идват отвратителните. Народе, внимавай за кого ще гласуваш, защото се канят на власт да дойдат отвратителните. Отново ще докарат даржавата до невъзможност да функционинира, ще ги изгоним с камъни, но какво от това, отново ще сме на дъното, отхвърлени, без европейски фондове. Ще ограбят каквото е останало и ще си отидат по живо по здраво., ни лук яли, ни лук мирисали.
22
5
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Вече се превърна в тенденция спечелилия изборите да тегли новите заеми необходими за издръжката на цялата *** ,която ще бъде настанена по места да получава заплати до поредния провал ,който при БСП настъпва винаги по бързо от обикновеното
21
0
 
14
 
! Отговори
не бъдете наивни преди 7 години
Крадат ви командващите подставени лица.И да дойде честен, мофията ще го ликвидира !
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Наистина си прав ! и манталитета им и мерака им за власт и лакомията им са точно на комунистите.Циркът който разиграваха е напълно ясен. Пеевски беше издигнат за шеф на ДАНС от БСП с цялата си нахалство вкараха вълка в кошарата. ДПС го издигат всяка година за депутат макар ,че не влиза в Н.С.,но явно им се отплаща а Борисов никога не възропта против Пеевски ,мълча и за КТБ,загуби ума и дума когато в Англия му зададоха въпроса за огледалото.Това сте вие -просто МАФИЯТА оплетена ка
19
1
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Поредния $оро$оиден рев само дето забравят ,че и БСП, ДПС ,гербавите ***, костовите грабители създали господин 10% са от един дол дренки на партията майка БКП.
18
4
 
17
 
! Отговори
Левите в подем преди 7 години
БСП излиза от мишите дупки, в които я завря отвратеният народ.Вече няма да е в пълна изолация, а ще се надигне, за да поеме дюдюканията и развалените яйца, хвърляни по нея.Да изразим най-искреното си човешко съчувствие по отношение на нейните редови членове и симпатизанти, които са такива поради наивността си.Лидерите й обаче не се нуждаят нито от добронамерени съвети, нито от съчувствие. На тях не им пука за хулите и конструктивната критика. Те се надигат, за да докопат каквото могат!
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧОЧОНЕ ЛЪЖИ ВИНАГИ БСП Е БИЛА НА ВЛАСТ ! НИМА КОСТОВ НЕ БЕШЕ КОМУНИСТ, НИМА БОРИСОВ НЕ Е КОМУНИСТ. ВИЕ КОМУНИСТИТЕ СЕ ПРЪСНАХТЕ КАТО ЧУМАТА ПО ВСИЧКИ ПАРТИИ ,ЗАСТАНАХТЕ НАЧЕЛО ПО ПОРЪКА НА СТОЛЕТНИЦАТА БАБА И НЕ ДОПУСНАХТЕ ДА ВИ СЕ ОТНЕМЕ КОКЪЛА.
16
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На БСП не им трябват години и няколко месеца им стигат да се набълбукат и държавата е чао
15
19
 
8
 
! Отговори
ЧОЧО преди 7 години
До Анонимен: ОТ 27 ГОДИНИ СЛЕД 1989 Г. , БСП СА БИЛИ ВЪВ ВЛАСТТА САМО 8. СМЯТАЙТЕ КОЙ ЛИКВИДИРА И ОПУСТОШИ ДЪРЖАВАТА.ДЕЦАТА ДРУЖНО КАЗВАТ ,ЧЕ ТОВА СА СДС И ГЕРБ.РОДИТЕЛИТЕ ИМ ПРИБАВЯТ И ДСБ ,НО ТОВА Е ЕДНО И СЪЩО.ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО-ПОЛУЧАВАШ ИВАН КОСТОВ. МНОГО ВЯРНО ПРЕДСКАЗАНО НАВРЕМЕТО.
14
6
 
7
 
! Отговори
Изолацията на БСП преди 7 години
Факт беше, че БСП я изолираха след 1989-та година, въпреки че тя стана много по-демократична партия от СДС тогава и с по-десни действия от СДС. Затова БСП се опитва на изборите да се явява винаги в коалиция, но само малки незначителни партии се коалират с БСП. Пробивът в изолацията беше през 2005-2009 години, когато БСП управляваше с НДСВ и ДПС, както и по времето на правителството на Орешарски, което БСП подкрепяше на базата "не на ГЕРБ". Сега вече нещата не са същите и изолацията има други изм
13
4
 
9
 
! Отговори
тъпи ми преди 7 години
МИШО, десните от 89-а са създадени от БК/с/П. Всички са по - добри от тях, дори ДОСТ, въпреки, че нямат нищо българско у тях.
12
5
 
15
 
! Отговори
Темида преди 7 години
МИШО сподели ни "левите" моля......хахахахахахахахха брат дано да си платен ***, защото ако има наистина хора които с разумни размишления да стигат до извода да гласуват за БСП по-добре да се махаме от Бъглария които сме още с всичкия си ............
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП не сдават властта без кръв, затова внимавайте да не дюдюкате пак по площадите и да ви трошат главите, просто го имайте предвид
10
26
 
12
 
! Отговори
МИШО преди 7 години
ДЕСНИТЕ "ЦЕННОСТИ" ОТ 1989 Г. НАСАМ СА :-ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ- КРАЖБИ-ЛЪЖИ-ДЕМАГОГИИ ОСОБЕНО ТОВА ВАЖИ ЗА СДС-РЕФОРМАТОРИТЕ И ГЕРБ.
9
4
 
12
 
! Отговори
Темида преди 7 години
В други новини от платената медия на БСП и нейните ***. БСП печели изборите с 98%...........На предните избори казахте както и политолозите, че БСП ще вземат 25-30% и накрая 15...........Долни платени медии.П.П. Мразя и ГЕРБ еднакво :)