Левите в подем, БСП излизала от пълната изолация

Соцпартиите обаче са по-заплашени от популизма от десните
58
Левите в подем, БСП излизала от пълната изолация
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Има подем в БСП и той е резултат от доброто представяне на президентските избори, смята социологът Живко Георгиев.

Според него другата причина за този подем са симптомите и усилията за обновяване, които демонстрира БСП в най-съществените аспекти на политическия продукт.

"Има обновяване и стремеж към обновяване. Навярно ще го видим в листите, в персонално измерение. Има и търсене на безспорно леви печеливши идеи в сферата на идейните продукти. Има и симптоми за връщане на куража сред структурите на БСП. Това са предпоставките за повишеното влияние", коментира той пред БНР.

Георгиев смята, че от, това от което БСП могла да се възползва е растящата чуваемост към нещата, които казват от партията.

Това особено се откроява на фона на пълната изолация и мълчание, в което беше изпаднала преди, смята той.

Другите основни партии на политическата сцена също "дават знаци, че са извлекли поуки" от изборите и от огромния потенциал за наказателен вот и в политическите им оферти присъстват множество леви по естество идеи, обобщи Георгиев, според когото БСП не бива да подценява това.

За шансовете на АБВ и "Движение 21" на предстоящите избори, социологът припомни, че в повечето европейски страни има по няколко леви партии.

"Очевидно възстановяването на позициите на лявото минава през борба и конкуренция на различни леви версии.
Това ще покаже коя е стратегически печалившата линия, ако изобщо е една във всичките страни, които да противодействат не само на губещия позиции "класически" десен неолиберален комплекс от идеологии, но на надигащия се популизъм", каза Живко Георгиев.

Според него обаче лявото, в сегашната ситуация, е по-скоро заплашено от популизма, отколкото от десницата.

В дясното пространство у нас, а и в Европа има множество политически субекти, които се различават помежду си, изтъкна Георгиев, според когото навлизаме в период на реидеологизация и времето ще покаже кои комплекси от десни ценности ще се наложат

"И там е същата ферментация, от която не знаем какво ще излезе – дали ще се получи вино, или оцет", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП трябва да се забрани, разпространяването на идеите им трябва да се преследва от закона, както е станало в Германия с националсоциализма след 2. Св. война. Докато това не стане, тези хора ще организират поредното опустошаване на държавата.
7
6
 
27
 
! Отговори
неискрена усмивка преди 7 години
С мазна, престорена и неискрена усмивка другарката Лъжа иска да измами простолюдието, неграмотните и бедни хора за избиратели на нейната прокълната стогодишна партия!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pisnali sa mi vs partii i drugarite im ot bkp v gerb bsp i tn vse edni i saschti sa vse na sad gledat vse bsp vinovna aide be gerberi stiga kaji i hvalbi deistvia trabva
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОЧНА СЕ! ПРЕВАТИЗАЦИЯ ОТ БСП. ИМА ОЩЕ ОТ БАНИЦАТА.!!!!КОИТО НЕ КРАДЕ НЕСТАВА ЗА БСП.
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема с БСП е много сериозен, идват на власт и опустошават държавата, следващите след тях се чудят как да я оздравят, тъй като за това оздравяване се иска време и милиарди, народа се изнервя и то жестоко, прогонва ги и пак избира БСП. И така кошмара се завърта пак до безкрай. Има начин да тръгне държавата напред и той е да не се доверявате никога на БСП, просто не гласувайте за тях
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фабриката за илюзии работи с пълния си капацитет, отново ще се върнем на изходна позиция - поредната катастрофа, предизвикана от комунистите.
2
5
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
презид избори нямат нищо общо с парламентарните избори такива като менбезпартиини ще гласуваме ЗА НИКОИ или изобщо няма да гласуваме защото нямамедоверие на никои 3 мандата са много за депутат стари муцуни в парл листи самоотвращават хората
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ВАС И ГЕРБ И ДРУГАРИТЕ ВИ ОТ ДПС ЩЕ ВИ ИЗОЛИРАМЕ ОКОНЧАТЕЛНО. МНОГО ХОРА ВЕЧЕ СА НАЯСНО ЧЕ ОЩЕ 27 Г. ДА ВИ ДАДЕМ ПРОСТО НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ОЦЕЛЕЕ....ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ ,НО НЕ И НРАВА. ВИЕ ЗАКОПАХТЕ БЪЛГАРИЯ ,НАТИРИХТЕ ДЕЦАТА НИ НА ЗАПАД И ПАК ЗАПОЧВАТЕ С ЛЪЖИТЕ ,ЗАЩОТО ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СЪД И ПРАВОСЪДИЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА И ВИНАГИ СТЕ НЕВИННИ. ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА "ДА БЪЛГАРИЯ" ЗА ДА ВИ НАТИКАМЕ ПО ЗАТВОРИТЕ ,КЪДЕТО ЩЕ ПОВРЪЩАТЕ ПАЧКИ С ПАРИ...ЛЪЖЦИТЕ И КРАДЦИТЕ МЯСТОТО ИМ Е В ЗАТВОРА !